15 Eylül 2019 03:06

İzmir’de mülteci sorunu ve çözüm önerileri tartışıldı

Evrensel'in 25. yılı vesilesiyle İzmir'de düzenlenen ve Evrensel Yazarı Ercüment Akdeniz ile Konak Mülteci Merkezi Başkanı Mete Hüsünbeyi'nin katıldığı panelde mülteci sorunu ve çözümleri tartışıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Evrensel Gazetesi'nin 25. yılı dolayısıyla İzmir'de düzenlenen panelde mülteci sorunu ve çözümleri tartışıldı. Panele Evrensel Gazetesi Yazarı Ercüment Akdeniz ile Konak Mülteci Merkezi Başkanı Mete Hüsünbeyi konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’de yaşanan mülteci sorunlarına ve sorunların çözümlerine dair konuşan Ercüment Akdeniz, “Son 8 yılda ölen işçilerin içinde mülteci işçilerin sayısı artıyor. Bu ölen işçilerin aynı veride olması, bize onların aynı zamanda kan kardeş olduklarını gösteriyor. Bu kardeşlik örgütlenmeli” dedi.

"TÜM DÜNYADA MÜLTECİLER EMEK SÖMÜRÜSÜNÜ YAŞIYOR"

Bayraklı Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleşen panelde ilk sözü Konak Mülteci Merkezi Başkanı Mete Hüsünbeyi aldı. İzmir’de kurdukları Konak Mülteci Merkezi’nin Basmane semtinde yer aldığını söyleyen Hüsünbeyi, semtteki mültecileri çalışmalarına katarak, sosyalleşmelerini amaçladıklarını belirtti. Çift taraflı entegrasyonun yaşanması gerektiğine vurgu yapan Hüsünbeyi, özellikle mahalledeki kadın ve çocuklara yönelik atölye ve etkinliklerle Türkiyeli ve Suriyeliler arasında bir köprü olmayı hedeflediklerini dile getirdi.  

Türkiye’nin Uluslararası sözleşmelere koyduğu çekincelerden dolayı bir insan hakkı olan mültecilik statüsü verilmediğini söyleyen Hüsünbeyi, “Türkiye’de yaşayan 97 bin Suriyeli mülteci vatandaşlık almış durumda. 31 bin kişi ise çalışma iznine sahip; Geçici Koruma Yürütmeliği’nde belli başlı kurallar konmuş durumda. Bir işyerinde 10 kişiden bir kişi Suriyeli olabiliyor, tarımda bu biraz daha esnek olabiliyor. Doktor, hemşire, avukat, eczacı gibi bazı mesleklerde çalışma yasağı var. Tüm dünyada mülteciler emek sömürüsünü yaşıyor. Türkiye’de özellikle tekstil ve tarımda kadın, çocuk mülteci emek sömürüsünü veriler açıkça gösteriyor.”dedi.

"TÜRKİYE AB’NİN BANGLADEŞ’İ OLDU"

Türkiye’nin çeşitli semtlerindeki sanayi sitelerinde çalışan mülteci çocukların yaşadığı emek sömürüsünü anlatarak konuşmasına başlayan Ercüment Akdeniz, sunumuna mülteci işçi çocuklarla yapığı röportajlardan çekilmiş fotoğrafları aktararak devam etti.

Türkiye’de çocuk işçi sayısının 2 milyon olduğunu söyleyen Akdeniz, Suriyeli mültecilerin de gelmesiyle bu sayının yükseldiğini ve çalışan çocuk yaşının ise 8-9’a kadar düştüğünü vurguladı. “Çalışma koşullarına dair yapılan tüm haberlerimiz bir suçu da ilan ediyor. Ancak hiç kimse bir şey yapmıyor” diyen Akdeniz,  Çağlayan’da 500 işçinin yangından etkilendiği fabrikanın koşullarının günlerce konuşulmasına rağmen bir şey yapılmadığını hatırlatarak “ Türkiye AB’nin Bangladeş’i oldu” dedi.

"İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLEN MÜLTECİ İŞÇİLERİN SAYISI ARTIYOR"

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin iş cinayetlerine dair yayınladığı verilere değinen Ercüğment Akdeniz, son 8 yılda ölen işçilerin içinde mülteci işçilerin sayısının arttığını belirtti. Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: Bu ölen işçilerin aynı veride olması, bize onların aynı zamanda kan kardeş olduklarını gösteriyor. Bu kardeşlik örgütlenmeli, birlikte hareket ederek başarabilirler.

“Sendika ve emek örgütleri sahip çıkıp mücadeleye katmadıkları sürece mültecilerin dramı devam edecek” diyen Akdeniz, Suriyelilerin geri gönderilmesini isteyenleri eleştirerek, “Suriyeliler gönderilsin deniliyor, orada savaş var, mültecilerin çocukları var ve onları savaşa, IŞİD çetelerine göndermek istiyorlar. Mültecilerin hakları uluslararası sözleşmelerde korunuyor. Bunu çiğnerseniz büyük bir hata yapmış olursunuz” dedi.

"HALKLARIN KARDEŞLİĞİNİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE SAVUNMALIYIZ"

Almanya’nın tek taraflı entegrasyon politikalarını eleştiren Akdeniz, “Entegrasyon çift taraflı olmalı. Mültecilere yönelik ayrımcılık artıyor. Halkların kardeşliğini güçlü bir şekilde savunmak için ayrımcılıkla mücadele büyütülmeli. Diğer yandan da mülteci çocuklar için yardım ve dayanışma örnekleri önemli ama yeterli değil. Onların eğitim başta olmak üzere pek çok hakka kavuşması için sistemde değişikliklerin yapılması sağlanmalı” diye konuştu.

Akdeniz, konuşmasını “Mülteciler, geri gönderilmek istendikleri 'Güvenli bölgeler'de IŞİD çetelerine teslim edilmek isteniyorlar. AB ve Türkiye arasında imzalanan 'Geri Kabul Antlaşması'yla birlikte deniz yoluyla kaçmak isteyen mültecilerin sayısı arttı, ölümlerin sayısal tablosunu çıkarmak bile kolay değil. Dünyada emperyalizm oldukça mültecilerin göç yolu devam edecek” diyerek sonlandırdı.

Akdeniz ve Hüsünbeyi’nin konuşmalarının ardından panel, katılımcıların sorularıyla devam etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kürt Şair Arjen Arî’nin şiir seti Weşanên Sor (Sor Yayınları) tarafından basıldı

SONRAKİ HABER

Eşine oklava ve kemerle işkence yapan erkeğe 8 yıl ceza verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa