09 Eylül 2019 04:05
Son Güncellenme Tarihi: 09 Eylül 2019 12:26

Barış bildirisine imza atan 8 akademisyen daha beraat etti

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için yargılanan 8 akademisyen hakkında beraat kararı verildi.

Fotoğraf: @egitimsen21'in Twitter hesabından alınmıştır.

Paylaş

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin davası görülüyor. Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi’nde görevli profesörler Süleyman Kızıl, Murat Biricik ve Fikret Uyar ile İstanbul'da Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cem Terzi, Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sevilay Çelenk, 19 Mayıs Üniversitesi’nden Dr. Ali Rıza Güngen ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden Öğr. Üyesi Abdullah Deveci beraat etti. Bu kararla birlikte AYM'nin hak ihlali kararının ardından beraat eden akademisyen sayısı 9 oldu.

DİYARBAKIR'DA 3 AKADEMİSYEN HAKKINDA BERAAT KARARI

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaları görülen Dicle Üniversitesi’nden profesörler Murat Kızıl, Murat Biricik ve Fikret Uyar ayrı ayrı beraat etti. Bianet'te yer alan habere göre mahkeme, ayrıntısını gerekçeli kararında açıklamak üzere kurduğu hükümde “sanıkların üzerlerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını” ifade ederek beraatlerine karar verdi.

Akademisyenler duruşmalarında önceki beyanlarını tekrar ederek beraat talebinde bulundu. Duruşma savcısı, üç ayrı davada da aynı mütalaasını yineleyerek Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) barış için akademisyenler dosyalarında vermiş olduğu “hak ihlali” kararını hatırlattı ve “terör örgütü propagandası” suçunun yasal unsurlarının karşılanmadığını söyledi ve akademisyenlerin beraatini istedi. Mahkeme, üç akademisyenin de beraatine karar verdi.

İSTANBUL'DA 5 AKADEMİSYEN DAHA BERAAT ETTİ

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise beş akademisyen hakkında açık duruşma görülmeden celse arasında beraat kararı verildi.

Beraat kararı verilen isimler arasında Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Terzi, Ankara Üniversitesi'nden Sevilay Çelenk ve 19 Mayıs Üniversitesi’nden Ali Rıza Güngen ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden Öğr. Üyesi Abdullah Deveci yer aldı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararının ardından yargılaması devam eden akademisyenlerden 9 kişinin davası beraatle sonuçlanmış oldu.

Böylece 26 Temmuz 2019 tarihli AYM kararının ardından başlayan yeni adli yılda yargılaması devam eden akademisyenlerden dokuz kişinin davası beraatle sonuçlanmış oldu.

NE OLMUŞTU?

10 Ocak 2016'da Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi yayımladı, 2 bin 212 akademisyen bildiriye imza attı. “Terör örgütü propogandası” suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılan akademisyenlerin bazıları yerel mahkemelerin kararlarını AYM'ye taşımasının ardından AYM, 26 Temmuz 2019 tarihinde 10 akademisyenin bireysel başvurularını birleştirerek görüştüğü dosya üzerinden “hak ihlali” kararı verdi. AYM’nin kararına göre, devam eden davalar ve kesinleşmiş cezalar için yerel mahkemelerin yeniden yargılama yaparak beraat kararı vermesi, istinaf aşamasında olan dosyalar için de bozma kararı verilmesi gerekiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dorian Kasırgası Kanada kıyılarında etkili oldu: Çatılar uçtu

SONRAKİ HABER

Amazonlardaki yangınlar İsveç’te protesto edildi: Tekeller Amazonları yağmalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...