12 Eylül 2019 03:22
Son Güncellenme Tarihi: 12 Eylül 2019 13:37

Beraat eden Barış Akademisyeni sayısı 106'ya yükseldi

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için yargılanan barış akademisyenlerinden 106'sı beraat etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları devam etti.

36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) duruşmaları görülen MSGSÜ'den Prof. Dr. Ayşe Berkman ve Bilgi Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Chris Stephenson'ın beraatlerine karar verildi.

Aynı zamanda 32. ACM'de yargılanan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Arş. Gör. Gülay Kılıçaslan'ın da davaları beraat kararlarıyla sonuçlandı.

TALİMAT DURUŞMASINDA SAVCIDAN CEZA TALEBİ

Düzce Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Latife Akyüz'ün talimatlı duruşması da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görüldü. Sanığın SEGBİS ile bağlandığı duruşmada avukatı Meriç Eyüboğlu Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı doğrultusunda müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.

Düzce Ağır Ceza Mahkemesi savcısı, esas hakkında mütalaasında eylemin "ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini" ileri sürdü ve hapis cezasi istedi.

Avukat Eyüboğlu mütalaaya karşı söz alarak, “Belli ki savcı beyin bilgileri güncel değil. AYM kararı sonrası dört bir yanda beraat kararları geliyor. Eğer ceza verilirse AYM kararının bağlayıcılığına aykırı hareket eden ve suç oluşmamış olmasına rağmen ceza veren ilk mahkeme olarak tarihe geçeceksiniz” diye konuştu. Mahkeme, AYM kararı doğrultusunda sanığın beraatine karar verdi.

YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KALDIRILDI

13. ACM'de ODTÜ'den Doç. Dr. M.K.B.'nin ilk duruşması vardı. Sanık müdafi Duygu Taşdemir savunmasında AYM kararı doğrultusunda beraat kararı verilmesi, müvekkili hakkında uygulanan yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması ve sanığın duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.

Duruşma savcısı, geçici görevlendirmeyle katıldığı gerekçesiyle esas hakkında mütalaasını sunmak için süre istedi.

Mahkeme, sanığın duruşmalardan vareste tutulması ve yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması taleplerini kabul etti. Dosyanın mütalaanın hazırlanması için iddia makamına gönderilmesine karar vererek duruşmayı 30 Ekim'e bıraktı.

İKİ DURUŞMADA ERTELEME

37. ACM'de Şehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mesut Yeğen ve MSGSÜ'den Prof. Dr. Murat Cemal Yalçıntan'ın karar duruşmaları görülecekti.

İlk olarak Yalçıntan'ın duruşması başladı ve mahkeme başkanı Akın Gürlek, Yalçıntan'a savcının daha önceki celsede sunarak ceza istediği esas hakkındaki mütalaaya karşı son sözlerini sordu.

Bunun üzerine avukat Eyüboğlu, “Sayın başkan mütalaada bir değişiklik olmayacak mı? AYM hak ihlali kararı verdi. Diğer mahkemelerde olduğu gibi mütalaada değişiklik yapılmasını bekliyorduk” diye konuştu.

Duruşma savcısı, AYM kararının incelenerek değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusunda mütalaada bulunmak için süre istedi. Mahkeme, savcıya istediği süreye vererek duruşmanın yeni gününü Aralık ayına vermek istedi.

Eyüboğlu müdahale ederek, “Bitmiş bir dosyayı uzatarak hak ihlali yapıyorsunuz” dedi ve daha erken bir gün verilmesi talebinde bulundu. Mahkeme Yeğen ve Yalçıntan'ın duruşmalarını 5 Kasım'a bıraktı.

26. AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE 27; 22. AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE 23 BERAAT

26. ACM'de 27; 22. ACM'de ise 37 olmak üzere yargılaması devam eden akademisyenler için açık duruşma yapılmadan beraat kararları verildi. Böylece Diyarbakır'da üç, İstanbul'da 101 ve İzmir'de iki olmak üzere devam eden davalar kapsamında 2 Eylül 2019'dan bugüne toplamda 106 akademisyen hakkında beraat kararı verilmiş oldu.

Önceki günlerde verilen beraat kararları şöyle:

  • 11 Eylül: 30. Ağır Ceza Mahkemesinde Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Savaş'ın AYM "hak ihlali" kararı doğrultusunda beraatlerine karar verdi. 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması devam eden 12 akademisyen için açık duruşma yapılmadan beraat kararları verildi.
  • 10 Eylül: İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde davası görülen Akademisyen Eylem Çamuroğlu Çığ, AYM kararına istinaden beraat etti.
  • 9 Eylül: İstanbul 28’inci Ağır Ceza mahkemesinde, 18 dosya üzerinden yapılan incelemede, Anayasa Mahkemesinin ifade özgürlüğü ihlali kararına atıf yapılarak beraat kararı verildi. Beraat eden 18 Barış Akademisyeninin aralarında KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de yer alıyor. Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaları görülen Dicle Üniversitesi’nden profesörler Murat Kızıl, Murat Biricik ve Fikret Uyar da ayrı ayrı beraat etti. 
  • 6 Eylül: İstanbul Adliyesi 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Akademisyen Özlem Şendeniz'in beraatine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

10 Ocak 2016'da Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi yayımladı, 2 bin 212 akademisyen bildiriye imza attı. “Terör örgütü propogandası” suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılan akademisyenlerin bazıları yerel mahkemelerin kararlarını AYM'ye taşımasının ardından AYM, 26 Temmuz 2019 tarihinde 10 akademisyenin bireysel başvurularını birleştirerek görüştüğü dosya üzerinden “hak ihlali” kararı verdi. AYM’nin kararına göre, devam eden davalar ve kesinleşmiş cezalar için yerel mahkemelerin yeniden yargılama yaparak beraat kararı vermesi, istinaf aşamasında olan dosyalar için de bozma kararı verilmesi gerekiyor. (HAEBR MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşten atmalarla gündeme gelen WMF'de işçiler 'pazartesi eylemlerine' destek bekliyor

SONRAKİ HABER

Adana'da suya yüzde 20 indirim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...