09 Eylül 2019 19:21

Hacettepe öğrencileri kayyumlardan rahatsız: Temsiliyet hakkımız elimizden alınıyor

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri etrafında süren kayyum tartışmalarını değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Melodi TAŞ
Ankara

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri etrafında süren kayyum tartışmalarını Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ile konuştuk. Kayyumların halk iradesinin gasbı anlamına geldiğini ifade eden öğrenciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Terörle ilişkiniz varsa devlet boş durmaz” sözlerinin ise bahane olduğunu dile getirdi.

Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümünden bir öğrenci, iktidarın kayyumlar yoluyla kendi iktidarını sağlamaya çalıştığını ifade ederek “Tepkiyi azaltmak için terör bahanesi arkasına sığınıyorlar. Kayyumların gerekli olduğunu iddia ediyorlar bu yolla ama bence boşuna. Doğu illerine daha önce de kayyum atadılar ama tepki bu sefer daha fazla oldu. Onun tedirginliğinden terör bahanesine sığınıyorlar” diye konuştu. İstanbul ve Ankara’ya kayyum atanması tehdidinin doğurabileceği tepkiden çekinildiğini dile getiren öğrenci, “Bu koşullarda demokrasiden söz edemeyiz, resmen halk iradesine müdahale var. Türkiye şartlarında demokratik seçimler mümkün değil. Halk iradesi her seferinde hiçe sayılıyor” dedi.

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümünden bir öğrenci ise seçimlerin iptal edilmesinin ve sonuçlarının tanınmamasının halkın tepkisini yoğunlaştırdığını hatırlatarak, “Böyle bu durumda bu tepkiler daha da büyür, bunu göze alamazlar” dedi.

"DEMOKRASİDEN BAHSETMEK İMKANSIZ"

Tıp okuyan bir diğer öğrenci ise iktidarın şu an tamamen kendi çıkarları üzerine kurulu bir sistem yarattığını ve halkın iradesini görmezden geldiğini dile getirdi. Ülkedeki küçük bir kesimin istekleri ve çıkarları doğrultusunda kararlar verildiğini ifade eden öğrenci, “Söz hakkımız, temsiliyet hakkımız elimizden alınmış durumda. Kayyumlarla bunu daha net görebiliyoruz. İstanbul’da böyle bir durumun olmayacağı söylendi ama garantisi yok. Hiç güven vermiyor” diye konuştu.

Çocuk Gelişimi Bölümünden Zehra isimli öğrenci ise seçimlere girmesinin herhangi bir engeli olmayan belediye başkanlarının seçildikten sonra çok kısa sürede görevden alınmasının seçme hakkının gasbı olduğunu ve suç sayılması gerektiğini ifade etti. Siyasetçilerinin somut deliller olmadan hapse atılmasının, görevden alınmasının ülkede belli düşüncelere sahip olan insanların haklarının ve iradelerinin ellerinden alınması anlamına geldiğini söyleyen Zehra, iktidarın belediyelerin nimetlerine erişebilmek için bu yolu kullandığını dile getirdi.

Çocuk Gelişimi Bölümünden Şermin isimli öğrenci ise kayyumların temel amacının Kürt illerine baskı uygulamak ve halkı psikolojik olarak yıpratmak olduğunu belirterek “Daha önce atanan kayyumlar hiçbir şey yapmadı. Üstüne belediyeleri borçlandırıp parayı cebe indirdiler. İstanbul ve Ankara tartışılıyor. Sonuç olarak bu şartlar altında demokrasiden bahsetmek imkansız. Hukuk devletinden çıkmış iktidar devletine dönmüş durumda devlet” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Emine Bulut'un kızının vasisi: Yapıldığı söylenen bağışlar izlenemiyor

SONRAKİ HABER

Tiyatro sanatçısı Dinçer Sümer toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa