12 Eylül 2019 04:55
Son Güncellenme Tarihi: 12 Eylül 2019 11:55

Uluslararası piyasalardan borç almak için Borçlanma Genel Müdürlüğü kuruldu

IMF’ye borç vermekle övünen hükümet, ekonomik krizin ağırlaşmasıyla sermaye piyasalarından borçlanmak için Borçlanma Genel Müdürlüğü kurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Borçlanma Genel Müdürlüğü kuruldu. Genel müdürlük, Türkiye Cumhuriyeti adına uluslararası sermaye piyasalarından borçlu ve garantör sıfatıyla borç alabilecek ve kredi derecelendirme kuruluşlarıyla her türlü ilişkiyi yürütecek.

'Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararnameyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın teşkilat yapısında çeşitli değişiklikler yapıldı. Kararnameye göre, Hazine ve Maliye Bakanı, gerek gördüğü illerde doğrudan merkeze bağlı olarak temsilcilik, şube veya ofis kurmayla yetkilendirildi. Bakanlığın çatısı altında, 'Borçlanma Genel Müdürlüğü' adıyla yeni bir genel müdürlük ihdas edildi.

Kurulan yeni genel müdürlük, devletin iç borçlanmasını yürütmek, devlet tahvili, hazine bonosu ve diğer iç borçlanma senetlerini çıkarmak, ihale yöntemi, sürekli satış yöntemi ve diğer yöntemlerle satışını yapmak ve yaptırmak, bunların satış miktarlarını, değerlerini ve faizlerini belirlemek, bunlara ilişkin her türlü hazırlık, akit ve diğer işlemleri yürütmekle görevlendirildi.

Borçlanma Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti adına uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ve benzeri enstrümanlarla borçlu ve garantör sıfatıyla borç alabilecek ve bunlara ilişkin akit ve garanti işlemleriyle her türlü müzakereyi yürütecek. Genel Müdürlük, devlet borcu kapsamında ortaya çıkan yükümlülüklerin yönetimi amacıyla finansal piyasalarda mevcut finansman ve türev araçlarını kullanmak suretiyle her işlemi yapabilecek, borçlanma programları hazırlanmasına katkıda bulunacak ve görev alanına giren faaliyetlerle ilgili olarak yatırımcı ve kredi derecelendirme kuruluşlarıyla her türlü ilişkiyi de yürütecek.

Öte yandan, yeni kurulan Borçlanma Genel Müdürlüğü’nde 110 personel istihdam edilecek. 1 genel müdür, 3 genel müdür yardımcısı, 6 daire başkanı, 50 hazine ve maliye uzmanı ve 50 hazine ve maliye uzman yardımcısı görev yapacak.

GENEL MÜDÜRLÜK GÖREVİNE MUSTAFA TURAN ATANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığından alınan bilgilere göre oluşturulan Borçlanma Genel Müdürlüğüne Mustafa Turan atandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği bölümünden 2002'de mezun olan Mustafa Turan, 2003'te VakıfBank’ta Müfettiş Yardımcısı olarak çalıştı. Müfettiş olarak 2005-2008 yılları arasında görev yapan Turan, Yatırımcı İlişkileri Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2012'de VakıfBank Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkileri Başkanı olarak atanan Turan, halen Yatırımcı İlişkileri, Yapılandırılmış Finansman ve Dış Ticaretin Finansmanı bölümlerinden sorumlu olarak görevini sürdürüyor. Turan, aynı zamanda Vakıfbank Kurumsal Yönetim Komitesi üyesi.

HAKAN ÖZYILDIZ: YETKİLİLERİN BUNA NEDEN GEREK DUYULDUĞUNU AÇIKLAMASI LAZIM

Kararı değerlendiren İktisatçı Hakan Özyıldız, Hazine’de Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü yaptığını hatırlatarak, "En çok sorulan sorulardan birisi şu; 'Buna neden gerek duyuldu?' Açıklamayı sanırım yetkililer yapacaktır. Bir tahmin yürütmek gerekirse, 'bağımsız kamu borç idaresi' gibi bir niyet olmadığı kesin. Türkiye’deki bağımsız kamu otoritelerinin durumunu 'dünya, ahret' herkes biliyor. Yanı sıra borçlanma limit aşılalı aylar oldu. Kimseden bir ses çıkmıyor. Bütçe hazırlama prosedürü ise, bırakın değişimi, eskisi biraz daha karışık bir hal alacak gibi. Aklıma gelen tek şey bazı birimlerin İstanbul’a taşınması. Oradaki birimler, borç verenlere, piyasaya daha yakın olsunlar diye düşünülmüş olabilir. Eğer bu doğru ise dış borçlanma biriminin New York veya Londra’da neden kurulmadığı gibi anlamsız bir soru da insanın aklına gelebilir. Ama dedim ya anlamsız" ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

The iPhones are new, but the exploitation of workers is old!

SONRAKİ HABER

Bakan Murat Kurum: 1,5 milyon konut kentsel dönüşüme girecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...