16 Eylül 2019 09:53

‘Kumpas davaları’nın savcısı Mehmet Murat Yönder’e 12 yıl hapis cezası

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ergenekon, Balyoz, ÇYDD gibi dava dosyalarının soruşturmalarını yürüten Mehmet Murat Yönder'e 12 yıl hapis cezası verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kamuoyunda “kumpas davaları” olarak bilinen Ergenekon, Balyoz, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi soruşturmalarda özel yetkili savcı olarak görev yapan eski Yargıtay Üyesi Mehmet Murat Yönder, ‘FETÖ’ üyeliğinden 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmaya eski Yargıtay üyesi tutuklu sanık Mehmet Murat Yönder ile avukatı katıldı. Yönder, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Uydurma delillerle basit olayları abartarak gece gözaltıları dahil tutuklama yapılması gibi haksız ve adil olmayan işlemleri yapan ekip içinde yer aldığı, örgüt talimatıyla Yargıtaya üye seçildiği, üye seçildikten sonra da ‘FETÖ’ mensuplarıyla bir araya gelerek toplantılara katıldığı belirtilen Yönder, aleyhindeki tanık ifadelerini de kabul etmedi.

Savunmaların tamamlanmasından sonra duruşmaya ara verildi. Aranın ardından karar açıklandı.

Sanık Mehmet Murat Yönder'e ‘FETÖ’ye üye olmak iddiasıyla “kastın yoğunluğu, örgüt içindeki konumu, örgütte kaldığı süre” dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşılarak 8 yıl hapis cezası verildi. Sanığa verilen ceza yarı oranında artırılarak 12 yıla çıkarıldı. Sanığın aldığı ceza göz önünde bulundurularak tahliye talebi de reddedildi.

Karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz istemini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.

FİRARİ ÖZ İLE ÇALIŞMIŞTI

Firari eski savcı Zekeriya Öz ile Ergenekon soruşturmasını yürüten Yönder, soruşturma kapsamına ÇYDD'yi sokarak, derneğin Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul'daki evinde sabaha karşı arama yaptırmıştı. Saylan'ın kanser hastası olması nedeniyle arama ve gözaltı işlemleri kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. (Ankara/AA)

ÖNCEKİ HABER

Canan Kaftancıoğlu, İBB’deki işlerinden çıkarılan işçilerle görüştü

SONRAKİ HABER

Adana'da işten atılan işçi havaya ateş açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...