10 Eylül 2019 06:03

Erdoğan'dan ABD'ye: Beklentimiz, güvenli bölge konusunda yanımızda olması

Erdoğan: 50 bine varan tırla, buradaki (Suriye) terörist gruplara araç gereç, mühimmat gönderilmesi bizleri ciddi manada rahatsız etmektedir.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve beraberindeki heyeti Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan,  programda konuşma yaptı. ABD Başkanı Donald Trump için “Dostum Trump” ifadesini kullanan Erdoğan, “50 bine varan tırla mühimmat gönderilmesi bizleri ciddi manada rahatsız etmektedir” diyerek ABD’ye YPG tepkisi gösterdi. 

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle: 

"Dostum Trump ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanması konusunu da gündeme aldık. Bu konuda ilgili bakanlarımız en yakın zamanda çalışmalara başlayacaklardır.

“Daha fazla ABD firmasının ülkemizde yatırım yapmasını arzu ediyoruz. Ülkemize gelen her ABD'li yatırımcıya gereken desteği vermeye hazırız.”

“Ülkemizin Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasını göğüslemesi artık mümkün değildir."

"Şu an hem ülkemizin hem bölgemizin hem de Suriyeli mültecilerin geri dönüşüne en büyük engel PKK ile onun uzantısı olan YPG gibi terör örgütleridir. Etnik temizlik yapan, bölge halkını göçe zorlayan, Türk vatandaşlarının can ve mal güvenliğini tehdit eden bu yapı muhakkak tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalıdır."

"(Suriye) 50 bine varan tırla, buradaki terörist gruplara araç gereç, mühimmat gönderilmesi bizleri ciddi manada rahatsız etmektedir."

"ABD'den beklentimiz terörle mücadelemizde ve sığınmacıların evlerine dönebilecekleri güvenli bölgeler oluşturma çabamızda yanımızda olmaları."

"(ABD'den) 15 Temmuz gecesi Türk demokrasisine saldıran FETÖ ile mücadelede de yakın iş birliği bekliyoruz. Bu terör örgütünün başı şu anda Pensilvanya'da 400 dönümlük bir arazi içinde, bütün ekibiyle beraber yaşıyor ve oradan da dünyanın 160 ülkesini idare ediyor, yönlendiriyor."

ABD: TÜRKİYE’YE YAPTIRIMI DEĞERLENDİRİYORUZ

ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin, Trump yönetiminin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasıyla ilgili yaptırım uygulamayı değerlendirdiğini ancak bu konuda henüz bir karar alınmadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Beyaz Saray’daki basın toplantısında soruları yanıtlayan Mnuchin, Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar konusunda şöyle dedi: “Bakıyoruz. Bu konuyla ilgili kararlar konusunda yorumda bulunmayacağım ama bakıyoruz.”

ABD yönetimi, Ankara’nın Rus yapımı S-400 füzelerini teslim alması üzerine Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı. Bunun yanı sıra uygulanması planlanan yaptırımlar arasında Türkiye’nin ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamına alınması da yer alıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

18 yaşındaki tarım işçisi serinlemek için girdiği sulama kanalında kayboldu

SONRAKİ HABER

İSKİ Genel Müdürlüğüne Çevre Mühendisi Raif Mermutlu atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...