08 Eylül 2019 10:35
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2019 18:57

"KHK’li işçilere gerçek kadro verilsin"

“KHK’li işçiler için mücadele ediyoruz” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi AKP Karabağlar Grup Başkan Vekili Fikret Mısırlı’ya Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi AKP Karabağlar Grup Başkan Vekili Fikret Mısırlı’nın katıldığı bir televizyon programında belediye bünyesinde çalışan KHK’li işçilerin sorunları için mücadele ettiklerini söylemesine Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız tepki gösterdi. KHK ile belediyenin şirketi olan İZENERJİ’de çalışan 800 işçinin kendi sendikalarına üye olduğunu hatırlatan Yıldız, “Gerçekten bu sorunu çözmek istiyorsanız siyasi iktidar 696 sayılı KHK’yi iptal etsin ve tüm işçiler gerçek kadroya alınsın” dedi.

KHK’Lİ İŞÇİLERİN SORUNLARI HÜKÜMETTEN KAYNAKLI DEĞİLMİŞ

Mısırlı katıldığı programda, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer KHK’li kardeşlerimize İZENERJİ’de sözleşme imzalandığı gün söz verdi. Dedi ki ‘Ben sizin özlük haklarınızı iyileştireceğim ve bunu meclise getireceğim.’ Ama meclis gündemine gelmedi. Biz 15 Ağustos’ta yapılan meclis toplantısında her ne kadar CHP grup sözcüsü itiraz etse de KHK’li kardeşlerimizin özlük haklarındaki sorunların giderilmesi için adım atılmasını söyledik. Belediyeye ait 11 şirkette 4 bin 500 KHK’li çalışan var. Haklarını vermek bu kadar zor mu? Bu kardeşlerimize vereceğimiz rakamı neden hükümeti suçlayarak o yapsın haline getiriyoruz. Hükümet 696 sayılı KHK ile kadro verdi. Tamam 2020’de zaten düzelecek. 4 bin 500 tane KHK’li kardeşlerimizi meclise bekliyorum. Bu konuda bir önerge ile harekete geçeceğim. Maalesef DİSK/Genel-İş Sendikası bu konuda ısrarlı adım atmıyor. Sendika meclise hiç gelmeyen önergeyi sanki oylanmış ve kabul edilmiş gibi gösteriliyor” dedi.

“KHK’Lİ İŞÇİLERE GIDA VE YOL YARDIMI YAPILDI”

Konuyla ilgili Evrensel’e açıklama yapan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, toplusözleşme süreçlerinin başından beri KHK’li işçiler için mücadele ettiklerini hatırlatarak, “KHK’li işçiler de toplusözleşmeden yararlansın diye her platformda her alanda mücadele ettik. Polisin saldırısına bile maruz kaldık. Bugünkü geldiğimiz noktada başta 375. madde yani iş güvencesi maddesini toplu sözleşmede imzalayarak arkadaşlarımızı dahil ettik” dedi. Şu anda 425 lira olarak net gıda yardımı ve yaklaşık 75-80 lira yol yardımı olmak üzere iyileştirme yapıldı” dedi.

“KHK İPTAL EDİLİP HERKESE GERÇEK KADRO VERİLMELİ”

Türkiye’de binlerce işçinin KHK’li olduğu için mağduriyet yaşadığına dikkat çeken Yıldız, “Mısırlı’nın işçilerin sorununu çözmek gibi bir derdi varsa, kendi siyasi partisi iktidarda ve yasayı onlar çıkardı. Gücü yetiyorsa 696 sayılı KHK’yi iptal etsinler. Koşulsuz şartsız herkese 4D statüsünde kadro versinler. Biz bu konuda samimiyiz. Gerçekten Mısırlı da bu konuda samimi ise kendi genel başkanının çıkardığı bu yasayı iptal ettirip yeniden bütün kamudaki çalışanlara özgün toplusözleşme hakkı olan yasa çıkarsın. Çünkü 2020’nin haziran ayından sonra KHK ile geçiş yapan arkadaşlarımızın sonucunun ne olacağı belli değil. Biz Genel-İş Sendikası olarak örgütlü olduğumuz her alanda KHK’li işçilerin hakları için mücadele ediyoruz. KHK’li işçilerin mağduriyetlerini toplusözleşme süreçlerine dahil ederek gidermeye çalışıyoruz. Ülkede yaşanan ekonomik kriz göz önünde bulundurularak iyileştirme yaptırmaya çalışıyoruz. O yüzden Mısırlı›yı samimi bulmuyoruz. Bu KHK tamamen iptal edilip herkese gerçek kadro verilmeli” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

Renault ve TOFAŞ işçileri TİS taslağından memnun değil

SONRAKİ HABER

Ford işçisi: Mücadele verilmeden haklar alınamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa