11 Eylül 2019 02:06

Patronlar, ABD ile serbest ticaret anlaşması istedi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması yapılmasını istedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un katılımıyla TOBB'da düzenlenen Türkiye-ABD çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada “Türkiye-ABD Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmalı” çağrısında bulundu.

Türkiye'nin sanayi ürünü ihracatının yarısından fazlasını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Bütün dünyadaki üreticiler iki pazara odaklanmış durumda, biri ABD, diğeri AB pazarı” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşılabilmesi için siyasetçilerden bazı konularda destek ve yardım beklediklerini söyledi.

“Birinci olarak Türkiye ile ABD arasında, bir serbest ticaret anlaşması veya benzeri etkisi olacak tercihli ticaret anlaşması muhakkak imzalanmalıdır. 1977'de ABD ile İsrail arasında uygulanan Binational Research and Development (BIRD) Anlaşması benzeri bir yapı, Türkiye ile ABD arasında da kurulmalıdır.”

“SURİYELİLERİN ÜRETTİKLERİ İÇİN ÖZEL GÜMRÜK UYGULANSIN”

Hisarcıklıoğlu, belirlenecek bir bölgede Türkiye'de ikamet eden Suriyeliler tarafından üretilecek ürünlerin, ABD tarafından özel bir gümrük rejimine tabi tutulması gerektiğini, bu şekilde Suriyelilerin ‘istihdama katılımının’ da kolaylaştırılabileceğini söyledi. (Ankara/AA)

ÖNCEKİ HABER

Kızılay’ın tüm gayrimenkulleri altı farklı şirkete devredildi!

SONRAKİ HABER

Öğrenci servisi ile kamyon çarpıştı: 1 öğrenci hayatını kaybetti 14 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...