10 Eylül 2019 19:58

Cumhurbaşkanlığı himayesindeki kamu spotlarına RTÜK’te itiraz var

RTÜK’te kamu ve zorunlu yayın spotlarının kabulü konusunda yaşanan tartışmalar nedeniyle Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklardan gelen bazı kamu spotların kabulünde gecikme yaşanıyor.

Görseller: RTÜK logosu / Color Bar: Pixabay / Kolaj: Evrensel

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

RTÜK’te kamu ve zorunlu yayın spotlarının kabulü konusunda yaşanan tartışmalar nedeniyle Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklardan gelen bazı kamu spotların kabulünde gecikmeler yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının sigarada vergi artışına destek sağlamak amacıyla hazırladığı kamu spotunun kabulünün RTÜK Üst Kurulunda itirazlar nedeniyle gecikmesi spotun geri çekilmesine neden oldu. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Teknofest kamu spotu da muhalif üyelerin itirazları nedeniyle kabulü geciktiği için RTÜK’ün “zorunlu spotlar” sayfasına konulmadı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda (RTÜK) muhalif üyelerin kamu ve zorunlu yayın spotlarının amacı ve içeriğine yönelik itirazları spotların gecikmeli kabulüne neden oluyor. AKP kontenjanından 4, MHP kontenjanından 2, CHP kontenjanından 2 ve HDP kontenjanından 1 üyenin bulunduğu Üst Kurul’da gündeme gelen kamu ve zorunlu yayın spotlarının kabul edilmesi için 5 üyenin kabul vermesi gerekiyor.

ERDOĞAN’IN GÖRÜNTÜLERİ İTİRAZ GETİRDİ

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Teknofest ile ilgili Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından hazırlanan kamu spotuna, Üst Kurulun 29 Ağustos’ta gerçekleşen toplantısında muhalif üyeler kamuyu bilgilendirici niteliği olmadığı, sadece etkinlik duyurusu olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Karar yeter sayısının bulunamaması nedeniyle 4 Eylül’de yapılan toplantıda yeniden gündeme getirilen spota muhalif üyeler bu kez, spotlarda siyasi kişiliklere yer verilmemesi gerektiği halde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüntülerde yer alması ile spotta bir içecek ve akaryakıt firmasının logolarının yer alması nedeniyle itiraz etti. İtirazlara rağmen “reklam unsurlarının ayıklanması” koşuluyla kabulü onaylanan spot gecikerek kabul edildiği için RTÜK’ün web sayfasındaki “zorunlu spotlar” sayfasına konulmadı.

SİGARADA VERGİ ARTIŞINA DESTEK İÇİN KAMU SPOTU

RTÜK Üst Kurul üyeleri arasında yaşanan tartışmalar ve itirazlar nedeniyle gecikme yaşayan bir başka zorunlu yayın spotu ise tütün ürünlerinde vergi artışına destek sağlamak için hazırlanan kamu spotu oldu. Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay tarafından sigarada vergi artışlarının sigara tüketimini azalttığını savunmak amacıyla hazırlanan “Ben de destekliyorum” başlıklı kamu spotu, Cumhurbaşkanlığının sigarada maktu tüketim vergisini artıran kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının hemen ardından RTÜK’e gönderildi. Ancak spot, 16 Ağustos’ta gerçekleşen Üst Kurul toplantısında muhalif üyelerin vergi artırılarak sigara fiyatının yükseltilmesinin sigara tüketimini azaltmadığı tam tersine kaçak sigara tüketiminin arttığı yönündeki itirazlarına takıldı. Bütün üyelerin toplantıya katılmaması nedeniyle karar yeter sayısının bulunamaması spotun görüşülmesinin bir hafta sonraya bırakılmasına neden oldu. RTÜK Başkanlığı, bir sonraki toplantıda spotu bir kez daha gündeme getirdi. Kabul oylarının 5’e yükselmesiyle zorunlu yayın spotu kabul edildi ancak televizyonlarda yayınlanması için RTÜK’ün “Zorunlu yayınlar” bölümüne alınmadı. Sağlık Bakanlığı ise spotun kabulünün gecikmesi ve tütün vergilerindeki artışın gündemden düşmesi nedeniyle zorunlu yayın spotunu geri çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Irak’ta aşure merasiminde izdiham: 31 ölü, 100 yaralı

SONRAKİ HABER

Karayazı'da TİS: Aile içi şiddette mali ve sosyal yardımlar çalışanın eşine ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...