18 Eylül 2019 20:13

TÜPRAŞ işçileri acil ve kararlı adımlar bekliyor

Koç Holding, TÜPRAŞ'ta emrivaki sözleşmeyi bastırıyor. İşçiler, sendika genel merkezinden kararlı adımlar atmasını bekliyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Koç Holding, temel maddelerde üzerinde uzlaşılmayan ancak Yüksek Hakem Kurulu (YHK) zoruyla kabul ettirdiği TİS maddelerini hayata geçirme çalışmalarına başladı. Patron temsilcileri işçilere attıkları maillerle yeni vardiya sisteminin bilgilendirmesini sık sorulan sorular başlığı ile 11 maddede açıklarken, işçiler buna itiraz ederek sendika genel merkezinden kararlı adımlar atmasını bekliyor.

Koç’un ısrarcı olduğu ve TİS sürecinin de tıkanmasına sebep olan maddelerden biri olan vardiya değişikliği maddesine göre Koç, şimdi işçilerden haftalık ve aylık planlarda çalışma zamanını belirsizleştiren, çalışma süresini uzatan bir model istiyor. İşçiler izin alma durumunda (Şayet amir izin verirse) ortaya çıkacak yük diğer işçilerin üzerinde olacak.

TÜPRAŞ işçileri işletme içinde yöneticilerin hayata geçirmeye çalıştıkları çalışma şeklinin, bir taraftan özgürlüklerini yok ettiğini, diğer yandan kendilerini sürekli belirsizliğe, amir iznine ve emrine bağlı kıldığını söylüyor. İşçiler çalışma sürelerinin eskisi gibi devam ettiği durumunda bunun daha az ücret anlamına geldiğini söylüyor.

“Birincisi her birimiz hayatımızda günübirlik yaşar hale geleceğiz. Çünkü hangi gün hangi ne vardiyasında olacağız, ne zaman işe gideceğiz, dinleneceğiz bunlar belirsiz. İkincisi 16 saat çalışmaya izin verilmeyecek deniyor işçi sağlığı ve iş güvenliği riski olduğu da ima edilerek ama bunun umurlarında olmadığını biliyoruz. Patron sadece izne çıkmak isteyen olduğunda ‘Senin yerine gelecek olan 16’ya kalmış olacak buna izin veremem’ diyerek izin isteyen işçiyi engelleyecek. Basit bir ikiyüzlülük” diyen bir TÜPRAŞ işçisi sendika genel merkezinin mücadeleden yana tutum aldığında şartların işçinin lehine olacağını ifade ediyor. İşçi, “Şimdi nafta satışlarından dolayı fabrika bakıma girecek. 6 ayı bulur. Kapsamlı bir bakım ve biz bu dönemde patronun istediği çalışma yönteminin akla ve prensiplere aykırı olduğunu gösterebiliriz. Şartlar bizden yana, mesai gerektiren uzun ve kapsamlı bir bakım çalışması bu. Yeter ki sendika mücadele desin” diyor.

Kuralsız çalışma anlamına gelen bu durumun iş güvenliği riski de yaratacağını dile getiren işçiler, aynı zamanda hayatlarının belirsizleşeceğini ve şirkete bağlı bir yaşam olacağını ifade ediyor. Bunun işçi haklarına aykırı olduğunu belirten işçiler sendikanın buna karşı tepki koyması gerektiğini, dört rafinerinin ortak hareket etmesi için engel olmaması gerektiğini söylüyor.

TÜPRAŞ işçileri, “Sözleşme döneminde şu an yönetimde olan, o zaman muhalif olan bizim de desteklediğimiz başkanlar önce sözleşme yerine önce seçim dediler çözüm için. Biz mücadele dedikçe genel merkez imzası gerekir diyenler çıktı. Şimdi imza da onlarda mühür de onlarda sözleşme de onlarda. Laf değil çözüm bekliyoruz. Sözleşme boyunca oyalayıp işçileri kendilerine mecbur ettiler, seçildiler de. Şimdi bu suskunluk hayra alamet değil, işyerinde olanları bilmiyorlar mı?​” diye soruyor.

SEÇİM BİTTİ TARTIŞMA SÜRÜYOR

Petrol-İş genel merkez seçiminde, Gebze Şube Başkanı genel başkanlığa seçilirken, TÜPRAŞ genel merkezinin de bulunduğu işletmenin şubesi Kocaeli Başkanı ise genel sekreter seçildi. Seçimler bitti ancak sendikada tartışmalar bitecek gibi görünmüyor. Eski başkanın ekibi, yeni seçilen grubu şimdiden “Eleştirdikleri şeyleri kendileri yapar duruma geliyor. TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve diğer müdürlerin sendika ziyaretine bakarak anlaşılabilir. TÜPRAŞ işçileri ise sendikanın dört şubeyi toplantıya çağırıp işverenin zorla uygulamaya çalıştığı dayatmalara karşı ne yapılabileceğini kararlaştırmasını ve mücadele programını bekliyor. Henüz işçiler toplantıya çağrılmadı” diyerek eleştiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisinden Petrol-İş’e ziyaret

SONRAKİ HABER

Savcı, 16 yaşındaki Mazlum Turan'ı öldüren polise ceza istemedi: Kanun gereği öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...