14 Eylül 2019 07:23

İHD, kaçırılmak istenen Öğretmen Hayrullah Narin için açıklama yaptı

İHD Ankara Şubesi, Eğitim Sen’li öğretmen Hayrullah Narin’in kaçırılmak istenmesi üzerine basın açıklaması yaptı: İstihbarat örgütlerinin yasa dışı faaliyetleri araştırılmalı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Eğitim Sen’li öğretmen Hayrullah Narin’in kaçırılmak istenmesi üzerine basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Kolluk Gözetim Komisyonunun, kolluğun hesap verebilirliğini sağlaması, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunun ise alt komisyon kurarak istihbarat örgütlerinin yasa dışı faaliyetleri konusunda araştırma yapması gerektiği ifade edildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Eğitim Sen üyesi öğretmen Hayrullah Narin’in Eryaman’da siyah bir araca bindirilerek kaçırılmak istenmesi üzerine basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile kaçırılmak istenen öğretmen Hayrullah Narin de katıldı. 

İHD Ankara Şubesi’nde gerçekleşen açıklamayı Nuray Çevirmen okudu. Şubat 2019 itibariyle Ankara’da 6 kişinin siyah transporter araçla kaçırıldığını, aradan 6 ay geçtikten sonra 4 kişinin bulunduğunu, geçtiğimiz ay ise yine Ankara’da bir kişinin kaçırıldığını hatırlatan Çevirmen, kayıpların akıbetine ilişkin de bir gelişme olmadığını ifade etti. Çevirmen, 2018 yılında İHD Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır şubelerine yapılan 23 başvuruda iddia edildiği üzere kendini polis olarak tanıtan kişilerin baskı ve tehdit yoluyla kişileri ajanlığa zorladığı veya kısa süreli kaçırma vakaları gerçekleştirdiğini dile getirdi. Bu vakaların tümünde işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirten Çevirmen, “Bu keyfi uygulamalar tehdit, hakaret, işkence, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, görevi kötüye kullanma gibi birden fazla suç da teşkil etmektedir” diye konuştu. 

“KOLLUĞUN HESAP VEREBİLİRLİĞİ SAĞLANMALI”

AB üyelik sürecindeki Türkiye için 2005-2015 ilerleme raporlarında, kolluk için denetim sistemi kurulması gereğinin dile getirildiğini hatırlatan Çevirmen, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığını kapsayan Bağımsız Kolluk Şikayet Mekanizması konulu Eşleştirme Projesi ile polis ve jandarmaya yönelik yeni bir şikayet sistemi oluşturulması için yasal çerçeve hazırlandığını ifade etti. Çevirmen, bu kapsamda 2016 yılında Kolluk Gözetim Komisyonunun kurulduğuna dikkat çekerek İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan söz konusu komisyonun BM ve AB kriterlerine uygun biçimde kolluğun hesap verebilirliğini sağlaması gerektiğini dile getirdi. Güvenlik ve istihbarat birimlerinin faaliyetlerini hukuka uygun biçimde sürdürmesi gerektiğini ifade eden Çevirmen, “TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu alt komisyon kurarak istihbarat örgütlerinin yasa dışı faaliyetleri konusunda araştırma yapmalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Topkapı İETT Garajı, park oluyor

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri 755'inci kez buluştu: Anaların gözyaşlarının rengi aynı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...