16 Eylül 2019 10:42
Son Güncellenme Tarihi: 17 Eylül 2019 09:43

Husiler 'yeniden vururuz' dedi; Suudiler ve ABD İran'ı hedef gösterdi

Aramco saldırısı sonrası Husiler, Suudi Arabistan'a yeni bir saldırı yapılabileceği uyarısında bulundu. ABD, İran ve Rusya başta olmak üzere saldırılara ilişkin açıklamalar da sürdü.

Fotoğraf: Ashashyou / Wikimedia Commons

Paylaş

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesislere cumartesi günü saldırı düzenleyen Husiler, Aramco'yu yeniden vurmakla tehdit etti.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Aramco'daki şirketler ve çalışanları tesislerde bulunmamaları konusunda uyarıyoruz. Her an yeniden vurabiliriz” ifadelerini kullandı. Seri cumartesi günü düzenlenen saldırının yeni silahlı insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

SUUDİLER İRAN’I HEDEF GÖSTERİYOR

Suudi Arabistan ise Husilerin üstlenmesine rağmen saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor. Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, saldırıların Yemen toprakları dışından İran silahlarıyla gerçekleştirildiğini iddia etti.

Koalisyon sözcüsü Turki el-Maliki, “Soruşturmadan elde edilen ilk bilgiler, Bekik ve Haris'e düzenlenen saldırılarda kullanılan silahların İran'a ait olduğuna, saldırıların Yemen topraklarının dışından yapıldığına işaret ediyor” dedi.

Öte yandan, Suudi Arabistan Şura Meclisi, dost ve kardeş ülkelerden, Saudi Aramco saldırılarının arkasında yer alan örgütlerin, ülkelerin ve destekçilerinin yargılanması için ortak çaba harcamalarını istedi.

TRUMP DA İRAN’I SUÇLADI

ABD Başkanı Donald Trump da saldırıya ilişkin İran'ı hedef aldı, üstü kapalı suçlamalarda bulundu. Twitter hesabından açıklama yapan Trump, İran'ın Aramco saldırısında herhangi bir rolü olmadığını açıklamasına tepki gösterdi.

Trump, “Bu açıklamaya, bunun çok büyük bir yalan olduğunu bile bile güçlü şekilde sarıldılar. Şimdi de Suudi Arabistan'daki saldırıda kendilerinin bir şey yapmadığını söylüyorlar. Göreceğiz” ifadesini kullandı.

Trump, saldırının ardından petrol fiyatlarındaki artışa yönelik de yorumlarda bulundu: "Biz artık bir enerji ihracatçısı değiliz, dünyanın bir numaralı enerji üreticisiyiz. Ortadoğu petrolüne ve gazına ihtiyacımız yok. Yine de müttefiklerimize yardım edeceğiz."

Trump, Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamed Al Halife ile görüşmesi öncesi Oval Ofis'te gazetecilere açıklamalara bulundu. Aramco'ya ait tesislere düzenlenen saldırının arkasında İran'ın olup olmadığına yönelik soru üzerine Trump, "Öyle görünüyor. Tam olarak ne olduğunu öğrendiğimizde size söyleyeceğiz, şu anda incelemeler devam ediyor" dedi. 

"ABD SAVAŞA HAZIR" 

Trump ayrıca şu anda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile planlanmış bir toplantı olmadığını kaydetti. Trump, konuşmasının devamında "ABD, savaşa tarihte hiçbir ülkenin olmadığı kadar hazır" ifadesini de kullandı.

Trump, İran ile tüm diplomasi yollarının tükenip tükenmediğine ilişkin soruya, "Hayır, diplomasi asla tükenmez. Ne olacağını asla bilemezsiniz. Bir anlaşma yapmak istediklerini biliyorum. Bir noktada bu işe yarayacaktır" şeklinde cevap verdi. 

"ABD DIŞİŞLERİ BAKANI SUUDİ ARABİSTAN'A GİDECEK"

Suudi Arabistan'a herhangi bir söz verip vermediği sorulan Trump, "Hayır, Suudilere böyle bir söz vermedim. Suudilerle oturup, bazı şeylere karar vermeliyiz" dedi.

Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve diğer üstü düzey yetkililerin yakın zamanda Suudi Arabistan'a gideceğini belirterek Bahreyn Veliaht Prensi Selman ile de Aramco saldırısını ve İran konusunu görüşeceklerini aktardı. 

İRAN: ABD ALGI OPERASYONLARININ BİR PARÇASI

 Saldırılarla ilgili hedef göstermelere İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii yanıt verdi. Yemen'de barışın sağlanması için BM ile iş birliğine hazır olduklarını ve bölgedeki güvensizliğin hiçbir ülkenin çıkarına olmadığını dile getiren Rebii, "Bazı kötü niyetliler, asılsız ithamlarla tefrika oluşturmaya ve komşular arasındaki güvensizlik ortamını artırmaya çalışıyor. Bunu son günlerde atılan tahrip edici adımlarda ve Suudi Aramco'ya yönelik saldırıda gördük" dedi. Yemen'deki bilim adamlarının imkan ve kapasitelerini geliştirdiklerini ve bölgesel diğer hareketlerle ittifak halinde olduklarını savunan Rebii, İran'a yönelik suçlamalarla ilgili olarak da "Yanıltıcı açıklamalar ABD'nin algı operasyonlarının bir parçası" ifadelerini kullandı.

AB SALDIRININ NETLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYOR

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic ise birliğin neden ABD gibi İran'ı hedef göstermediğine yönelik soruyu yanıtladı. Kocijancic, “Öncelikli olarak bu korkunç saldırıya ilişkin tüm gerçeklerin tespit edilmesi, daha sonra da kimin sorumlu olduğunun belirlenmesi gerekiyor” dedi.

AB'nin, “güçlü bir şekilde itidal çağrısında bulunduğunu” anımsatan Kocijancic, bölgede gerginliğin yükseldiği bu dönemde, saldırıların diyalog ve gerginliği azaltma girişimlerine zarar verdiğini belirtti.

BM: YEMEN BÖLGESEL BİR FELAKETE SÜRÜKLENEBİLİR

BM Güvenlik Konseyini Yemen'deki gelişmelere ilişkin bilgilendiren Griffiths de Aramco tesislerine düzenlenen saldırılarla ilgili açıklamada bulundu.

Saldırıların bölgenin ötesinde de sonuçları olacağı uyarısından bulunan Griffiths, “Bu tür bir eylem Yemen’i kontrol altına alınması zor bölgesel bir felakete sürükleyebilir” ifadesini kullandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft da saldırılara ilişkin İran’ı hedef gösterdi. Saldırının rahatsız edici olduğunu söyleyen Craft, ABD'nin Suudi Arabistan'ın yanında olduğunu söyledi:

“Kanıtlar dünyanın enerji arzına doğrudan yapılan bu saldırının arkasında İran'ın olduğunu gösteriyor.”

NATO: GELİŞMELER AÇIK ŞEKİLDE ENDİŞELENDİRİYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise “Küresel enerji arzında aksamaya neden olan gelişmeler tüm NATO müttefiklerini açık şekilde endişelendiriyor. Gelişmeleri yakından ve endişeyle takip ediyoruz” açıklamasında bulundu. Tüm taraflara itidal çağrısında bulunan Stoltenberg, bu tür olayların bölge güvenliğini çok ciddi şekilde tehdit ettiğinin altını çizdi.

IRAK: TOPRAKLARIMIZIN KULLANILMASINA MÜSAADE ETMEYİZ

Irak da Aramco’ya ait tesislere saldırının Irak topraklarından gerçekleştirildiği yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı. Irak Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, saldırıda Irak topraklarının kullanıldığına ilişkin basında yer alan haberlerin gerçekleri yansıtmadığı ifade edildi.

“Irak, yasalara bağlı kalarak topraklarının kardeş komşu ülkelerin aleyhinde kullanılmasına müsaade etmeyecektir.”

ABD DIŞ İŞLERİ BAKANI: SALDIRIDA IRAK TOPRAKLARI KULLANILMADI

Irak’tan yapılan açıklamayı ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da teyit etti. Pompeo, “Elimizdeki bilgiler, Irak hükümetinin 'Saudi Aramco'ya ait tesislere yönelik saldırıda Irak topraklarının kullanılmadığı' yönündeki açıklamasını doğruluyor” ifadelerini kullandı.

RUSYA İRAN’IN HEDEF GÖSTERİLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Rusya ise petrol tesislerine yönelik saldırıları kınadı. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu gelişmenin Moskova’da derin endişeye sebep olduğu belirtildi ve “Sivil hedeflere yönelik ve küresel enerji piyasalarını dengesizleştirecek saldırıları şiddetle kınıyoruz” denildi.

Açıklamada, saldırıları kimin yaptığına yönelik sonuç çıkarmak için acele edilmemesi gerektiği belirtilerek, “Gerçekleşen olayın ABD’nin iyi bilinen İran yaklaşımını daha da güçlendirecek şekilde kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Washington’un, saldırıların sorumlusu olarak İran’ı göstererek misilleme amacıyla güç kullanmayı planlaması kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

ÇİN'DEN İRAN SUÇLAMALARINA TEPKİ

Çin Dışişleri Bakanlığı da ABD'nin saldırıyla ilgili İran’ı hedef göstermesini ‘sorumsuzca’ olarak nitelendirdi, taraflara itidal çağrısı yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, “Sonuçlanan kesin bir soruşturma olmadan kimin sorumlu olması gerektiği konusunda karar vermek, pek sorumluca olmayabilir” diyerek bölgede çatışmayı yoğunlaştıracak veya genişletecek herhangi bir yönteme karşı olduklarını söyledi.

Hua, ayrıca “İlgili tarafları bölgesel gerilimi tırmandıracak hareketlerden kaçınmaya çağırıyoruz. İlgili tarafların soğukkanlılığı sürdürmesini, Ortadoğu’nun barış ve istikrarını birlikte korumasını umuyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait 2 tesise cumartesi günü yerel saatle 04.00'te SİHA’larla saldırı düzenlenmişti. Husiler yazılı açıklama yaparak saldırıyı üstlenmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri desteğini alan hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Alibeyköy'de Evrensel okurları "barış" etkinliğinde bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Ankara'da polis HDP’li kadınlara saldırdı: 10 kadın gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...