11 Eylül 2019 13:30

Stockholm’de Hong Kong’la dayanışma eylemi yapıldı

İsveç’in başkenti Stockholm’de, Hong Kong’da gösteri yapan eylemcilerle dayanışmak ve hak ihlallerini kınamak için eylem düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Hong Kong’da gösteri yapan eylemcilerle dayanışmak ve polisin göstericilere yönelik şiddetini kınamak için İsveç’in başkenti Stockholm’de bir gösteri düzenlendi.

Parlamentonun önündeki Mynttorget Meydanı’nda yapılan gösteriye katılan parlamentoda grupları bulunan partilerin milletvekilleri ve dış politika sözcüleri, basın meslek örgütleri,  İsveç Yazarlar Birliği ve Uluslararası Af Örgütü’nün temsilcileri, yaptıkları konuşmalarda Hong Kong’daki demokrasi güçleriyle dayanışma içinde olduklarını söylediler, göstericilere yönelik polis şiddetinin durdurulmasını talep ettiler.

Sanatçı ÖrjanLindkvist’le birlikte gösterinin yapılmasına öncülük eden Gazeteci-Yazar KurdoBaksi, Çin’de gerçekleşen ifade özgürlüğü ihlallerini kınamak ve demokrasi güçlerine destek vermek için gösteriyi örgütlediklerini söyledi.

İsveç Gazeteciler Federasyonu’nun yayın organı Journalisten’in Şef Redaktörü Helena Giertta, Hong Kong’da yapılan gösteriler sırasında polisin göstericilerin yanı sıra görevlerini yapmaya çalışan gazetecilere şiddet uyguladığını söyledi.

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü HokanSvennelig, İsveç’in Çin ile olan ticari ilişkilerinden Çin ve Hong Kong’da gerçekleşen insan hakları ihlali karşısında suskun kalamayacağını söyledi. Çin’de Uygurlar ve diğer azınlık halklara yönelik baskıları ve insan hakları ihlallerini kınadıklarını belirten Svennelig, “Bunlara karşı çıkmalı ve sesimizi duyurmalıyız” dedi. Bir grup Uygur da ellerindeki Türkistan bayraklarıyla gösteriye katıldı.

Stockholm’de öğrenim gören Çinli yüksek okul öğrencileri de aynı saatlerde karşı bir gösteri gerçekleştirdi.

Ellerinde Çin bayrakları ve “ Hong Kong Çin’în bir parçasıdır” yazılı pankrat ve dövizler taşıyan öğrenciler, Çince marlar söyledi. Polis olay çıkmaması için geniş güvenlik önlemleri aldı.

ÖNCEKİ HABER

Zırhlı araçlara cezasızlık zırhı: Dededen sonra torunun canını aldı

SONRAKİ HABER

Eski Almanya Milletvekili Kılıç: Tuzak kurup gitmemi beklediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...