16 Eylül 2019 04:02
Son Güncellenme Tarihi: 16 Eylül 2019 18:54

ABD’de 49 bin metal işçisi greve çıktı!

Toplusözleşmede anlaşılamayınca ABD’li otomotiv tekeli General Motors'un işçileri greve çıktı. Sektörde 12 yıl sonra ilk kez böyle büyük bir grev yapıldığı belirtiliyor. İşçiler sendikaya da tepkili.

Ekran görüntüsü MLive adlı youtube hesabının videosundan alınmıştır.

 

Paylaş

Ekim KILIÇ
New York

ABD’de Birleşik Otomobil İşçileri sendikasının (UAW) örgütlü olduğu otomotiv tekeli General Motors (GM) fabrikalarında işçiler dün geceden itibaren greve çıktı. Greve 9 eyaletteki 31 büyük fabrika ve 21 diğer işletmedeki işçiler katıldı.

UAW sözcüsü Brian Rothenberg grevin gece yarısından önce başladığını söyledi. Sendikanın grev kararı General Motors ile ücretler, sağlık hakkı ve kâr paylaşımı üzerine yapılacak yeni sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından geldi.

ŞİRKET SAĞLIK HAKKINI KISMAK İSTEDİ

NPR’ın haberine göre şirket yönetimi son görüşmede sağlık hizmet maliyetlerini düşürmeye çalıştı. Ancak sendika yönetimi, işçilerin sağlık hizmetini daha pahalı hale getiren bir sözleşmeyi reddettiklerini söyledi.

UAW Başkan Yardımcısı Terry Dittes, “Daha iyi ücretler, uygun fiyatlı kaliteli sağlık hizmeti ve iş güvenliği için mücadele ederken GM, sıkı çalışan Amerikalıları rekor kârlarının önüne koymayı reddediyor… Bunu hafife almayız” dedi. GM, geçen yıl 8,1 milyar dolar kâr elde ettiğini açıklamıştı.

TAŞIMACILIK İŞÇİLERİNDEN DAYANIŞMA GREVİ

Otomotiv grevine bir destek de taşımacılık işçilerinden geldi. Teamsters (Taşımacılar sendikası) General Motors araçlarını taşımayacaklarını açıkladı. Uluslararası Teamsters Kardeşliği Genel Başkanı Jim Hoffa pazar günü yaptığı açıklamada, üyelerini UAW ile dayanışma içinde olacağını ve sendika grev başladığında greve destek vereceklerini söyledi. Teamsters Sözcüsü Bret Caldwell, üyelerinden binin grev sırasında dayanışma göstergesi olarak GM araçlarını bayiliklere taşımayı reddedeceğini söyledi.

GREV TÜM KUZEY AMERİKA’YI SARABİLİR

Bağımsız bir araştırma kuruluşu olan Otomotiv Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Kristin Dziczek, grevin araç galerilerindeki envanteri etkilemek için bir aydan fazla sürmesi gerektiğini söyledi. Ancak, etkinin Kuzey Amerika’da hızlı bir şekilde dalgalanacağına dikkat çekerek, “Kanada ve Meksika'da üretimi desteklemek için motor ve şanzıman ve diğer parçalarda sınır ötesi ticarete büyük bir güven var. Bu yüzden Kanada ve Meksika’nın da durması uzun sürmeyecek” dedi.

İŞÇİLER SENDİKAYA DA TEPKİLİ

Öte yandan GM işçileri sadece patronlara değil sendika yönetimine de tepkili. UAW yönetimde 2016 yazında gündeme gelen yolsuzluk iddiaları 2017 sonbaharında Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) açtığı soruşturmayla yeni bir evre kazanmıştı. 28 Ağustos günü FBI ajanları soruşturmasının bir parçası olarak UAW Başkanı Gary Jones’un evi de dahil olmak üzere dört eyalette bir dizi baskın yaptı. Sendika yetkililerine yasadışı ödeme yapılmasından dokuz kişi ceza aldı. Sekiz kişi ise mahkeme kararıyla suçlu bulundu.

"İŞ BİRLİĞİ YANLISI FELSEFEDEN SINIF BİLİNÇLİ SONUÇ ÇIKMAZ"

UAW grev çağrı yapmasına rağmen işçiler sendikada çıkan yolsuzluk skandalı sebebiyle kaygılı ve öfkeli. Labor Notes’a konuşan GM işçisi Sean Crawford zayıf bir sendika yönetiminin şirket dışında kimsenin işine yaramayacağını söyledi: “Bu insanlar fildişi kulelerinde, lüksün hayatlarını biz pahasına yaşıyorlar. İlk etapta bu sendikayı kurmak için hayatlarını veren insanlara saygısızlık etmektir. Sendika iki bağlı ücret yapısına izin verdiği 2007’den bu yana, sendika artık aynı sendika değildi. (Bu sözleşmede, yeni işe alımların ücretleri yarıya indirildi ve emekli aylıkları ve emekli sağlık hizmetlerini kaybettiler) Artık yönetim ile iş birliği felsefemiz var. İş birliği yanlısı bir felsefeden sınıf bilinçli bir sonuç almayacaksınız. Bunu neden yaptığımızın ve bunu kimin için yaptığımızın köklerini tekrar gözden geçirmeliyiz”

"İŞÇİLERE SÖZ HAKKI TANINMIYOR"

Aynı işçi grev için de, “Tam anlamıyla yeterli değil. Her şey çok tepeden inme. Yukarıdan direktifleri beklemek zorundasınız. İşçiye fazla söz hakkı yok. Bütün yaz sendika toplantısı yapmadık. Bilgilerimizi, herkesle aynı kaynaklardan alıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Derinceli pazarcılar AKP'li belediyeye öfkeli: Seçimde yalvaranlar yüzümüze bakmıyor

SONRAKİ HABER

Bütçe, 2019 Ocak-Ağustos döneminde 68.1 milyar lira açık verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...