09 Eylül 2019 08:42

Maliyetini karşılamayan domates tarlada kaldı, 20-30 kuruşa bile alan yok

CHP'li Gürer “30 kuruşa domates alan fabrikalar, salça fiyatını yılda 3 kat artırıyor ama çiftçiye hakkını vermiyor. 20-30 kuruşa domates alan fabrikalar neden hâlâ salça fiyatlarını düşürmüyor" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çukurova'da ilk ürünün çıktığı süreçte üreticinin kilosunu 50 kuruştan tüccara sattığı domateste fiyat 20-30 kuruş bandına kadar indi. Domates üreticisi, “20 kuruşa domates satamıyoruz, 850 gram salçayı raflarda 9 liraya görünce şaşırıp kalıyoruz. Maliyetine bile ürün satamıyoruz” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, domates tarlalarında üreticilerle buluştu. Gürer, “Domates bu yıl bol ama domates konservesi ithalatında gümrük vergisi oranı sıfıra indirildi. İthal yolu açıldı. Şimdi ürün maliyetin altında alıcı bulamadığı için tarlada kalıyor” dedi.

"TARIM POLİTİKASININ SONUCU"

Orta Anadolu’da farklı illerde domates fiyatlarının dip yaptığını belirten Gürer, Çukurova’da ilk ürünün çıktığı süreçte kilosu 50 kuruştan üreticinin tüccara sattığı domatesin, Orta Anadolu’da 20 ila 30 kuruş aralığına kadar düştüğünü ifade etti. Gürer, “Maliyet zaten 50 kuruş civarında ama fabrikalar alım fiyatını düşük tutunca üretici mağdur oluyor. Böyle olunca tüccar da tarladan ürün toplamak istemiyor. Olan ürüne ve üretene oluyor. Domateste ortaya çıkan durum, tarım politikasındaki plansızlığın açık yansıması. Planlı bir ekim ve hasat süreci yaşansa domates de dondurulmuş, konserve, salça, ketçap, turşu gibi çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olarak değer bulur. Üretici istikrarsız fiyatlar, artan girdiler, farklı ürün hastalıkları ile büyük sıkıntı yaşıyor. Banka kredi borçlarını ödeyememe riski yaşıyor. Domatesin tarlada kalması üreticiyi perişan ediyor” dedi.

"ÜRETİCİ, HANGİ ÜRÜNÜ ÜRETSE MAĞDUR"

CHP’li Gürer, “Domates kış aylarında büyük kentlerde 20 liraya kadar çıktı. Domates fiyatındaki artış, domates salçasının 850 gram net ambalajlı ürününü 8 lira 75 kuruşa çıkarttı. Aynı salça ürünü bir yıl önce 3 lira 25 kuruştu. Şimdilerde ise domatesin fiyatı dip yaptı, salça fiyatında fabrikalar, geriye fiyat çekmediler ama üreticiye maliyet fiyatını dahi vermiyorlar. Oysa fabrika bu ürünü 50 kuruşa alsa üretici en azından maliyetine ürün satıp, gelecek yıl için ekim yapmayı sürdürebilecekti. Ürün değer bulmayınca üreticinin banka borcu hacze dönecek ve mağduriyet daha da artacak” dedi.

"ÇÖZÜM İTHALDE ARANIYOR"

Kalıcı çözüm için Tarım ve Orman Bakanlığının hangi bölgede hangi ürünün ne kadar ekilip ne kadar ürün alınacağının belirlemesi ve planlı bir tarım sistemine geçişin şart olduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şöyle devam etti:

“Mağdur çiftçiye, ‘Üret, değerine satamazsan ben yanındayım’ dense, bu fiyat dengesizlikleri biter, üretici de mağdur olmaz. Keza Resmi Gazete’nin 16 Ocak 2019 tarihli sayısında yayımlanan, Cumhurbaşkanlığının 651 sayılı Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararı ile 31 Mayıs 2019 tarihine kadar domates konservesi ithalatında gümrük vergisi oranı sıfıra indirildi. İthal yolu açıldı. Şimdi ürün tarlada ve maliyetin altında alıcı bulamadığı için tarlada kalıyor. Ürün bol ama üretici maliyetine ürün satamıyor ve bunu iktidar seyrediyor. Fiyat yükseldi, çözüm ithalde aranıyor.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri’de sayacılar düşük ücrete karşı iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Petrol-İş Genel Başkanı Akyüz: Sendikamızı mücadeleci yapısına kavuşturacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...