11 Eylül 2019 09:31

Akademik eğitim veren okulların sayısı artırılmalı

Akademik eğitim veren okulların sayısının neden artırılması gerektiğini, Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı İzzet İldeş kaleme aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzzet İLDEŞ*

Liselere geçişte yapılan değişiklik ve yeni sınavla beraber geçen yıldan bu zamana ciddi sorun ve tartışmalar devam ediyor. Tartışmanın başında da yapılan tercihlerde zorunlu tutulan veya dayatılan okul türleri yer alıyor. Geçen yıl veli ve öğrencilerin akademik eğitim veren (Anadolu, fen ve sosyal bilimler) liselerini ağırlıklı olarak tercih etmelerine rağmen, öğrencilerin zorla imam hatip liselerine yerleştirilmek istenmeleri velileri isyan ettirmişti. Bu nedenle İstanbul’da birçok ilçede veliler, milli eğitim müdürlüklerinin kapısını aşındırdı. Çok sayıda öğrencinin kaydının istemediği halde imam hatibe düşmesiyle ilgili haberler gazetelerde karşınıza çıktı. Bu basınca dayanamayan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de çözümü palyatif olarak mahalli yerleştirmelerde 9. sınıf kontenjanlarını artırmada buldu. Ve kontenjanlar çoğu okulda geçen senenin 2 katına çıkartıldı. Bu da derslik sayısı yetmeyen birçok liseyi tekli eğitimden ikili eğitime geçmek zorunda bırakarak ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Liselerin 8 saatlik ders yükü ikili eğitime geçmeleriyle; sabahçıların çok erken derse başlaması (06.45 gibi), öğlencilerin ise çok geç paydos etmesini (19.30 gibi) zorunlu kıldı.

Üstüne üstlük AKP’nin devrim diye açıkladığı 2023 vizyon belgesinde abartılarak sunulan tüm okulların tekli eğitime geçeceği müjdesi de eklenince bakanlık alelacele İstanbul’a müdahale ederek okulların tekli eğitime dönüştürülmesi emrini verdi. Ama ortada çok ciddi bir sorun vardı. Okullar, önceki gün Evrensel’in de manşetinde yer aldığı gibi kontenjanları üzerinde öğrenci kaydı almışlardı ve tekli eğitimde sınıflar bu kontenjanlara yetmiyordu. Yanı başında duran imam hatip liseleri boş olmasına rağmen oralara dokunmayan ilçe milli eğitim müdürlükleri derslik sıkıntısı çeken akademik eğitim veren liselerde kütüphanelerden öğrenci kantinine, laboratuvardan bilgi teknoloji sınıfına, idareci odalarına ve hatta rehberlik odalarına kadar her yeri sınıf yaptı. Hatta İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı bu sınıf dönüşümlerinin bizzat denetleyicisi oldu. Buna rağmen sınıflar yine de ihtiyacı karşılamaya yetmedi. Bu sefer de sınıf mevcutları 45’e ve hatta kimi yerlerde 12. sınıflarda 50’lere kadar çıkartıldı. İmam hatiplerin doldurulamamasını gurur meselesi yapan bakanlık, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileri İstanbul’un birçok yerinde öğrencilerin ve okulların bu korkunç tabloyla karşı karşıya kalmasına sebep oldu. Okulların bu durumu ile ilgili süreç velilerin itirazları ile tekrar şekillenecek gibi duruyor. Zira bu süreç böyle devam ederse önümüzdeki sene 9. sınıflarla beraber başlayacak 2023 eğitim vizyonu büyük kaos ve mağduriyetlere sebep olacak gibi görünüyor. Tablo çok açık ortada, bu yıl akademik eğitimi tercih eden öğrenci sayısı geçen yıla göre 135 bin artmış durumda. İmam hatip ve meslek liselerini tercih edenlerin sayısı ise tüm teşviklere rağmen azalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı veli ve öğrencilere tercih dayatmaktan vazgeçip akademik eğitim veren okulların sayısı artırmalıdır.

*Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Mithat Sancar’dan anneler için Meclise çağrı

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencilerinden yemekhane zamlarına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...