13 Eylül 2019 09:29

İzlanda'da Naziler protesto edildi

İzlanda'da Kuzey Direniş Hareketi üyesi Nazilerin ve afiş ve pul yapıştırmasına tepki gösteren halk, ırkçılığa karşıtı eylem düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Kuzey Direniş Hareketi üyesi Nazilerin ve afiş ve pul yapıştırmasına tepki gösteren halk, Başkent Reykjavik'de ırkçılık ve Nazizmi protesto için gösteri düzenledi.

Lekjartorg Meydanı'nda yüzlerce kişinin katıldığı gösteride konuşma yapan Reykjavik Belediyesi'nin Korsan Partili Belediye Meclis Üyesi Dora Björt Gudjonsdottir ile İzlanda Sosyalist Partili Meclis Üyesi Sanna Magdalena Mörtudottir, kentlerinde Nazilerin örgütlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

İzlanda'da son bir haftadır Kuzey Direniş Hareketi varlığını hissettirmeye başladı. Naziler, Reykjavik il merkezindeki Lekjartog Meydanı'nda bildiri dağıttı. Afişleme ve pullama yaptı. Başkentin kuzeyindeki Akrenes'te de bir alışveriş merkezinin önünde bildiriler dağıttı.

HALKA NAZİ SEMBOLLERİNİ SÖKÜP ATMALARI ÇAĞRISI

Nazilerin, otobüs durakları ve otobüslere de Kuzey Direniş Hareketi'nin soykırımını simgeleyen sembolün yer aldığı stickerleri yapıştırmaları tepkilere yol açtı. Toplu ulaşımı sağlayan Streto şirketinin iletişim sözcüsü Gudmundur Heidar Helgason, çalışanlar ve yolculara Nazilerin yapıştırdıkları stickerleri söküp atmaları çağrısı yaptı.

Vesturland ilinin polis şefi Asmundur Kristinn Asmudsson, İzlanda televizyonu RUV'a 8-10 civarında Nazinin küçük bir minibüsle ülkeyi dolaştığını, bildiri ve broşürler dağıttığını ve afişleme yaptığını söyledi.

İSVEÇLİ NAZİLER İZLANDA'DA KUZEY DİRENİŞ HAREKETİNİ ÖRGÜTLÜYOR

Bildiri dağıtan ve afişleme yapanlar arasında Kuzey Direniş Hareketi'nin İsveç'teki lideri Simon Lindberg ile bir kaç İsveçli Nazinin de yer aldığı belirlendi. Simon Lindberg'nin daha önce de İzlanda'ya gelerek Kuzey Direniş Hareketi'ni örgütlediği ve konferanslar verdiği biliniyor.

Kuzey Direniş Hareketi İskandinavya'nın tüm ülkelerinde örgütlü. Ancak en geç örgütlendiği ve en güçsüz olduğu ülke İzlanda.

HİTLER'İN KAVGAM KİTABINI OKUDUKTAN SONRA NAZİ OLMUŞ

Örgütün İzlanda'daki lideri Rikhardur Leo Magnusson, Nasyonal Sosyalizmin tüm insanlar için iyi olduğunu ve Hitler'in Kavgam kitabını okuduktan sonra Kuzey Direniş Hareketi'nde yer aldığını söylüyor.

Magnusson, üyelerinin İzlanda'da kendilerini yalıtılmış hissettikleri için İskandinavya'nın diğer ülkelerindeki Kuzey Direniş Hareketi üyeleriyle ilişki kurduklarını, deney ve tecrübelerinden yaralanmak için onları İzlanda'ya davet ettiklerini öne sürüyor.

Gençlere dövüş sporları öğreten bir kulubün antrönörlüğünü yapan Magnusson'un Nazilerle ilişkisinin açığa çıkmasından sonra iki genç antramanlara katılmaktan vazgeçmişti.

ÖNCEKİ HABER

Toplusözleşme sürecine giderken TOFAŞ üretime ara verecek

SONRAKİ HABER

Adli Tıp Tahir Elçi cinayetine ilişkin delilleri karartıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...