15 Eylül 2019 06:49

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İsrail’in ‘ilhak’ açıklamasını yine kınadı

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’in “ilhak” açıklamasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı'nda konuşma yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'nın bir kısmını ilhak edeceklerine dair açıklaması hakkında konuşan Çavuşoğlu, “Bu utanç verici açıklama, Orta Doğu'da kalıcı barış umutlarını yok etme pahasına yaklaşan genel seçimlerde birkaç oy daha fazla kazanmaya yönelik alçakça bir girişimdir” dedi.

Suudi Arabistan Kralı Selman'a olağanüstü toplantı çağrısı yaptığı için teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, “Bu vesileyle Abkayk petrol tesisine düzenlenen insansız hava aracı saldırısını güçlü şekilde kınadığımızı vurgulamak isterim” ifadesini kullandı.

Filistin'deki işgalin Filistinlilerin hayatlarını mahvettiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Bazı ülkelerin verdiği açık destekle cesaret bulan İsrail, toplu cezalandırmaya, hatta giderek bir ırkçı apartheid rejimine dönüşmeye başlayan saldırgan politikalarına devam etmektedir” diye konuştu.

Netanyahu'nun Ürdün Vadisi, Ölü Deniz'in kuzeyi ve yasa dışı yerleşimleri ilhak edeceğine dair açıklamalarını “uluslararası hukukun ağır şekilde ihlali ve yasa dışı hareket” olarak değerlendiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“İsrail sözde ve eylemde birlik olmayışımızı yakından izliyor ve not ediyor, bizim bu zayıflığımıza oynuyor. Daha ötesi, bazı üyelerimizin sessizliği 2017'den beri sözde Yüzyılın Anlaşması kisvesi altında yürütülen yasa dışı eylemlere rıza gösterme olarak kabul ediliyor. Bu hayati toplantıdaki bakan temsili sayısı da İsrail tarafından bir başka zayıflık olarak yorumlanacaktır.”

“Yüzyılın Anlaşması”na da tepki gösteren Çavuşoğlu, “Herhangi bir barış planı Filistin halkının haklı taleplerini ve beklentilerini karşılamalı ve tarihi adaletsizliği düzeltmelidir. Daha önce defalarca belirttiğimiz gibi Türkiye Filistin halkının onaylamadığı hiçbir planı kabul etmeyecektir. Türkiye'nin İsrail'in Başbakanının açıklamasını güçlü şekilde kınadığını da burada belirtmek isterim. Türkiye, bu oldubitti girişimini hiçbir zaman kabul etmeyecektir” dedi. (Cidde/AA)

ÖNCEKİ HABER

Yaşanabilir bir dünya için direniş zamanı: Gençler 20 Eylül'de sokağa çıkıyor

SONRAKİ HABER

Alman Tıp Ödülü Avrupa'da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dilek Gürsoy'a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...