Çocukları 3 yıldan fazladır tutuklu yargılanan aileler AKP binası önünden kovuldu

Askeri okulda okuyan çocukları darbe girişiminden sonra tutuklanan aileler, "Çocuklarımızı devlet aldı, biz de anneyiz" diyerek AKP İstanbul il binası önünde buluştu. Aileler polislerce engellendi.

16 Eylül 2019 04:45
Son Güncellenme Tarihi: 16 Eylül 2019 18:46
Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çocukları askeri okullardan atılan aileler, Sütlüce’deki AKP İstanbul İl Binası önünde eylem başlattı. Ailelerin AKP önünde oturması polis tarafından engellendi. Anneler, kimlik kontrolünün ardından bina önünden uzaklaştırıldı. Engelleme üzerine aileler Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önüne geldi. Burada konuştuğumuz anneler adalet talep etti.

Berat Dereli’nin annesi Mahmure Dereli “Hak, hukuk, adalet istiyoruz. Çocuklarımızı istiyoruz. Çocuklarımızın komutanlarını biz seçmedik. Çocuklarımızın komutanlarını devlet seçti. Ama bizim çocuklarımız hala içeride. Çocuklarımızın eğitim hakkını istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Bu vatan bizim, bu bayrak bizim başka gidecek hiç bir yerimiz yok. Diyarbakır annelerine bu kadar destek olunurken bugün biz AKP önünden resmen kovulduk. Hala içime sindiremiyorum biz oraya eylem yapmaya gitmedik sadece sesimizi duyurmaya gittik” dedi.

Hava Harp Okulu öğrencisiyken tutuklanan oğlu için oturma eylemine başladığını söyleyen Fatma Oka ise “Benim eşim inşaatlarda çalışarak çocukları okutmaya çalıştı. Çocuklarımız devlete verdik, devletten istiyoruz. Bugün bu yüzden devletin kapısına gidelim dedik. Biz çocuklarımızın hakkını istiyoruz. Bir yetkili çıkıp bize cevap versin. Biz çocuğumuzu devlete verdik. Devletten beklediğimiz için bunu yapıyoruz. Her yere gittik ama sonuç alamadık. Polisler bize engel oldular. Muhabirler gelip haber yapmaya başlayınca gerildiler. Bizi oradan resmen kovdular. Sadece sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın hiçbir günahı yok” dedi.

Daha sonra konuştuğumuz Burak Eren’in annesi Hatice Eren ise şunları söyledi:

“Devlet büyüklerimizden sadece devlete emanet ettiğimiz 13 yaşındaki çocuklarımızı istiyoruz. Adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Bizim devlete karşı hiç bir kinimiz yok. Sadece adalet istiyoruz. Erle, öğrencinin ne suçu olabilir? Bu nasıl bir adalet? Vatanımızı sevmesek 13 yaşında çocuklarımızı verir miydik okullara? Devletin en güvenilir yerinde diyorlardı. Böyle mi sahip çıktınız çocuklarımıza? Oturmaya devam edeceğiz, çünkü kimse bizi duymuyor. Bizi de götürsünler. Aslında biz hatalıyız devletimize çok güvendik. 13 yaşındaki çocuklarımızı verdik ama sonumuz bu.”

Annelerden Meryem Salik ise, sadece çocuklarının adil bir şekilde yargılanmasını talep ettiklerini belirterek, “Diyarbakır'daki annelerin acısını da anlıyoruz. Onlar da anne. Bizi AKP binasına yaklaştırmadılar, parkta oturmamızı kabul etmediler. Bizim tek talebimiz çocuklarımızın artık özgür bırakılması. Sesimiz duyulsun Biz de anneyiz” ifadelerini kullandı.

Gülten Arı, oğlunun Hava Harp Okulu 1. sınıf öğrencisiyken tutuklandığını söyleyerek, “Ben 13-14 yaşında oğlumu devlete teslim ettim. Bugün devletten evladımı talep edecektim. Çocuklarımız ve biz çok yalnızız. Çocukların susuzluğu ortada. Hiçbir delil olmamasına rağmen müebbet verildi. Benim ve bütün ailelerin talebi adil, tarafsız yargılanma. Diyarbakır'daki annelerden bizim ne farkımız var. Bizim de canımız yanıyor. 18 yaşındaki oğlum müebbet aldı. Anne annedir. Herkesin evladı yanında olsun. Ayrımcılık yapılmasın” diye konuştu.

Aytel Güleşçi ise şunları söyledi:

“Medya yanımıza gelip bir iki röportaj yapmaya başlayınca uyarılar başladı. Polis dağılmamız gerektiğini söyledi. Kimliklerimiz alındı, bakıldı. Sonra oturabileceğimiz söylendi, fakat kısa bir süre sonra tamamen kaldırıldık. Kaldı ki biz bina önüne gidememiştik. İlerde kaldırımda oturuyorduk. Bir eylem yapmadık bir taşkınlık yapmadık elimizde herhangi bir pankart yoktu. Normal bir vatandaş gibi oturuyorduk. Karşıya geçtik oradan da kovulduk. Oradan binip buraya geldik. Biz orada bir yetkili ile konuşmak istiyorduk sadece. Adil yargılansalar çocuklarımız serbest kalacak. Fakat adil yargılamıyorlar. Ne farkımız var Diyarbakır annelerinden. Ben bunu AKP yetkililerine soruyorum. Partinin önünde değil kaldırımda bile oturamıyoruz. Onlar da evlatlarını istiyor biz de. Biz hak ve hukuk istiyoruz, adil yargılanma istiyoruz” dedi.

(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Esenyurt'ta kadına şiddet: Eşi ile annesini bıçaklayan erkek cezaevine gönderildi

SONRAKİ HABER

AKP önünde eylem yapmak isteyen KHK mağduru Cemal Yıldırım gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...