16 Eylül 2019 01:07
Son Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2019 12:50

Tunus'ta resmi sonuçlar açıklandı: Kays Said ve Nebil el-Karvi ikinci tura kaldı

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçlarına göre, bağımsız aday Kays Said ve tutuklu medya patronu Nebil el-Karvi ikinci tura kaldı.

Fotoğraf: Yassine Gaidi/AA

Paylaş

Tunus'ta pazar günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçimindeki resmi sonuçlara göre, oyların yüzde 18,4'ünü alan olan bağımsız aday Kays Said ve yüzde 15,6 oy alan tutuklu medya patronu Nebil el-Karvi ikinci tura kaldı.

Yüksek Seçim Komisyonunun (YSK) başkent Tunus'ta düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçiminde 18,4 oy oranıyla Anayasa Profesörü Said ve yüzde 15,6 oy oranıyla Karvi'nin ikinci tur için yarışacağı açıklandı.

Nahda Hareketi'nin adayı Abdulfettah Moro oyların yüzde 12,9'unu, Nida Tunus partisinin adayı eski Savunma Bakanı Abdulkerim ez-Zubeydi yüzde 10,7'sini alırken, Başbakan Yusuf Şahid de oyların yüzde 7,4'ünü elde etti.

MERZUKİ İKİNCİ TURDA KAYS SAİD'İ DESTEKLEYECEK

Tunus'ta pazar günü gerçekleşen cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlarının açıklanmasının ardından, kendisi de aday olan eski Cumhurbaşkanı Merzuki, sosyal medya hesabından seçimlerin ikinci turunda bağımsız aday Said'i destekleyeceği yönünde paylaşımda bulundu.

Said'i halkın kararına saygılı olacağı, devrimin değerlerini ve anayasa ruhunu zafere ulaştıracağı için desteklediğini vurgulayan Merzuki, ikinci turun istikrar ve adil bir rekabet ortamında gerçekleşmesini ve seçmenin iradesinin kabul edilmesini umduğunu belirtti.

DEMOKRATİK TOPLUM PARTİSİ SAİD'E DESTEK VERECEK

Tunus Parlamentosunda 3 milletvekili bulunan ve seçimin ilk turunda yüzde 3,36 oy alan Demokratik Toplum Partisi de seçimlerin ikinci turunda Kays Said'e destek vereceğini açıkladı.

Seçimlerde yüzde 3,36 oy alan partinin adayı Muhammed Abu'ya verdikleri destekten dolayı Tunus halkına teşekkür edilen açıklamada, bir sonraki turda bağımsız aday Said'i destekleme çağrısı yapıldı.

NAHDA: DEVRİMİMİZİN HEDEFİ BUYDU

Nahda Hareketi İcra Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan bağımsız aday Kays Said ve tutuklu medya patronu Nebil el-Karvi başarılarından dolayı tebrik edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Devrimimizin hedefi buydu. Bundan sonra Tunus'un diktatörlük sayfası kapatılmış ve Tunuslular için haklarını kullanabilecekleri, kanun ve anayasa gölgesinde görevlerini ifa edebilecekleri ufkun perdesi aralanmış oldu.”

NİHAİ SONUÇLAR 21 EKİM'E KADAR AÇIKLANACAK

YSK'nın nihai sonuçları 21 Ekim'e kadar açıklaması gerekiyor. YSK'nın seçimin ikinci turunun tarihini de nihai sonuçların açıklamasının ardından ilan etmesi öngörülüyor.

YSK tarafından sandıkların kapanmasının ardından yapılan açıklamada, seçime yurt içindeki katılım oranının yüzde 45,02, yurt dışından katılımınsa yüzde 19,7 olduğu duyurulmuştu.

Tunus'ta seçimleri düzenleyen Yüksek Seçim Komisyonu'nun nihai sonuçları en geç 21 Ekim'de açıklaması gerekiyor. YSK'nın seçimlerin ikinci turunu nihai resmi sonuçları açıklamasının ardından ilan etmesi öngörülüyor. Tunusluların 6 Ekim'de parlamento seçimleri için yeniden sandık başına gitmesi bekleniyor.

"SEÇMEN OY KULLANMAYARAK SİYASETÇİLERE MESAJ VERDİ"

Tunus'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine özellikle genç seçmenin düşük katılım göstermesi, "siyasetçilere verilmiş bir mesaj" şeklinde yorumlandı.  

AA muhabirine konuşan Tunuslu akademisyen Abdulmecid el-Abdeli, katılım oranının düşük olmasının, seçimleri boykot edenlerin çoğunun gençlerden oluşmasıyla açıklanabileceğini söyledi.

"Seçim kampanyası sürecinde adayların hiçbirinin işsizliğe son verilmesi ve özellikle üniversite mezunları olmak üzere gençlerin istihdamına yönelik bir program sunduklarını görmedik" diyen Abdeli, Tunus halkının artık oynadığı rolün farkında olduğunu ve siyasetçileri cezalandırmaya karar verdiğini vurguladı.

Abdeli, "Seçimlere katılım oranındaki düşüşün Tunus'ta yeni bir devrim sinyali verdiğini düşünüyorum. Tunus halkının yüzde 70'i ülkenin içinde bulunduğu durumdan hoşnut değil" ifadelerini kullanarak, ileride cumhurbaşkanlığına aday olacak siyasetçilerin seçmenlerin onları hesaba çekmesinden korkması gerektiğini kaydetti.

seçime katılım oranının beklenenden düşük ancak makul bir rakam olduğunu söyleyen siyasi analist Bulbabe Salim ise sandık başına gitmeyen kesimin genelde gençlerden ve siyasi hayattan umudunu kesenlerden oluştuğunu belirtti. Ülkenin ekonomik durumunun katılım oranını etkileyen faktörlerin başında geldiğine değinen Salim, pek çok kişinin hem iktidardakiler hem de muhalefettekilerden hoşnut olmadığına dikkat çekti. Salim, "Bu seçimlere katılım oranı, belki de fildişi kulelerde Tunusluların sıkıntılarından bihaber yaşayan siyasetçilere bir tokat olur" değerlendirmesinde bulundu. (Tunus/AA)

ÖNCEKİ HABER

Bodrum'daki orman yangınında 10 hektar yandı; yeşil alan siyaha döndü

SONRAKİ HABER

Venezuela'da Guaido, Barbados görüşmelerinden çekildiğini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...