17 Eylül 2019 07:16

Pamuk için meclise çağrı: Fiyat geçen senenin gerisinde

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, pamukta maliyetlerin katlanıp fiyatların düşmesinden dolayı çiftçinin zor durumda olduğunu belirtti, Meclis Araştırması istedi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut

Fotoğraf: Ayhan Barut

Paylaş

CHP Adana Milletvekili Barut, zor durumdaki pamuk üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunması için TBMM’nin harekete geçmesini istedi. Maliyetlerin yüzde 200 oranında arttığı pamukta geçen yıl 4,5 liradan başlayan fiyatların bu sene 3 lira seviyesinde olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, Meclis Araştırması için önerge sundu.

“Beyaz altın” olarak adlandırılan pamuğun 30'dan fazla işkolunun temel hammaddesi olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, “Bu kadar önemli bir ürünün üretilmesinde, sanayi ve pazar bulunmasında ve ihracatında büyük sorunlar yaşanmaktadır. Ayrıca, her geçen gün pamukta dışa bağımlılığımız artmaktadır. Ülkemizde üretimi arttırmak için pamuk üretimi ve üreticilerinin desteklenmesi gerekmektedir. Pamuk için uygulanan politikaların değerlendirilmesi, üretim maliyetlerinin incelenmesi, yıllar itibarıyla pamuk için verilen fiyatların neden düşük tutulduğunun ve pamuk destekleme bedellerinde neden indirime gidildiğinin araştırılması, üreticisinden sanayicisine pamukta yaşanan sorun ve sıkıntıların tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması ve çözüm üretilmesi amacıyla Meclis Araştırması istiyoruz” dedi.

“DESTEKLEME PRİMİ EN AZ 1,5 LİRA OLMALI”

Türkiye’de tohumdan gübreye, zirai ilaçtan mazota kadar tüm girdi maliyetlerinin fahiş oranda arttığına dikkat çeken Barut, tarımsal üretim maliyetlerinin acilen düşürülmesi ve pamukta prim miktarlarının her dönem üretim maliyetlerindeki artış ve enflasyon oranlarına göre yükseltilmesi gerektiğini kaydetti. “Piyasa gerçekleri gözetilerek pamuk destekleme priminin en az 1,5 lira olması sağlanmalıdır” diyen Barut, hasat döneminde ithalata izin verilmemesi, tohum, gübre, mazot gibi maliyetler altında üreticinin ezilmemesi ve teşvik edici ek prim destekleri verilmesi gerektiğini söyledi.

PAMUK ÜRETİCİSİNİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi, Antalya, Hatay, Ege ve Güneydoğu illeri için pamuğun anlamının çok daha büyük olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, tekstil sektörü başta olmak üzere 30'dan fazla işkolunun ana hammaddesi olan pamukta geçen sezon yaklaşık 1 milyon tonluk üretim yapıldığını hatırlattı.

Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacı yaklaşık 1,5 milyon ton olduğunu, aradaki farkın ise ithalatla kapatıldığını belirten Barut, “Bunun için de 1 milyar 150 milyon dolar yurtdışı üreticilere para ödendi. Pamuk dünya borsalarında işlem gören bir ürün. Bu gerçekten hareketle neden fiyatlar açıklanmıyor, neden çiftçimiz piyasanın insafına kurban ediliyor?​” dedi.

Barut üreticilerinin taleplerini şu sözlerle dile getirdi:

Pamukta derhal üreticiyi gözeten ve pamuğun hak ettiği fiyat açıklanmalı, destekleme primi en az kilogram başına 1,5 lira olarak belirlenmelidir. Ayrıca pamukta 600-650 kilogram olan dönüm başına destekleme miktarını 500 kilograma düşüren uygulamadan derhal vazgeçilmelidir.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Police attack HDP women in Ankara - 10 women arrested

SONRAKİ HABER

HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya’ya ‘FETÖ’den 15 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...