14 Eylül 2019 20:43

TPI’da tazminatsız işten çıkarma iddiası

İzmir'de bulunan Amerikalı TPI Kompozit şirketinin işten çıkarılan işçilerin tazminatlarını ödemediği ve sendikanın tazminatsız işten çıkarmalara sessiz kaldığı iddia edildi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Rüzgar türbinleri için kanat üreten Amerikalı TPI Kompozit şirketinin İzmir Çiğli ve Menemen’de bulunan fabrikalarında işten çıkarılan işçilerin tazminatlarının ödenmediği iddia edildi. Bir yıl içerisinde 30’dan fazla işçi işten atılırken, işçiler işten atma gerekçesiyle ilgili bilgi verilmediğini dile getirdi. Çıkarılan işçilerin daha çok eski ve uzun süreli çalışan olması dikkat çekerken, işçiler yerlerine yeni işçilerin alındığını söyledi. 

Fabrikada örgütlü olan Petrol-İş İzmir Şubesinin tazminatsız işten çıkarmalara sessiz kaldığı, işten atılanlardan sendikanın üst kurul delegesi olan ve 25’ten fazla tutanağı olan bir işçi için ise devreye girerek tazminatını almasının sağlandığı da iddialar arasında. 

Tazminatlarını alamadıkları için mağdur olduklarını ve sendikacıların kendi yanlarından durmak yerine patronla birlikte hareket ettiğini söyleyen işten çıkarılan işçiler, Petrol-İş İzmir Şubesi'ne öfkeli. 

"ÇIKARILANLARIN ÜCRETLERİNİ ARABULUCUDA ALIYORUZ"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Petrol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, “Bir yıl içinde TPI’dan çıkarılan işçiler eğer disiplin kurulu kararı ile 25/2’den atılmamış ise tüm işçilerin arkasındayız ve her türlü hukuki desteği sağlıyoruz. Arabulucu sürecinde ücretlerini de alıyoruz. Ancak 25/2’de dava açtığımız zaman resmi arabulucu sürecinde bazılarının ücretini alabildiğimiz bazılarını da alamadığımız oluyor” diye konuştu. 

İşten çıkarmaların hiçbirinin keyfiyetten olmadığını belirten Zengin şöyle devam etti: “Bize muhalif, sendikayı eleştirdiği ya da herhangi bir şekilde bizim tarafımızda olmadığını düşündüğümüz hiç kimse işten çıkarılması söz konusu değil. 2800 kişi çalışıyor yaklaşık. Gidip konuştuğunuzda benim böyle bir tavır sergilemeyeceğimi hatta ve hatta muhalif olanların buradan emekliliği garanti dediğimi herkes bilir. Onun içinde orada bahsi geçen kişi 25/2’den atılacakken tazminatını aldık. Yani bizden biri yönetimden biriyle görüşüp bunun tazminatını almış. Burada insanların arkasında durmama, haklarını savunmama gibi bir durum yok.” 

“İŞVERENE TAVİZ VEREN TAVRIMIZ YOK”

Ayrıca üretimde KKD’lerle, klimalarda tozla ilgili yaşadıkları sorunların çözümü için işverenle görüşme yaptıklarını anlatan Zengin, “İşçinin haklarını savunmadığımız, sendikanın işverene taviz veren bir tavır aldığı herhangi bir olay yok. Bir tane ispat edilen durum olursa ben gerekeni yaparım” diyerek suçlamaların asılsız olduğunu dile getirdi.

TPI İşyeri Baştemsilcisi ve Şube Denetleme Kurulu Üyesi Yusuf Uygun’un disiplin kuruluna verilmesine ilişkin ise Zengin, Uygun hakkında yazılı ve sözlü şikayetlerin olduğunu, bazı iddialardan dolayı iç işleyişin sürdüğünü söylerken, şu aşamada konuyla ilgili bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını dile getirdi. 

ÖNCEKİ HABER

Karaburun'da RES açıklaması: Yaylaköy kıskaç altında

SONRAKİ HABER

MAKEL’de büyüyen sorunlara karşı bir araya gelme çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...