17 Eylül 2019 06:45

İsviçre’de de gençler iklim krizine karşı yeniden sokaklara çıkıyor

İsviçre’de yaklaşan parlamento seçimleri öncesi Bern’de iklim krizine karşı miting yapılması kararı alındı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İsmail ŞİMŞEK
Basel

İsviçre’de 20 Ekim’de gerçekleşecek parlamento seçimleri yaklaşırken, başkent Bern’de iklim krizine karşı miting yapılması kararı alındı. 28 Eylül Cumartesi günü, saat 14.00’da parlamento önüne yapılacak yürüyüş ve miting öncesi sendikalar, kitle kuruluşları ve gençli örgütlerinin geniş bir kesimi çalışmalarını hızlandırmış durumda.

27 EYLÜL’DE OKUL BOYKOTU

Yaz aylarını çeşitli etkinliklerle geçiren iklim aktivistleri, Ağustos ve Eylül aylarında da boş durmadı.  12 Eylül’den itibaren eylemlerine başlayan aktivistler, 27 Eylül Cuma günü, merkezi miting öncesi yeniden okulları boykot ederek sokaklara çıkacak ve gün boyu etkinlikler ve eylemlerle politikacıları uyaracaklar. Sabahın erken saatlerinde başlayacak etkinlikler ve eylemler gün boyu devam edecek.

Kimi bölgelerde sendikaların otobüslerle katılım sağlayacağı merkezi mitinge katılımın yüksek olması bekleniyor.

GRETA’NIN ÇAĞRISI İSVİÇRE’DE DE YAYILIYOR

“Friydays For Future-Gelecek İçin Cuma” hareketi, 2018 yılında İsveç Parlamentosu önünde iklim krizine karşı oturma eylemi gerçekleştiren Öğrenci Greta Thunberg ile başlamıştı. Ardından her cuma günü eylemini devam ettirerek dünya genelinde gelişen iklim krizi karşıtı cuma eylemlerinin ve Gelecek İçin Cuma hareketinin doğmasına ve gelişmesine öncülük etti.

Dünyanın birçok ülkesinde eyleme geçen gençler ve aktivistler, yeni örgütlenmeler yaratarak eylemlere katılımı artırıyor. Avrupa’da yayılan iklim karşıtı eylemlerle birlikte enternasyonal eylemler de örgütleyen iklim değişikliğine karşı aktivistler, yüz binlerce insanı bu eylemlere katmayı başardılar.

Bir yılı geride bırakan hareke gençliğin ilgisi İsviçre’de de artarak devam ediyor. Gençlerin yanı sıra, ailelerinin de katılımının arttığı gözlenen eylemlere karşı halkın da desteği aynı oranda artmaya devam ediyor. Birçok kente, farklı zamanlarda gerçekleşen eylemlerle seslerini duyurmaya çalışan iklim aktivistleri, İsviçre’nin iklim krizi konusunda adım atmasını istiyor.

LOZAN’DA ULUSLARARASI İKLİM ZİRVESİ

Geçtiğimiz Ağustos ayında Lozan Şehir Üniversitesi’nde “Smile For The Future-Gelecek İçin Gülümse” adında 38 ayrı ülkeden 450 genç delegenin katıldığı bir iklim zirvesi gerçekleştirildi. Zirvede “İnsanlığın ve yaşamın geleceği söz konusu. Hareket tüm düzeylerde politik bir yeniden yapılanma ve bir iklim adaleti yerleşmesi için toplum değişikliği talep etmektedir” başlıklı bir bildiri de açıklandı.

Zirveye Greta Thunberg de katılırken, bilim insanları, çevreciler ve iklim alanında uzmanlar da katılım gösterdi. Avrupa Birliği’nin önüne daha somut hedefler koyması talebi dile getirildi.

Bunun için “İklimin aciliyet durumu için eylemler” kampanyası başlatan katılımcılar, 1 milyon imza hedefliyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Akademik yıl Saray'da açıldı: Atanmış rektörlerden "daha fazla gayret" bekleniyor

SONRAKİ HABER

Avukatlar Eren Keskin ve Oya Aslan hakkında zorla getirme kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...