10 Eylül 2019 03:37

İzmir'de barış akademisyeni davasında yetkisizlik kararı

Barış Akademisyeni, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Lülüfer Körükmez'in davasında mahkeme yetkisizlik kararı verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

"Bu suça ortak olmayacağız" diyerek Barış Bildirisi'ne imza atan ve KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Lülüfer Körükmez'in davası da İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Duruşmada ilk olarak mütalaasını veren savcı, dosyanın yetkisizlik kararı ile İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmesini talep etti. Daha sonra söz alan müdafi avukatları Anayasa Mahkemesinin Barış Akademisyenleri için verdiği kararı hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi kararı ile müvekkilimizin suçu olmadığı kanıtlanmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin kararı mahkemeler dahil herkesi bağlar. Anayasa Mahkemesi'nin karasından sonra pek çok mahkeme duruşma gününden önce celse açarak beraat kararı vermiştir. Bu yargılamaya devam edilemeyeceği ve yargılamanın hukuki dayanağının olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu yargılamanın varlığı bir ihlal sebebidir. Müvekkilimizin derhal beraat kararı almasını talep ediyoruz" dedi. Mahkeme heyeti yetkisizlik kararı verdi.

Ayrıca Barış Akademisyenlerine açılan soruşturmalardan sonra "Bu suçsa bizde bu suçu işliyoruz" diyerek kendilerini savcılığa şikayet edenlerden iki kişinin duruşması da bugün 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti görülen bu dosyalar için de yetkisizlik kararı verdi.

"TÜM YARGILAMALAR İVEDİLİKLE BERAATLA SONUÇLANMALI"

Duruşma sonrası İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve Barış Akademisyenleri adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Kıyasettin Ulaş Yasa, "Barış imzacısı hocalarımız barışı savundukları, hak ihlalleri karşısında devleti uyardıkları, yani sadece düşüncelerini açıkladıkları için başlarına gelmedik kalmadı. Üstelik terör örgütü propagandası iddiası ile yargılandılar ve hapse atıldılar. Anayasa Mahkemesinin 26 Temmuz 2019’da verdiği karar üzerine tüm yargılamaların ivedilikle beraatla sonuçlanmasını bekliyorduk, talep ediyorduk. Adlî yılın açılmasıyla birlikte bu beraat kararları ardı ardına gelmeye başladı. Ama bugün Lülüfer Körükmez hocamız yetkisizlik kararı alarak davası İstanbul'a gönderildi" diyerek yetkisizlik kararına tepki gösterdi. Davalardan beraat kararlarının çıkmasının yeteli olmadığına dikkat çeken Yasa, "Hocalarımız hemen işlerine, üniversitelerine, kürsülerine iade edilmelidir. OHAL Komisyonu, görevini yerine getirmeli ve bu kararları hemen şimdi almalıdır. Hocalarımızın uyduruk bir KHK var diye kendi üniversitelerine dönmelerine engel olunmaya çalışılacaksa bu da sökmeyecektir. Bu çerçevede, 694 sayılı KHK’nin 198. maddesi de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeli ve daha fazla mağduriyet yaşanmadan hocalarımız eski odalarına, eski kürsülerine iade edilmelidir" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ethem Sancak’ın yeğenine özel sözleşme: Kızılay kan satacak, Sancak ilaç yapacak

SONRAKİ HABER

Trump İran'a yaptırımları hafifletecek iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...