09 Eylül 2019 07:15

Adli yıl başladı; Evrensel'in bu hafta 3 ayrı davası var

Adli yıl açıldı, davalar başladı; gazetecilik yine hakim karşısında... Bu hafta Evrensel'e açılmış 3 ayrı dava görülecek. Önümüzdeki 3 günde gazeteciliğin yargılanacağı toplam dava sayısı ise dokuz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yeni adli yılın açılması ile birlikte gazetecilerin adliye mesaisi de başladı. Bu hafta pek çok gazeteci haberleri ve yazıları nedeniyle hakim karşısına çıkacak. Evrensel çalışanlarına açılan 3 ayrı dava da bu hafta görülecek.

Evrensel çalışanlarının yargılandığı ilk dava yarın Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 16. Ceza Mahkemesinde saat 14.10’da görülecek. Melisa Tekstil isimli firmanın erişim engeli getirdiği bir haberin internet sitesinden kaldırılmadığı gerekçesi ile açılan davanın görülecek olan ikinci duruşmasında gazetemizin Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Cem Şimşek hakkında zorla getirme kararı bulunuyor. Suçlama ise hakim kararına uymamak. Şimşek duruşmaya katılarak beyanda bulunacak.

11 Eylül Çarşamba günü ise gazetemizin Yazarı Yusuf Karataş hakim karşısına çıkacak.

Karataş hakkında katıldığı panel ve çalıştaylar gerekçe gösterilerek "Örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla 22,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın altıncısı Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

EKONOMİ POLİTİKALARINI ELEŞTİRMEK SUÇ SAYILIYOR

Gazetemize açılan diğer bir dava ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a hakaret iddiasıyla açılan dava. Eski sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Cem Şimşek’in ekonomi politikalarıyla ilgili açıklamaları üzerine Doç. Dr. Murat Birdal’ın görüşlerine yer verilen “Albayrak işçilere saldırı programının sinyalini verdi” başlıklı haber nedeniyle Albayrak’a hakaret ve iftira ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 11.40’da görülecek.

Davanın 25 Nisan’da görülen üçüncü duruşmasında beyanda bulunan Cem Şimşek, haberin kriz tartışmalarının sürdüğü ve Hazine ve Maliye Bakanının açıkladığı tedbirlerin üzerine hazırlandığını ifade etti. Şimşek, haber içeriğinde hakaret bulunmadığını, haberde yer alan başlıkların bir iktisat doktorunun tespitlerinden ibaret olduğuna dikkat çekti.

BU HAFTA GÖRÜLECEK DİĞER GAZETECİLİK DAVALARI

KHK ile kapatılan TV10 Kameramanı Kemal Demir’in "Örgüt üyesi olmaksızın örgüte yardım" suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesinde yarın görülecek. Demir, bir yılı aşkın tutukluluktan sonra geçtiğimiz duruşmada adli kontrol uygulaması ile tahliye edilmişti.

11 Eylül Çarşamba günü ise KHK ile kapatılan İMC TV’nin Program Koordinatörü Ayşegül Doğan’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Doğan hakkında gazetecilik faaliyeti kapsamında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileriyle yaptığı görüşmeler ve katıldığı etkinlikler nedeniyle "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla açılan davada 22,5 yıla kadar hapis isteniyor.

ODTÜ’de siyasal bilimler öğrenimine devam eden Avusturyalı Gazeteci ve Araştırmacı Max Zirngast’ın "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde çarşamba günü görülecek.

Çarşamba günü görülecek bir başka dava ise kapatılan Zaman Gazetesi Yazarı Mümtaz’er Türköne’nin davası. Bir köşe yazısı nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla yargılanana Türköne’nin davasının görülmesine Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

12 Eylül Perşembe günü Die Welt Muhabiri Deniz Yücel’in "haksız ve hukuka aykırı tutukluluğu" nedeniyle açtığı 2 milyon 980 bin liralık tazminat davası görülecek. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi davayı, 25 Eylül 2108 tarihinde reddetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi ise bu ret kararını bozmuştu. Kararın bozulmasının ardından tekrar görülecek olan tazminat davasının ilk duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Ayrıca Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Avukat Veysel Ok’un devletin yargı organlarını aşağıladığı iddiasıyla TCK 301’den yargılandığı ve yaklaşık iki yıldır süren davanın görevsizlik sebebiyle yeniden tevzi edilmesinin ardından tekrar başlayan davanın ikinci duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İşsiz kalan maden işçileri TKİ'nin verdiği sözler üzerine açlık grevini sonlandırdı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kayıp nesiller yetiştirdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...