17 Eylül 2019 12:43

HDP'li vekil Hatimoğulları Meclis'in tarım işçilerinin sorunlarına çözümünü sordu

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren tarım işçilerini Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, İSİG Ağustos verilerine göre iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 148 işçiden 68’inin tarım işçisi olduğunu belirterek Hükümetin ve Meclis'in tarım işçilerinin sorunlarının çözümüne dair çalışmalarının akıbetini sordu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları geçtiğimiz günlerde Adana'nın Tufanbeyli İlçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs şarampole devrilmesi ile 8'i çocuk, 10 kişinin yaralanması ile yeniden gündeme gelen tarımda işçi sağlığı sorununu Meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Hatimoğulları, tarım işçilerinin hayatına kadar mal olan sorunların çözümü için hükümetin ve meclisin yaptığı çalışmaların akıbetini sordu.

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi üzerine kurulan komisyonun çözüm önerilerinin hayata geçirilip geçirilmediğini soran Hatimoğulları, 2010’da Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile mevsimlik tarım işçilerine ulaşımları esnasında kamuya ait alan ve tesislerden yararlanma imkanı tanındığını hatırlatarak “Bu madde hayat geçirilmiş midir? Hayata geçirilmesi için adımlar atılmış mıdır?​” diye sordu.

"TARIM İŞÇİLERİ YOLLARDA ÖLMEYE DEVAM EDİYOR"

İSİG raporuna göre Ağustos ayında iş cinayetlerinde ölen en az 148 işçinin 68’inin tarım işçisi olduğunu ifade eden Hatimoğulları, “Türkiye’de iş cinayetlerinde hayatını en çok kaybeden işçiler, inşaat işçileridir ve ardından tarım işçileri gelmektedir. Mevsimlik tarım işçilerine dayatılan güvencesiz ve güvenliksiz çalışma koşulları, traktörlerin, kamyonların kasalarında ya da minibüslere kapasitenin çok üstünde bindirilerek yaptıkları yolculuklarla başlamaktadır. Kullanılan araçların ulaşım aracı olmamasının yanı sıra işçilerin yolcu kapasitesini aşacak şekilde taşınması trafik kazalarında pek çok tarım işçisinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır” diyerek şu soruları yöneltti:

  1. Adana Tufanbeyli’de olan trafik kazasına dair inceleme başlatılmış mıdır?
  2. Tarım işçilerinin zorunlu olarak sürdürdükleri yolculukların güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır şekilde olması için Bakanlığınız çalışmalar yapmış mıdır? Yaptıysa nasıl çalışmalar yapmış/yapmaktadır?
  3. Birçok insan; kadın, yaşlı, çocuk birlikte sağlıksız koşullarda yaşayıp, güvencesiz bir şekilde çalışmak için Türkiye’nin farklı illerine göç ediyor. Her yıl yüzlerce tarım işçisi bu yollarda trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. Bu ölümleri engellemek üzere somut bir adım Bakanlığınızca atılmış mıdır? Bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile eşgüdümlü çalışmalarınız var mıdır?
  4. 24. Yasama döneminde mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi üzerine bir Komisyon kurulmuştu. Komisyon, Mart 2015’te rapor yayınlamıştır. Bu raporun ulaşım sorunlarına çözüm önerileri hayata geçirilmiş midir?
  5. 2010/6 Sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin 3. Maddesi, mevsimlik tarım işçilerine ulaşımları esnasında kamuya ait alan ve tesislerden yararlanma imkanı tanımaktadır. Bu madde hayat geçirilmiş midir? Hayata geçirilmesi için adımlar atılmış mıdır?  
  6. Mevsimlik tarım işçi sayısı ne kadardır? Bu sayının ne kadarı gezici mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaktadır?
  7. 2015 yılından bu yana kaç mevsimlik tarım işçisi trafik kazalarında yaşamını kaybetmiştir? (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Adana Valiliği kayyum eylemlerini 3'üncü kez yasakladı

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan tahliye edilen eski Cumhuriyet çalışanlarına mesaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...