13 Eylül 2019 03:31
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2019 08:03

Ahmet Davutoğlu: İstifa ediyoruz ancak Ak Parti tabanına veda etmiyoruz

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP MYK'deki ihraç talebine ilişkin basın açıklaması düzenleyerek istifa etti; siyasete devam edeceğini söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP'de kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kuruluna sevk edilen eski başbakan Ahmet Davutoğlu, parti üyeliğinden istifa etti. İstifa kararını düzenlediği basın toplantısıyla duyuran Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

"Ak Partinin siyaset anlayışı 3Y ile şekil bulmuştu. Ak Parti bu anlayışla milletimize büyük hizmetler verdi. Ancak son yıllarda Ak Parti milletin gönlünde taht kurmasına sebep olan söylemlerden uzaklaştı. Sevgili vatandaşlar, demokratik siyasetin temelinde farklılıkların ifade edilmesi bulunmaktadır. Genel başkanlığı bıraktığımız günden itibaren Ak Parti'deki aksaklıkları, eleştirilerimizi, sözlü ve yazılı bir şekilde en yetkili makamlarla paylaştık. Bu önerilerimiz hiçbir şekilde karşılık bulmasa da üç yıl boyunca kamuoyuna karşı hiçbir açıklamada bulunmadık. Peki niye 22 Nisan'dan itibaren konuşmaya başladık. AK Parti 31 Mart'ta hem ittifak yaptığı partiye hem de rekabet ettiği partilere karşı oy kaybetti. Tabanımız yoğun bir karamsarlık içerisindeydi. Daha önce ilettiğimiz eleştirilerden haberdar olmayan taban bizi de sorumlu buluyordu. Biz 22 Nisan'da kamuoyuyla paylaştığımız görüşlerimizle kuruluş ilkelerinden uzaklaşan mevcut Ak Parti yönetimini muhasebe yapmaya itmek istiyorduk.

Sözlerimiz açık, tespitlerimiz net, tavsiyelerimiz samimiydi. Konuşmalarımızda ülkemizin geleceği, davamız dememize rağmen fitne ile itham edildik. Bizim adlarımızı unutturabileceklerini zannederek tarihleri sildiler. Bizi unutturabilmek için milyonlarca Ak Partilinin emeklerini yok sayarak kul hakkına girdiler.

Söylediklerimize yanlış diyemeyenler öfke ile bize yönelik ihraç süreci başlattılar. AK Parti'den ihraç için tebligat ulaştığında bir kez daha derin bir hüzünlendim, utanç duydum. Bu siyasi metin son derece özensiz hazırlanmış.

İhraç kararını alan bu yönetim millet önünde hesap verecektir. İhraç edilmek istenen kişiler değil; ortak vicdandır. Bizim için ihraç teklifinin yapıldığı 2 Eylül 2019, AK Parti'nin kuruluş ilkelerinden vazgeçtiğini ilan ettiği tarihtir.

Muhasebe çağrılarına, yapıcı eleştirilere kulaklarını tıkayan bir yapının millete çözüm üretmesi mümkün değil. AKP’nin ülkeyi daha ileri taşıma kapasitesi kalmamıştır. AKP içerisinde istişare kanallarının kapalı olduğu ve içeriden bir dönüşüm imkanının kalmadığı ortadadır.

Yıllarca emek verdiğimiz partimizden istifa ediyoruz. AKP’nin vefalı tabanına, cefakar teşkilatına teşekkür borçluyuz ancak eda etmiyoruz. Tabelalar geçici, hayatımızı anlamlı kılan değerler kalıcıdır. Biz bu değerlerin sözcüsü olmaya devam edeceğiz. Yasaklarla, yolsuzlukla ve yoksullukla mücadele edeceğiz. Barışçıl bir diplomasiyi esas alacağız. Demokratik bir düzen kurmak istiyoruz. Bu çerçevede hangi siyasi görüşle mensup olursa olsun bu ülke için sorumluluk hisseden herkesi birlikte çalışmaya davet ediyoruz."

NE OLMUŞTU?

Yerel seçimlerin ardından alınan sonuçlara ilişkin parti merkezine eleştirilerde bulunan Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu ve onunla birlikte hareket eden 3 siyasetçi ihraç talebiyle disipline sevk edilmişti.

İhracıistenen sityasetçiler tebligatların ulaşmasından sonra Ankara’da bir toplantı yapmış ve toplantıya bazı eski milletvekilleri ve il başkanları da katılmıştı. Toplantı yaklaşık 5.5 saat sürmüştü.

Davutoğlu daha önce de kendi başbakanlığı dönemine ilişkin yöneltilen suçlamalara ilişkin "Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz. 7 Haziran ile 1 Kasım arası en kritik dönemlerden biri" ifadelerini kullanmıştı. Davutoğlu aynı dönem için "Beni hayrete düşüren şu oldu: mücadelenin bu kadar sert sürdüğü günlerde MHP Genel Başkanının tekliflerime hayır demesi. Şimdi bunu demediğini iddia ediyor" açıklamasında bulunmuştu. Davutoğlu ayrıca "Beni derinden üzen diğer gelişme 12 Eylül kongresine giderken toplamda 29 şehit verdiğimiz hafta Van'da bu şehitlerin cenazesine katılırken benim arkadaşlarım kongre için bazı delegelerden imza toplamaya çalışıyorlardı. İkinci sitemim de kendi partimeydi" diyerek AKP'lileri de eleştirmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP eş başkanları: Kulp’ta yaşanan saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanının "manevi kızı" Cezayir’e büyükelçi olarak atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...