10 Eylül 2019 04:07

Norveç’teki yerel seçimleri sol ve çevreci partiler kazandı, sağcılar geriledi

Norveç'te pazartesi yapılan yerel seçimlerde hükümet partileri ve sağ partilerin yanı sıra sosyal demokrat İşçi Partisi oy kaybetti, sol partiler oylarını artırdı.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te pazartesi günü yapılan belediye ve il genel meclisi seçimlerinin kazananları Merkez Parti (SP), Çevre ve Yeşiller Partisi (MDG), Kızıl Parti (RÖDT), Sosyalist Sol Parti (SV) oldu. Koalisyon hükümetini oluşturan partiler ise seçimde güç kaybettiler. Sosyal Demokrat İşçi Partisi (AP) de bu seçimde büyük oranda güç kaybetti. AP’nin oylarında 8,2 oranında gerileme yaşandı ve yüzde 24,8 oranında oy aldı. Buna rağmen SP, SV, RÖDT ile beraber, başkent Oslo’nun il genel meclisinde çoğunluğu oluşturdular.

SOSYAL DEMOKRASİ GERİLEDİ ANCAK SAĞ PARTİLER GÜÇLENMEDİ

Başkent Oslo’da RÖDT partisi oylarını yüzde 3 oranında artırdı ve yüzde 8 oranında oy aldı. Belediye meclisindeki sandalye sayısını 2’den 4’e yükseltti. RÖDT Başkanı Björnar Moxnes yaptığı değerlendirmede, seçimin, “farklı bir Norveç mücadelesinde parlak bir nokta’’ olduğunu söyledi. Tüm Avrupa’da sosyal demokrat partilerin güç kaybettiğini hatırlatan Björnar, AP’nin de yanlış politikalar sonucu oy kaybettiğine dikkat çekti. Björnar, AP’nin oy kaybetmesine rağmen, sağ partilerin gelişmediğini, tersine gerilediğine dikkat çekti.

Seçimde oylarını en fazla artıran SP’nin genel başkanı Trygve Slagsvold Vedum da, 99 yıllık parti tarihindeki en iyi yerel seçim sonucunu aldıklarını belirtti. AP Genel Başkanı Jonas Gahr Støre ise yaptığı konuşmada, yeterince iyi çalışmadıklarını ve sonuçların kendilerine verilmiş açık bir mesaj olduğunu söyledi.

"PARALI YOLLAR" HÜKÜMETE KAYBETTİRDİ

Hükümetin büyük ortağı Sağ Parti Başkanı ve Başbakan Erna Solberg’in değerlendirmesinde “paralı geçitler”in belediye seçimlerinde kendilerini zora soktuğu tespiti yaparak, “aşırılıkçılık ve radikalleşmeyle karşı mücadeleye devam etmenin ne kadar önemli olduğunu da gördüklerini” söyledi. Solberg partililere yaptığı konuşmada, ‘‘Bundan sonra seçmenlerin oylarını iyi bir şekilde yönetmek için çalışmalara başlamalıyız’’ dedi.

LİBERAL PARTİ: KOMÜNİSTLER BÜYÜDÜ

Sağ liberal bir parti olan ve oy kaybeden Venstre Başkanı Trine Skei Grande, seçimde bir hükümet partisi olarak kampanya yürütmenin zorluğuna dikkat çekerek, ancak başkalarını suçlamamak gerektiğini söyledi. Grande, “Norveç’te komünistler ve benzer düşüncede olan partiler büyüdüler. Buna karşı çıkmak için liberal bir partiye ihtiyacımız var. Bir sonraki parlamento seçimlerine doğru harekete geçmeliyiz” diye konuştu.

İLK SONUÇLAR

Henüz kesin olmayan sonuçlara göre;

  • SP oylarını yüzde 5,9 artırarak yüzde 14,4
  • MDG oylarını yüzde 2,4 artırarak yüzde 6,7
  • RÖDT partisi oylarını yüzde 1,8 artırarak yüzde 3,8
  • SV oylarını yüzde 1,9 artırarak yüzde 6,0 oranında oy aldı.
  • Sağ koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sağ Parti (H) oylarında 3,0 oranında gerileyerek yüzde 21,1
  • Yabancı karşıtı Fremskrittspartiet (FrP) yüzde 1,2 oranında gerileyerek yüzde 8,3
  • Hıristiyan Halk Partisi (KrF) yüzde 1,5 gerileyerek yüzde 4,0
  • Venstre (V) yüzde 1,7 gerileyerek yüzde 3,8 oranında oy aldı.
  • Seçim öncesi paralı geçitlere karşı protestolar içinde kurulan FNB partisi yüzde 2,5 oy aldı.

{{384798}} 

ÖNCEKİ HABER

Balık fiyatları el yakıyor: Hamsi 20, istavrit 10 TL

SONRAKİ HABER

Muş’ta HDP’li 7 meclis üyesi görevden alındı: Hedef rant anlayışını sürdürmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...