10 Eylül 2019 03:02

İşten atmalarla gündeme gelen WMF'de işçiler 'pazartesi eylemlerine' destek bekliyor

Almanya'da yüzlerce işçiyi işten atacağını açıklayan WMF fabrikasında işçiler 'pazartesi eylemleri' başlattı. Metal işçileri işten atmalara karşı destek çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Geislingen

Almanya'da irili ufaklı pek çok metal fabrikası işten atma tartışmalarıyla gündemde. Geislingen, Göppingen, Stuttgart, Albstad gibi fabrikalara WMF fabrikası da eklendi.

İki aydır her pazartesi eylemlerin yapıldığı WMF, 2014 yılında el değiştirmiş ve fabrikayı satın alan yeni yönetim 700 işçinin işten atılacağını açıklamıştı. İşçilerin kararlı eylemleri üzerine işten atmalar engellenmişti. Aradan geçen 5 yılın ardından fabrikada çalışan işçiler yeniden işsizlik tehdidiyle karşı karşıya. WMF’inin Geislingen’deki merkez fabrikasında 250; diğer fabrikalarında ise 150 olmak üzere toplam 400 işçinin işten atılacağı açıklandı.

PAZARTESİ EYLEMLERİ BÜYÜYOR

İşten atma açıklaması üzerine fabrikada örgütlü olan sendika işçileri bilgilendirmek için çalışmalar başlattı. İşten atmalara karşı nasıl bir mücadele yürütüleceği de yine fabrikadaki işçiler arasında tartışılırken; ilk alınan karar pazartesi eylemleri oldu. Başlangıç aşamasında işçilerin kısıtlı katılımına sahne olan eylemler ilerleyen süreçte kitleselleşti.

Mesai sırasında iş bırakan işçiler, bayrak ve taleplerini ifade eden dövizlerle fabrikaların çevresinde yürüyüşler yaptı. Eyleme işçilerin aileleri de katıldı.

Eylemlere ilişkin Evrensel'e konuşan İşyeri Temsilcisi Hüseyin Öncü, "Gelecek eylemlerimizde bütün şehirlerde , ailelerden, gençlerden destek bekliyoruz. İşçiler kararlı olduklarını gösterdiler. Şimdi gerek kendimiz gerekse şehrimiz Geislingen için dayanışma ve mücadeleyi büyütme zamanı" dedi.

ÇEVRE FABRİKALARDAN DA DESTEK GELİYOR

WMF işçilerinin eylemlerine çevre fabrikalardan da destek gelmeye başladı. IG Metall’in yapmış olduğu açıklamaya göre sadece bu bölgede 2 bin işçi işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya. En yoğun işten atmalar ise Binder isimli fabrikada söz konusu.

Stuttgart Mücadeleci Sendikalar Platformu (Zukunftsforums Stuttgart) da yapmış olduğu açıklamayla "Elimizden geldiği kadar WMF işçilerinin haklı mücadelesinin yanında olacağız" dedi.

İşyeri İşçi Temsilcisi Jürgen Peters; "Bu süreç kararlı ve uzun soluklu olmamızı zorunlu kılıyor. İşten atma sadece tencere üretimi bölümü değil diğer bölümlerde çalışanları da etkilemekte. Herkesi sendikamız IG Metall’in çağrısına kulak vermeye ve 18 Eylül'de "İşten Atmalara Hayır" mitingine katılmaya davet ediyorum" çağrısında bulundu.

DİDF Geislingen/Göppingen üyeleri de eylemlerin başladığı günden bu yana "Şimdi dayanışma ağını büyütme zamanı. Mücadele eden kazanabilir. Mücadele etmeyen ise en başında kaybetmiştir" diyerek işçilere destek veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Hasta tutuklu dilekçesinden 4 ay sonra hastaneye götürüldü

SONRAKİ HABER

Beraat eden Barış Akademisyeni sayısı 106'ya yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...