11 Eylül 2019 08:10

Okul giderleri velilerin sırtında

Kayıt parası, kırtasiye masrafı, okul kıyafeti ve servis ücretleri derken zamlar velileri kara kara düşündürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Neslihan KARYEMEZ
İstanbul

Yeni eğitim öğretim yılı yaşanan ekonomik krizle birlikte veliler için adeta çileye dönüşmüş durumda. Parasız eğitimin sadece lafta kaldığı ülkemizde kayıt parası, kırtasiye masrafı, okul kıyafeti ücretleri ve servis ücretlerine gelen zamlar velileri kara kara düşündürüyor. Eğitime ve okulların giderlerine bütçeden ayrılan pay azaldıkça okul idareleri de temizlik, kırtasiye gibi masraflarını velilerin sırtına yıkıyor.

PAZARLIKLA KAYIT YAPTIRDIK

İstanbul Küçükçekmece’de konuştuğumuz velilerden Gülay, iki çocuğunu okula yazdırmak istediğinde okul müdürünün her iki çocuğu içinde 4 top kağıt, 5 tahta kalemi, 50 TL pul parası üstüne de 200 TL kayıt parası istediğini anlatarak “Pazarlıkla ikisini 200 TL’ye kayıt ettirdik” dedi. Okul kıyafetlerini müdürün ‘her yıl bize 5 bin TL bağış yapıyor’ dediği mağazadan alarak okula bağış yapmış olduklarını söyleyen Gülay“Birpantolon bir tişört bir eşofman takımı alarak toplamda iki çocuk için 770 TL karttan kıyafet parası ödedik. Bu sadece birinci dönem için. Birer adet de dönem ortasındaalacağız” dedi.

‘SÖZDE DEVLET OKULU’

3 çocuğu olan Saniye’nin çocuklarının hepsi okula gittiği için derdi daha büyük. Asgari ücretle çalışan eşinin maaşı bu masrafı yetmeyeceği için kayınpederinin evinde birlikte oturduklarını belirten Saniye “Kızım liseye büyük oğlan da orta okula gidiyor. Günlük harçlıkları, yol paralarını yetiremiyoruz. Küçük de ilkokula başladı. Hepsi bir ton para” ifadelerini kullandı. Küçük oğlu için ayda 300 TL de servis ücreti ödemesi gerektiğini anlatan Saniye“Ya servise vereceğim ya da her gün o çocuk o yolu yürüyerek. Sözde devlet okullarına gönderiyoruz çocuklarımızı ama her ay en az 1000 TL ödemek zorundayız” diye konuştu. Geçen yıl ortaokula giden çocuğundan aidat istendiğini veremeyince de çocuğun üstünde ‘Sen neden aidatını getirmedin’ diye baskı kurulmasına tepki gösteren Sevda “Ben tek çalışıyorum asgari ücretle, evimiz kira. Durumumuz yok. Mutfak masrafını mı çocukların ihtiyaçlarını karşılayalım şaşırdık” dedi.

İDARECİLER DE DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

Sadece veliler değil okul idarecileri de yaşananlardan şikayet ediyor. İsmini vermek istemeyen bir okul müdürüsorunların okullarındaki ihtiyaçların devlet tarafından karşılaşmamasından kaynaklandığını dile getirerek“Yetkililer basına ‘Kayıt parası zorunlu değil’ açıklaması yapıp bize ise bağışları‘şikayetemahal vermeyecek şekilde alın’ diyorlar. Bizler de okulun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için velilerden istemek zorunda kalıyoruz. Bizim işimiz eğitim olmalı okulun diğer sorunları ile milli eğitim ilgilenmeli” değerlendirmesinde bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Vikipedi’ye erişim yasağıyla ilgili bireysel başvuru AYM Genel Kuruluna sevk edildi

SONRAKİ HABER

Tez Koop-İş örgütlenme çalışmalarında uğradıkları baskıları protesto edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...