14 Eylül 2019 19:15

Mehmet Bozgeyik: İhraçların sorumluluğu belediyelere atılmak isteniyor

677 sayılı KHK ile ihraçlarda komisyonlarla başlayan oyalama mahkemeler eliyle sürüyor. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve KHK ile ihraç edilen Güven Boğa ile süreci değerlendirdik.

Fotoğraf: KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik (solda) /MA | Güven Boğa (sağda)/ Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Üç yıl önce Adana’nın Seyhan Belediyesi’nde Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yaparken 677 sayılı KHK ile ihraç edilmesiyle ilgili OHAL İnceleme Komisyonu’na başvuran Güven Boğa, komisyondan ret cevabı alınca İçişleri Bakanlığı’na dava açtı. Davada yürütmeyi durdurma kararı verilirken mahkeme “Hasım düzeltme kararı” da vererek davalı kurumun Seyhan Belediyesi olduğuna karar verdi. 

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kararı oyalama ve hukuki süreci uzatma tutumu olarak değerlendirdi. İhraç edilen Güven Boğa ise, OHAL komisyonunun başvurusunu reddederken hukuki karşılığı olmayan görüşleri ve beraat ettiği bir davayı gerekçe gösterdiğini söyledi.

"DAVALARIN HASMI İÇİŞLERİ BAKANLIĞIDIR"

Yerel yönetimlerdeki ihraçlarda valilik, kaymakamlık, emniyet ve Memur Sen üyelerinin rapor ve hukuki olmayan değerlendirmelerine itibar edildiğini dile getiren Bozgeyik “Mahkeme verdiği kararla Güven Boğa’yı belediye ihraç etmiş gibi davranarak topu belediyeye atıyor. Halbuki bunun hasmı bakanlıklar ve siyasi hükümettir. İdare mahkemeleri hukuka uygun bilgi, belge üzerinden karar vermelidir. Ancak verilen bu karar siyasi karardır. Bu davaların hasmı belediyeler değil İçişleri Bakanlığıdır” dedi.

"YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMELİ"

Çok sayıda kişinin kendilerine açılan davalardan beraat etmesine rağmen OHAL İnceleme Komisyonu’nun bu beraat ettikleri dosyaları başvurunun reddi için gerekçe yaptığına vurgu yapan Bozgeyik, Güven Boğa’nın da beraat ettiği dosya, somut olmayan görüş ve bilgiler gerekçesi ile komisyon başvurusunun kabul edilmediğine işaret ederek Bozgeyik, ‘OHAL süresince yayımlanan KHK kapsamındaki işlemler nedeniyle açılan davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemez’ şeklindeki madde nedeniyle yapılan işlemlerin yargısal denetimini zorlaştırdığını ifade ederek “Yürütmenin durdurulma talebinin temel gerekçesi mağduriyetin durdurulmasıdır. 3 yıldır ihraç olmuş arkadaşlarımız. Maddi ve manevi anlamda olumsuz etkilendiler." diye konuştu.

BERAAT KAKARI RET GEREKÇESİ OLDU

OHAL komisyonunun başvurusunu reddederken beraat ettiği bir davayı gerekçe gösterdiğine dikkat çeken Güven Boğa, “Kararda Adana Valiliği’nin, katıldığım kimi demokratik, kimi yöneticisi olduğum sendika ile ilgili eylemlerle ilgili idari kurul kararında terör örgütü bağlantısı gerekçelerden biri olmuş” dedi. Bu gerekçenin hukuk devleti ile yönetilen bir ülkede yeri olmadığını belirten Boğa “Şayet böyle bir iddia varsa neden savcılığa intikal ettirilmemiştir” ifadelerini kullandı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olduğu dönemde ‘terör örgütüne mali destek verdiği’ şeklindeki iddianın da belgeye ve somut bir bilgiye dayanmadığına işaret eden Boğa, yine 2010’da Eğitim Sen Adana şubesince düzenlenen mitingde konuşmasıyla ilgili açılan soruşturmanın da ret gerekçelerinden birisi yapıldığını ifade ederek “Bu mahkemeye taşınmadı bile. Karar sanki hala soruşturma varmış gibi OHAL komisyonun ret gerekçesine yazıldı” diyerek işlerine geri dönmek için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Beyaz Saray: Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin öldürüldü

SONRAKİ HABER

Yeni Şafak'ın Kulp manşetine tepki: Basın darbeler döneminde bile bu kadar düşmemişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...