10 Eylül 2019 08:33

Akdeniz'de 34 mülteci daha kurtarıldı; güvenli liman aranıyor

Fransız insan hakları örgütleri, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ve SOS Akdeniz'e ait Ocean Viking gemisi 34 mülteci daha kurtardı.

Fotoğraf: Hannah Wallace Bowman / MSF

Paylaş

Akdeniz'de mülteci kurtarma faaliyetlerine katılan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ve SOS Akdeniz’in Ocean Viking gemisi, 34 mülteci daha kurtarırken, mültecileri taşıyabileceği güvenli liman için beklemeye devam ediyor.

İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, Ocean Viking gemisi güvertesindeki 50 mülteciye ek olarak gece saatlerinde bir gezi teknesindeki 1’i hamile, 1’i bebek  34 mülteciye daha yardım etti. Gezi teknesindeki mültecileri de kendi güvertesine alan Ocean Viking'teki mülteci sayısı 84 oldu.

Bu arada, Alman Sea-Eye’a ait Alan Kurdi gemisinin de 31 Ağustos’ta kurtardığı mültecilerle denizde bekleyişi sürüyor.

Sea-Eye’dan yapılan açıklamada, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz’den güvenli liman talep edildiği ancak, İtalya’nın bu talebe olumsuz yanıt veren ilk ülke olduğu belirtildi.

Tek operasyonda 13 mülteci kurtaran gemi, tıbbi gerekçelerle tahliye edilenlerin ardından 5 mülteci ile bekleyişini sürdürüyor. 

YENİ HÜKÜMET, YENİ YAKLAŞIM

Giuseppe Conte liderliğindeki koalisyon hükümetine merkez soldan PD ile sol görüşlü Özgürler ve Eşitler (LEU) Partisinin girmesiyle önceki Conte hükümetinde koalisyon ortağı olan aşırı sağcı göç karşıtı Lig Partisinin getirdiği tartışmalı güvenlik yasasına dair de değişim sinyalleri geliyor.

Sol görüşlü partilerin, Conte liderliğindeki yeni hükümete girme şartlarından biri de Akdeniz’de mültecileri kurtaran kitle örgütlerine ciddi miktarda para cezası ve İtalyan devletine gemiye el koyma hakkı tanıyan söz konusu yasanın değiştirilmesiydi.

2. Conte Hükümeti'nde koalisyonun küçük ortağı LEU Partisi milletvekili Erasmo Palazzotto, yeni kurulan hükümetin bugün Senato’da güvenoyu almasıyla meşruiyet kazanacağını ve yeni kararlar alabileceğini belirterek, “Yeni İçişleri Bakanı (Luciana) Lamorgese’nin ilk adım olarak Alan Kurdi gemisinde kalan 5 mültecinin tahliyesini sağlar” dedi.

Başbakan Conte de dün Temsilciler Meclis'te yaptığı konuşmada, güvenlik yasalarının gözden geçirileceğini söylemişti.

AKDENİZ'DEKİ MÜLTECİ SORUNU

Akdeniz'in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika'dan Avrupa'ya geçişte sık kullanılan göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor.

Söz konusu rotada, kurtarma faaliyetlerinde bulunan farklı ülkelerden mülteci hakları örgütleri kurtardıkları göçmenleri “insan hakları ihlalleri” ve “güvenlik” gerekçesiyle Trablus'a götürmüyor.

Mültecileri coğrafi olarak bölgeye en yakın güvenli yer İtalya ve Malta'ya taşımak isteyen kitle örgütleri, iki ülkenin bu kişileri kabul etmeye yanaşmaması nedeniyle güçlüklerle karşılaşıyor.

İtalya ve Malta, “son yıllarda çok fazla mülteci almaları ve mültecilerin Avrupa'da dağıtılmasına yönelik AB üyesi ülkelerden bekledikleri dayanışmayı görmemeleri” gerekçesiyle kurtarılan mültecileri kabul etmiyor. İki ülke, son dönemde AB ve üye ülkelerden taahhüt gelmesi durumunda mültecileri alıyor. (Roma/AA)

ÖNCEKİ HABER

İncir işçilerini taşıyan araç uçurumdan yuvarlandı: 1 işçi öldü, 5 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İran'da kendini yakan kadın taraftar Seher Hudayari hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...