12 Eylül 2019 10:49

İsveç’te sığınmacılara destek için bir dizi eylem düzenlendi

İsveç'te sığınmacılara destek veren örgütlerin düzenlediği ve 7 Eylül’de başlayan gösterilerin sonuncusu bugün Stockholm il merkezinde düzenlendi.

Fotoğraf: Murat Kuseyri/Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Parlamentonun açılışı dolayısıyla İsveç’in iltica politikasını protesto etmek için ülkenin değişik yerleşim birimlerinde protesto gösterileri düzenlendi.

Sığınmacılara destek veren örgüt ve derneklerin çatı örgütü “Artık yeter” adlı kuruluşun örgütlediği ve 7 Eylül’de başlayan gösterilerin sonuncusu bugün Stockholm il merkezinde düzenlendi.

Saat 14.00 sularında İşçi Sendikaları Konfederasyonu binası önünde toplanan ve çoğunluğunu İsveçlilerin oluşturduğu yüzlerce gösterici, Afganistan’a sınır dışı edilmelerin durdurulması için parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş süresince “Afganistan güvenli bir ülke değil”. “Sığınmacıları ölüme göndermeyin”, “Hiç kimse yasa dışı değildir” sloganları atıldı.

Parlamento önündeki Mynttorget Meydanı’nda gösteriyi örgütleyen kuruluşlar adına bir konuşma yapan Inga Lundqvist, "Bu gösteriyi İsveç Hükümetinin sığınmacıları zorla Afganistan’a göndermesini protesto etmek ve sınır dışı edilmeleri durdurması için gerçekleştirdik” dedi.

50 GENÇ UÇAKLARA ZORLA BİNDİRİLİP SAVAŞA GÖNDERİLDİ

Ressam Marit Törnqvist, salı günü İsveç’in 50 genci uçaklara doldurarak Afganistan’a savaşa göndermesini kınadıktan sonra “Bu yüzden şaşkın, kızgın ve öfkeliyiz. Talibanın seçimler öncesi saldırılarını tırmandıracaklarını açıkladığı bir dönemde burada 4 yıldır yaşayan gençler Afganistan’a gönderildi. Politikacılar olanlara göz yumuyor. Medya suskun. İsveç’te neden binlerce genç sığınmacı yer altına çekilmek, yaşamını sürdürmek için fahişelik yapmak zorunda kalıyor? Çünkü başka bir seçenekleri yok. Sınır dışı edildiklerinde ülkelerinde başlarına ne gelecekleri biliyorlar” şeklinde konuştu.

SINIR DIŞI EDİLMELER DERHAL DURDURULMALI

Sol Parti Milletvekili ve partinin iltica politikası sözcüsü Christina Höj Larsen, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Af Örgütü ve Kızıl Haç gibi örgütlerin devletlere Afganistan’ın güvenli bir ülke olmadığını ve sığınmacıları Afganistan’a göndermemelerini istediklerini hatırlattıktan sonra Sol Parti’nin taleplerini şöyle sıraladı:

“Afganistan’la İsveç arasında sığınmacıların iadesi için imzalanan anlaşma yırılmalı. Bu anlaşma utanç verici ve kan parası ödenmektedir. Sınır dışı edilmeler derhal durdurulmalı. Göçmen Bürosu büyük örgütlerin çağrılarını dinlemeli ve Afganistan’daki durumla ilgili yeni bir değerlendirme yapmalı.”

Larsen, 18 yaşının altında İsveç’e gelen tüm sığınmacılara af çıkarılmasını talep etti.

İSVEÇ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNE SAYGI GÖSTERMELİ

Salı günü de 50 civarında Afgan gencin uçaklara doldurulup Afganistan’a gönderilmesini protesto etmek için Stockholm dışındaki Märsta’daki sığınmacıları bekletme merkezinin önünde bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Çarşamba günü de Afganistanlı çocuklu aileler, Sergel Meydanı’nda gösteri yaptı ve sınır dışı edilmelerin durdurulmasını istedi.

İsveç’in Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne saygı göstermesi ve gereklerini yerine getirilmesi istenen gösteride hükümete daha insancıl bir sığınmacı politikasını yürürlüğe koyması çağrısı yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

Hattat Enerji ve Madencilikte TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı 22 ülkeye büyükelçi atadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...