08 Eylül 2019 10:09

Erdoğan’dan "güvenli bölge" açıklaması: ABD güvenli bölgeyi terör örgütü için istiyor

Suriye’nin kuzeyinde "güvenli bölge" oluşturulmasına dair ABD'yi eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Müttefikimiz, bizim için değil terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde" dedi.

Fotoğraf: Erçin Top/AA

Paylaş

ABD ile Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen "güvenli bölge"ye dair konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anlaşılan o ki müttefikimiz, bizim için değil terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde. Böyle bir anlayışı reddediyoruz" dedi. Erdoğan, eylül ayı sonuna kadar Türkiye'nin güvenli bölge oluşumuna başlamaması durumunda "kendi yoluna" gideceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Malatya 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin ABD ile Suriye'de kuracağı “güvenli bölgeye” ilişkin, "Anlaşılan o ki müttefikimiz, bizim için değil terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde. Böyle bir anlayışı reddediyoruz. Güvenli Bölge için ABD ile görüşüyoruz ancak istediklerimizle onların kafalarındakinin aynı şey olmadığını attığımız her adımda görüyoruz. Suriye sınırını büyük ölçüde güvenlik altına aldık. Fırat'ın doğusunda Suriyeli kardeşlerimizle bir huzur ve güven alanı oluşturmakta kararlıyız. Bunun için ne kadar güç gerekiyorsa onu kullanmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.

"KENDİ YOLUMUZA GİTMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ KALMAYACAK"

Erdoğan, eylül ayı sonuna kadar bir sonuca varılmaması halinde söz konusu çalışmaları sona erdireceklerini söyledi: "Biz bölgede yuvalanan terör örgütünü tamamen ortadan kaldırmayı hedeflerken onlar terör örgütüyle bizi aynı zeminde idare etmenin hesabını yapıyorlar. Eylül ayı bitmeden Fırat'ın doğusunda kendi askerlerimizle fiilen güvenli bölge oluşumunu başlatmamış olursak artık kendi yolumuza gitmekten başka çaremiz kalmayacaktır. Güvenli bölge konusunun 3-5 helikopter uçuşuyla, 5-10 araç devriyesiyle, göstermelik birkaç yüz askerin bölgede bulunmasıyla olacak iş değildir. Orada 1 milyon kişiyi iskan edebilmek için şehirleri ve kırsalıyla tüm bölgeyi fiilen güvenli hale getirmiş olmalıyız."

"RUSYA VE İRAN İLE YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ"

Rusya ve İran ile işbirliği içerisinde olduklarını belirten Erdoğan Suriye gündeminin üçlü zirvede ele alınacağını ifade etti: “Suriye’nin kuzeyi ile Irak sınırımızı önemli ölçüde güvence altına aldık. Rusya ve İran ile işbirliği halinde yoğun çaba harcıyoruz. Üçlü zirvede bu konuları bir kez daha ele alacağız. Bizim için asıl tehdit Fırat’ın doğusundaki terör yapılanmasıdır. Güvenli bölge için ABD ile görüşme halindeyiz. Güvenli bölge için ABD ile görüşüyoruz ancak istediklerimizle onların kafalarındakinin aynı şey olmadığını attığımız her adımda görüyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cam silerken ikinci kattan düşen kadın öldü

SONRAKİ HABER

Ruhu ayazda kalmış bir kış ozanı: Hüseyin Köse

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...