11 Eylül 2019 06:51
Son Güncellenme Tarihi: 11 Eylül 2019 10:55

Yaşamını yitiren sinema sanatçısı Süleyman Turan toprağa verildi

Dün sabah saatlerinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden sinema sanatçısı Süleyman Turan, Karacaahmet'te toprağa verildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İstanbul Kadıköy'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 83 yaşında hayatını kaybeden Yeşilçam'ın tanınan ismi Süleyman Turan, son yolculuğuna uğurlandı.

Ünlü oyuncunun cenazesi, öğle vakti Şakirin Cami'nde kılınan namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Onlarca sinema filminde ve dizide rol alan Süleyman Turan'ın cenaze töreninde kızı Beliz Sipahi taziyeleri kabul etti.

Sanatçı Ediz Hun, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Turan'ın esprili, şakalar yapan ve kıvrak zekalı biri olduğunu söyledi.

Turan'ın sanat kabiliyetinin de çok yüksek olduğunu ifade eden Hun, “Büyük bir kayıptır. Belki 80 yaşını geçmiş olabilir ama böyle güzel insanların, örnek insanların, yaşamları boyunca sevilmiş olan insanların hayatı biraz daha devam edebilirdi. Tabii bunun sonu yok, sonsuz bir yaşam yok mekanı cennet olsun nurlar içinde yatsın” diye konuştu.

Ünlü oyuncunun düzgün karakterli, şahsiyetli ve şaka yapmayı seven bir insan olduğunu  anlatan Nuri Alço, “Festivallerde hepimizin güneşiydi, gelse de biran evvel eskilere dönsek, yad etsek derdik. Onları canla başla dinlemek çok güzeldi, Allah toprağını bol etsin. Türk sinemasının başı sağ olsun” dedi.

Kadir İnanır ise Süleyman Turan'ın çok hassas bir insan olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Asıl olan bu dünyadan giderken arkanızda büyük bir saygınlık, sevgi, ilgi ve büyük işler bırakmış olarak gitmek. Bence hayatın anlamı bu, yoksa 'nasıl olsa ben de öleceğim' deyip yaşadığı dünyanın gerçeklerinden duyarsız kalarak, hiçbir konuyla ilgilenmeden sadece kendini düşünerek özellikle iyi insan ve daha önemlisi sanatçı kimliğine kavuşmanız mümkün değil.”

Sanatçının insanlara güzel bir dünya bırakmak için üstün gayret göstermesi gerektiğini vurgulayan İnanır, “Toplumun yaşadığı acıları yürekten paylaşmadıkça asla saygın olarak bu dünyadan gidemezsiniz” diye konuştu.

Gerçek adı Süleyman Başturan olan Yeşilçam'ın usta isminin cenazesine Hülya Koçyiğit, Orhan Gencebay, Berhan Şimşek, İlyas Salman, Kerem Alışık, Serdar Gökhan ve CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ile tiyatro ve sinema dünyasından birçok isim katıldı.

KALP KRİZİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Yeşilçam'ın usta oyuncularından Süleyman Turan, dün sabah Kadıköy'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. Süleyman Turan 83 yaşındaydı.

Sinema ve tiyatro oyunculuğunun dışında ressam, çizgi-romancı ve mizahçı olan Süleyman Turan, 19 Kasım 1936 tarihinde İstanbul Kadıköy’de doğdu. Asıl adı Süleyman Başturan olan oyuncu soyadını uzun olması nedeniyle kısalttı. Haydarpaşa Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümünü üçüncü sınıfa kadar okudu.

Yedek subay olarak askere giden Turan, Kore Savaşı için gönüllü olarak birliğe katıldı ve Japonya’ya gitti. Sanat hayatına tiyatro ile başlayan Süleyman Turan, bir dönem dergi ressamı olarak çalıştı. Filmlerin dışında uzun zaman karikatür ve resim yaptı. Çizimleri uzun zaman “Akbaba” dergisinde yayımlandı. Akşam gazetesinde çizgi roman çizmeye başladı. Afişler, kitap kapakları hazırladı. Senaryolarını da kendisinin yazdığı çizgi roman ressamlığına Sabah gazetesinde devam etti. 1963 yılında bir derginin açtığı yarışmayı kazanarak sinemada yer aldı. Turan, üç film senaryosu yazmış, çeşitli sinema filmleri ve dizilerde rol aldı.

Süleyman Turan, Yılmaz Güney’le oynadığı "Yarın Son Gündür" filmiyle 3. Adana Film Festivali’nde (1971), "Güllü" filmiyle de 9. Antalya Film Şenliği’nde (1972), en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü aldı. (HABER MERKEZİ)

Evrensel Yazarı Mesut Kara, 19 Mart 2017 tarihli yazısında "Süleyman Turan: Ressam ve mizahçı bir aktör" başlıklı yazısında usta aktörü anlatmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da suya yüzde 20 indirim

SONRAKİ HABER

En temiz havaya sahip ülkeler belirlendi: Türkiye 61’inci sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...