11 Eylül 2019 08:24

Manisa Ekinler Endüstride 24 işçi işten atıldı

Manisa'da Ekinler Endüstride Türk Metal’de örgütlenmeye çalışan işçiler işten çıkarıldı. 20’si kadın 24 işçinin işten çıkarılması fabrika önünde protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan elektrik malzemeleri imalatı yapan Ekinler Endüstride Türk Metal’de örgütlenmeye çalışan işçiler işten çıkarıldı. 20’si kadın 24 işçinin işten çıkarılması fabrika önünde yapılan eylemle protesto edildi.

Yaklaşık yüzde 95’i kadın olan, 270 işçinin çalıştığı Ekinler Endüstri’de 2 günde toplamda 24 işçi çıkarıldı. Türk Metal’in örgütlenme çalışması yürüttüğü fabrikada işten çıkarılma sebebi olarak “daralma” gösterilirken Türk Metal Manisa 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Dereli gazetemize yaptığı açıklamada “Esas nedeni sendikalaşmak. Cuma günü 14, cumartesi günü de 10 işçiyi çıkardılar. İşçilerle birlikte kapının önünde zaman zaman basın açıklaması yapsak da önemli olan üretimden gelen gücümüzü kullanmak” dedi.

Dereli, “İşçiler neden sendikalı olmak istediler? Çünkü işverenden hak ettikleri ücretleri alamıyorlar, sürekli baskı ve korku ile çalıştırıyordu. Yeterli çoğunluğu sağladık, çalışma Bakanlığına yetki tespit başvurusunda bulunduk. Bunu öğrenen işveren bir hafta içinde sendika faaliyetlerinden dolayı 14 kadın arkadaşımızın iş akitlerini feshetti. Fesih nedenini üretimde daralma olarak açıklayan işveren ertesi gün ise alay edercesine yeni çalışanları işe başlattı. Aslında çıkarılanların tek suçu hak ettikleri ücreti alabilmek ve çalışma şartlarını iyileştirebilmek düşüncesi ile sendikaya üye olmalarıdır” dedi.

ZORLA MESAİ İDDİASI

İşten çıkarılanlardan Esra Ceylan, fabrikada yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “İnsanların mesai saatlerinden ücretler kesiliyor. Her gün 12 saat çalışılıyordu. Pazar günleri çalıştırıyorlardı. Aldığımız ücret bunların karşılığında yetersizdi. Asgari ücret ama mesai primleri çok düşüktü.”

Yaklaşık 4 yıldır üretim bölümünde çalışan Ceylan, sendikaya üye olduktan sonraki gün daralma gerekçesi ile işten çıkarıldığını söyledi. Ceylan, “Mesaiye kalmak istemiyoruz dediğimizde bize ‘Eğer buradaysanız bizim istediğimizi yapmak zorundasınız. Mesaiye kalmayacaksınız çıkın gidin’ derlerdi” ifadelerini kullandı.

"ÇOCUĞUNU KREŞTEN ATARIM"

Fabrikanın kreş hizmeti olsa da bunun yüzde 50’sinin işçiler tarafından karşılandığını belirten Ceylan, “Kredi borcu olanlar var, çocuğu olup da okul masrafı olan var, mağdur çok fazla. Ancak biz eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi. Fabrika içinde yöneticilerin arkadaşlarına baskılarını arttırdığına da vurgu yapan Ceylan, “O kadar baskı yapıyorlar ki arkadaşlarım artık ağlıyorlar. ‘Bu sendika asla buraya girmeyecek, biz fabrikayı kapatırız ortada kalırsınız’ diyorlar” dedi.

FABRİKA ÖNÜNDE EYLEM

İşten atmalar fabrika önünde yapılan eylemle protesto edildi. Burada konuşan Türk Metal Manisa 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Dereli, “İşyerindeki kaos ortamı bir an önce son bulmalıdır. Ekinler Endüstri’de emekçi kadınların durumunun iyileştirilmesi amacıyla kanun ve kurallar eksiksiz olarak uygulamalı, tüm ilgili taraflar sorumluluklarını yerine getirmelidir. Ekinler Endüstri emekçilerimizi asla yalnız bırakmayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

KYK borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısı 5 milyona ulaştı

SONRAKİ HABER

Ankara’da bir kişi ekonomik nedenlerle kendini yakmak istedi: 5 aydır açım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...