16 Eylül 2019 11:59
Son Güncellenme Tarihi: 16 Eylül 2019 18:19

Ankara'da polis HDP’li kadınlara saldırdı: 10 kadın gözaltına alındı

Ankara'da HDP'li kadınların “Eş başkanlık mor çizgimizdir” sloganıyla gerçekleştirmek istediği eyleme polis saldırdı. İzmir'de de kadınlar polis ablukası altında açıklama yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Ankara Kadın Meclisi’nin “Eş başkanlık mor çizgimizdir” sloganıyla gerçekleştirmek istediği eyleme polis saldırdı. HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın darbedildiği eylemde 10 kadın gözaltına alındı. 

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) bağlı Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos’ta atanan kayyumlara karşı  “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” diyen HDP’li kadınlar, bugün eş zamanlı 5 ilde eylem gerçekleştirdi.

Bu kapsamda “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” HDP Ankara İl Kadın Meclisi de belediyelere atanan kayyumlara ve kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın katılımıyla Tunalı Hilmi Caddesi’ne yürüyüş düzenlemek istedi. Yürüyüş öncesi Kuğulu Park’ta bir araya gelen kadınların etrafını çevik kuvvet sardı ve eylem başlamadan saldırı gerçekleşti. Polisin saldırısı sonucu 10'a yakın kadın gözaltına alındı. Gözaltı sırasında “Eş başkanlık mor çizgimizdir” pankartını yırtan polisler, Beştaş ve HDP Ankara İl Eşbaşkanı Zeyno Bayramoğlu’nu da darbetti. Bu sırada çevik kuvvet amirinin, Bayramoğlu’na “Aklını alırım” demesi dikkat çekti.  

Polisin saldırısına tepki gösteren Beştaş ise, “Faşizm uyguluyorsunuz. Sokak ortasında işkence ediyorsunuz. Vatan Partisi gelip eylem yapıyor. İktidar partisinin desteklemediği hiçbir eylem yapılamıyor. AKP organize edecek eylemleri, sivil toplumu da o yaratacak. Hem iktidar hem muhalefet olacak. Ankara’nın göbeğinde kadın haklarına dair basın açıklaması yaptırılmıyor. Korkuyorlar kadınlardan, en büyük korkuları kadınlar. Ama kadınlar onların iktidarını alaşağı edecek görecekler” ifadelerini kullandı. 

Eylemde gözaltına alınan bazı kadınların isimleri ise şöyle: Zeyno Bayramoğlu, Aslı Bayramoğlu, Bedriye Irmak, Emine Kaya, Betül Koca, Aslı Viyan Saraç, Birsen Kaya, Sibel Polat.” (Ankara/MA)


İZMİR'DE HDP’Lİ KADIN VEKİLLER POLİS ABLUKASINDA AÇIKLAMA YAPTI

Kadın katliamları ve kayyum darbesine karşı HDP İzmir İl örgütü ve üyeleri, HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay ve Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in katılımı ile Alsancak ÖSYM binası önünde polis ablukası altında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Polis ÖSYM önünde toplanan kitleye basın açıklaması için izin vermezken, sadece vekillerin kitleden uzak açıklama yapmasına izin verecekleri söyledi. Vekilleri kitleden uzaklaştırarak abluka altına polis, açıklamanın kanuna aykırı olduğunu söyleyerek “Siz Diyarbakır’a gidip kadınların haklarını arayabilirsiniz burada yaygara yapmaya insanları gaza getirmeye hakkınız yok. Siz Diyarbakır’da annelerin haklarını koruyabilir misiniz? Oradaki kadınların iradesine sahip çıkabildiniz mi?​” diyerek engellemeye çalışmasına vekiller ve kadınlar tepki gösterdi. Kadınlar sık sık “Eş başkanlık mor çizgimizdir” sloganları attı.

“KAYYUM DARBESİ İLE HAKLARIMIZ GASBEDİLMİŞTİR”

İlk olarak HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay eş başkanlık sisteminin siyasi partiler yasasında yer aldığını belirterek “Kadınlar eş başkanlık sistemi ile ve eşit temsil sistemi ile hayatın her alanında söz sahibi oluyorlar. Kadına yönelik şiddetle ilgili olarak daha önce 103 belediyemiz de özel politikalar izledi. Çünkü her yerel yönetimde bir kadın politikası izledik ve bir kadın müdürlüğü masası oluşturduk. Şiddete karşı kadınları koruyan, cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için çalışan ve hayata geçiren, kadınların ekonomik olarak güçlenmesi için çalışmalar yürüterek her türlü çabayı sarf etmiştir” dedi.

Son yerel seçimlerde halkın kayyumlara karşı iradesini ortaya koyduğunu ifade eden Kemalbay, “AKP-MHP faşizmine artık yeter demiştir. Onları durdurmak ve iktidardan indirmek için oylarını kullanmıştır, fakat 19 Ağustos'ta üç büyük şehrimize yapılan kayyum darbesi ile halkımızın, kadınların, gençlerin seçme ve seçilme hakkı gasbedilmiştir. Hangi gerekçe ile bu yapılmıştır? AKP-MHP bloğu hiçbir gerekçe bulamadığı için partimiz için karalama kampanyası başlatmıştır. Bunun içeriğine baktığımızda eş başkanlık sistemi sanki bir suçmuş gibi kriminalize etmeye çalıştığını görüyoruz” diye konuştu.

"KADINLAR YEREL YÖNETİMLERE TEKRAR KATILACAK"

“Biz eş başkanlık sistemini savunan, Türkiye'nin katılımcı, özgür, demokratik bir toplum olmasını savunan, Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünü savunan ve emekçilerin, işçilerin insanca yaşayacağı bir çalışma yaşamı olacağını savunuyoruz” diye konuşan Kemalbay, son olarak “Herkes için adalet istiyoruz o yüzden buradayız. Bizi bu şekilde halkımızdan soyutlanmış tecrit etmeleri de ne kadar manidar olduğu ortadadır. Eş başkanlık bizim mor çizgimizdir HDP olarak ve kadın meclisleri olarak her yerde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Kadınlar yerel yönetimlere tekrar katılacak, kadın cinayetlerini, yoksulluğu, işsizliği değiştirecek” dedi.

“OY KULLANMAK SUÇSA 6 BUÇUK MİLYON HDP’Lİ SUÇ İŞLEDİ”

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Her ne kadar kadınlarla aramıza barikat koysalar da biliyoruz bugün oradaki kadın arkadaşlarımızın yüreği bizimle. Size Amed halkının selamlarını getirdim” diyerek sözlerine başladı. Kürt halkının, demokrasi isteyen halkların iradesinin gasbedildiğini belirten Güzel, “Hiçbir gerekçe göstermeden gasbettiler. Çünkü bir gerekçeleri yok. Gerekçe olarak gösterdiklerini teyit dahi ettiremiyorlar. Çünkü siyasetlerini iftira üzerinden yapıyorlar. Çünkü 2 buçuk yıl içinde yaptıkları tüm talanları ortaya serdik. Aldıkları hediyeleri, altın varaklı banyoları hepinizin gözü önüne serdik. O banyoları neden yaptınız? Bir cevabınız yok. Ne kadar yıkanırsanız yıkanın arınamayacaksınız. Çünkü bu kir içinize işlemiz kemiklerinize işlemiş. Eğer sandığa gidip oy kullanmak suç ise 6 buçuk milyon HDP’li suç işledi” diye konuştu.

"EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ DEMOKRASİYE GİDEN YOLDUR"

2016 yılında atanan kayyumların ilk olarak kadınların haklarına müdahale ettiğini hatırlatan Güzel, “Evet kadına yönelik şiddet artar, kadın katliamları artar. Bu gün bizler burada eş başkanlık sistemini savunuyoruz. Eş başkanlık eşit temsilin adıdır. 2013 yılında Meclis'ten geçmiştir. Eş başkanlık sistemi demokrasiye giden yoldur. Bizim kadın kazanımımızdır. Sizler ne kadar hedef gösterirseniz gösterin biz eş başkanlık sistemini de kadın kazanımlarımızı sahiplenmeye devam edeceğiz” dedi. Güzel son olarak kadınların her alanda mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Husiler 'yeniden vururuz' dedi; Suudiler ve ABD İran'ı hedef gösterdi

SONRAKİ HABER

Atanan öğretmenler görevlerine hâlâ başlayamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...