11 Eylül 2019 01:32

Türkiye eğitime en az harcayan 3’üncü ülke oldu

OECD raporuna göre Türkiye, öğrenci başına en az harcama yapan üçüncü ülke oldu. Türkiye her bir öğrenci için yıllık 5 bin 633 dolar harcarken diplomalı işsizler de raporda yer aldı.

Fotoğraf: Erhan Elaldı/AA

Paylaş

Türkiye’de ilkokuldan üniversiteye kadar her öğrenci için yıllık 5 bin 633 dolar harcanıyor. Bu da Türkiye Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasının yarısı kadar eğitime bütçe ayırdığımız anlamına geliyor. OECD ortalaması ise 10 bin 502 dolar.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) “Bir Bakışta Eğitim” raporuna göre öğrenci başına en az harcama yapan üçüncü ülke oldu. Türkiye'de ilkokuldan üniversiteye kadar her bir öğrenci için yıllık 5 bin 633 dolar harcanıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2019 yılı eğitim raporunun Türkiye bölümünü yayımladı. Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Türkiye'de son 10 yılda üniversitelere kayıt yaptıranların sayısı iki kat artarken iş bulabilen üniversite diplomalı gençlerin oranı 6 puan azalarak yüzde 66'ya geriledi. Türkiye bu alanda OECD içinde son sırada.

Üniversitelerin öğrenci başına yaptığı harcamanın da düşük olduğu belirtilerek yükseköğretim finansmanının büyük ölçüde özel kaynaklardan karşılandığı vurgulandı.

Lüksemburg, ABD ve Avusturya öğrenci başına en çok harcama yapan ilk üç ülke olurken Türkiye eğitime en az harcama yapan ülkeler sıralamasında üçüncü oldu.

KADINLAR ÇALIŞMA YAŞAMINDA YOK

Rapora göre Türkiye, üniversite mezunu kadınların istihdamında yine sınıfta kaldı. Üniversite mezunu kadınların yalnızca yüzde 62’si bir işe yerleşebildi. Türkiye, üniversite mezunlarının istihdamında yüzde 66 ile OECD ülkeleri arasında en sonda yer aldı.

YÜKSEKÖĞRENİME KATILIM AZ

Türkiye, yükseköğrenime katılım oranında da OECD ortalamasını yakalayamadı. Türkiye’deki 25-34 yaş grubu gençlerin sadece yüzde 33’ünün üniversite mezunu olduğuna dikkat çekilen raporda, OECD ortalaması ise yüzde 44 olarak paylaşıldı.

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ

Rapora göre, Türkiye’deki kadın-erkek eşitsizliği eğitim ve işe katılım konularında da kendisini gösterdi. Lise mezunu erkeklerin istihdam oranının, lise mezunu kadınların istihdam oranından iki buçuk kat fazla olduğu kaydedildi. Erkek üniversite mezunları da kadın üniversite mezunlarına göre 1.4 kat daha fazla iş yaşamına dahil oldu. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Vanlılardan zamlara tepki: Karnımızı doyuramıyoruz, faturaları nasıl ödeyelim?

SONRAKİ HABER

Kızılay’ın tüm gayrimenkulleri altı farklı şirkete devredildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...