14 Eylül 2019 01:13
Son Güncellenme Tarihi: 14 Eylül 2019 18:06

Çankırı peş peşe depremlerle sallandı

Çankırı'nın Çerkes ilçesinde sabah saatlerinde 3 dakika arayla gerçekleşen 2 depremin ardından, artçı depremler uzun süre devam etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çankırı’nın Çerkes ilçesinde sabah saatlerinde 3 dakika arayla, Richter ölçeğine göre 4.7 ve 4.8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler Çankırı’nın yanı sıra Ankara ve Kastamonu'da da hissedildi. Paniğe neden olan depremlerde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı. Saat 14.46'da da merkezüssü Çankırı'nın Çerkeş ilçesi olan 4.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Saat 21.08'de de 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre, saat 09.00’da Çankırı’nın Çerkes ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 13.66 kilometre olarak ölçüldü. Bu depremden 3 dakika sonra aynı bölge ikinci bir depremle sallandı. Büyüklüğü 4.8 olarak saptanan bu deprem ise yerin 4.13 kilometre derinliğinde oldu. Depremler, Çankırı’nın yanı sıra Ankara ve Kastamonu’da da hissedildi. Sarsıntılarla birlikte Çankırı’da paniğe kapılan vatandaşlar, sokaklara çıktı. Depremlerde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtildi.   

Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, depremle ilgili şu anda herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, "Çerkes ile aynı hat üzerindeki ilçelerde deprem hissedildi. Şu ana kadar yansıyan bir sıkıntı yok" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüklerini sırasıyla 4.9 ve 4.8 olarak açıkladı. 

VATANDAŞLAR SOKAKLARA ÇIKTI

Çankırı’nın Çerkeş ilçelerinde meydana gelen 4.7 ve 4.8 büyüklüğündeki depremler, Ankara ve Kastamonu başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Ankara'da güçlü şekilde hissedilen depremler, kısa süreli paniğe yol açtı.

Çankırı merkez ve Çerkeş ilçe merkezinde ise vatandaşlar, ilk sarsıntı ile birlikte kendilerini dışarı attı. Panik içinde binaları terk edenler, sokaklarda ve parklarda bir süre bekledi. Vatandaşlardan bazıları, yakınlarına sarıldı.

VALİ: OLUMSUZLUK YOK

Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, depremin güçlü şekilde hissedildiğini belirterek, "Çerkeş merkezli deprem, aynı hat üzerindeki ilçelerimizde de güçlü hissedildi. Büyüklük olarak çok fazla yıkıcı bir büyüklük değil. Belki çok kötü vaziyette binalarsa etkilenebilir. Ama herhangi bir sıkıntı, hiçbir ilçemizde yok. Bize yansıyan bir hasar, zarar yok. Okulların açılması nedeniyle köylerimiz oldukça boşaldı. Boş evlerde bir şey var mıdır, o da incelemeler sonrası belli olacak" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI: ŞİDDETLİ HİSSETTİK

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı da, depremi şiddetli hissettiklerini ifade ederek, "Vatandaşlarımız bir hayli rahatsız oldu, dışarıya çıktılar. Bize ulaşan şu ana kadar bir hasar yok, herhangi bir sıkıntı olmadığını biliyoruz. Vatandaşlarımız dışarıya çıktılar, panik yaşadılar. Onun dışında bir olumsuzluk yok" diye konuştu. 

ESKİ BİNALARDA HASAR MEYDANA GELDİ

Depremler nedeniyle özellikle eski binalarda sıva dökülmesi, baca yıkılması gibi hasarlar meydana geldi. Belediye ekipleri, hasar oluşan evlerin çevresinde önlem aldı. Deprem sırasında bazı marketlerde raflardaki ürünler de yere döküldü. İlçe merkezinde ve köylerde hasar tespit çalışması başlatıldı.

ARTÇILAR SÜRDÜ

Saat 14.46'da da merkezüssü Çankırı'nın Çerkeş ilçesi olan 4.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Peş peşe gelen depremlerin ardından evlerine girmeye korkan yurttaşlar geceyi dışarıda geçirdi. İlçe halkı sokaklara kurdukları çadırlarda ya da araçlarında sabahladı, yaktıkları ateşlerin başında ısındı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bilgen: Demek ki Kars'ı yönetmek Amerika'yı yönetmekten zor

SONRAKİ HABER

2 ay önce kapanan Sinemia’nın ABD'li rakibi MoviePass de kapandı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...