10 Eylül 2019 20:16

İstanbul'un göbeğinde tabureli eğitim

İstanbul'da birçok imam hatip lisesi boşken Anadolu liselerinde öğrenciler sabit bir sınıf ve oturacak sıra bulamıyor. Çocuklarının mağdur edildiğini söyleyen veliler Evrensel'e konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

İstanbul Bahçelievler Cumhuriyet Anadolu Lisesinde okulun ilk günlerinde adeta kaos yaşanıyor. Öğrenci kapasitesi 350 olan okula bu yıl 650’nin üzerinde öğrenci kaydı yapıldı. Sınıf mevcutları 45’e çıkan okulda derslik sayısı da yetersiz kalınca öğrenciler okul içinde gün boyu sınıf sınıf gezmek zorunda kalıyor. Hatta resim atölyesi, laboratuvar ve spor salonu da gün içinde boş ise derslik olarak kullanılıyor.

Duruma isyan eden veli ve öğrenciler ise soluğu okul idaresinin kapısında almış. Okul idaresinin "Bizim de elimizden gelen bir şey yok sistem üzerinden okula çok fazla kayıt yapılmış" cevabını alan veliler Evrensel'e konuştu.

HER DERS BAŞKA BİR YERDE

Okulun derslik sayısı ve imkanlarıyla öğrenci sayısının arasında uçurum olduğunu anlatan veliler, bu nedenle öğrencilerin kendilerine ait ‘9-B, 9-C’ gibi sabit sınıflarda değil grup olarak gün boyu boş olan değişik sınıfları dolaşarak ders yaptıklarını belirtti. Matematik dersinin resim atölyesinde işlendiğini hatta küçük olan laboratuvara sıralar konulduğunda öğrenciler sığmayacağı için tabure üstünde çantalar sırtta ders işlendiğini anlattı.

"TABUREDE OTURUYORUZ, BELİM AĞRIDI" İSYANI

Çocuğunun ‘Anne 45 kişi var, 3 derstir taburede oturuyoruz, belim ağrıdı’ isyanını aktaran başka bir veli ise laboratuvarın sınıfa dönüştürülmesinin de mümkün olmadığını çünkü sıraların olduğu bir durumda buranın ancak 10-12 öğrenci alabileceğinin kendilerine iletildiğini söyledi. Veli, öğretmenlerin de durumdan şikayetçi olduğunu böylesi bir ortamda iyi bir eğitim performansı elde edemeyeceklerini itiraf ettiklerini anlatarak “Çocuğumu başka bir okula aldırmaya çalışacağım" dedi.

"İMAM HATİPLER BOŞ, BİZE SIRA YOK "

Kendilerine yaşatılanları “Çocuklarını imam hatibe göndermeyen anne babaları cezalandırıyorlar” diye değerlendiren veli, birçok yerde imam hatip kontenjanlarının boş olduğunu, hatta 4 katlı kız imam hatip okulunun 2 katının boş olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ‘İmam hatipler yüzde 99 dolu’ açıklamasını da eleştiren veli “Onlar da katlar boşken bizim çocuklarımız bir sınıf hatta sıraya sahip olmadan eğitim görmeye çalışıyor” diye tepki gösterdi. Konuya ilişkin aradığımız okulda ise yetkilelere ulaşamadık.

EĞİTİM SEN: SORUN HER YERDE

Bahçelievler Cumhuriyet Anadolu Lisesinde yaşananların Bayrampaşa, Kasaımpaşa ve Bakırköy gibi yerlerde yaşandığını belirten Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mesut Mike, "Sorun her yerde" dedi. Bakırköy Anadolu Lisesi’nde de yer yokluğundan kaynaklı 8. Sınıfların Güzel Sanatlar Anadolu Lisesine aktarıldığını belirten Mike “Bu durum hem yeni sistemden hem de akademik eğitim veren Anadolu lisesi gibi liselerin kapatılmasından kaynaklanıyor. Bu okullara veli ve öğrencilerin talebi var ama bu okulların sayısı arttırılmıyor” dedi. birçok okulun imam hatibe bazı okulların da meslek lisesine dönüştürüldüğünü anlatan Mike “Böylece akademik eğitim veren okulların fiziki altyapısı yetersiz hale geldi. Bu da çocuklarını imam hatip ya da meslek lisesine göndermek istemeyen velileri borçla harçla çocuklarının geleceği için özel liselere göndermek zorunda bırakmak anlamına geliyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Mehmetalan Köyü Muhtarı: Bu topraklar bizim, bizim olanı onlara vermeyelim

SONRAKİ HABER

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, hakkındaki iddialara yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...