"Susamam, topluma sırtını dönen tarza bir isyan olarak yorumlanabilir"

Emek Gençliği Üyesi Deniz Çelebi ile Rap dünyasından gelen politik mesajları konuştuk.

08 Eylül 2019 07:30
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2019 12:49
Paylaş

Rap dünyasından gelen politik mesajlar gençler arasında büyük tartışmaya neden oldu. Emek Gençliği Üyesi Deniz Çelebi ile Gündem Özel'de art arda gelen mesajları değerlendirdik. Deniz Çelebi'nin değerlendirmelerinden öne çıkan bölümler şöyle:

"Parçanın tam bir Türkiye tablosu çizdiğini düşündüm. Eksik olan yanlar vardı tabi. Ancak 14 dakika içerisinde farklı MC’ler kendi sözlerini yazıp bir tablo çizdiler.

Bu şarkıyla birlikte susan tarafta duran kesimin de kendiyle yüzleşme imkanı bulduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’de rap’ın yükselişi sonrası elektronik vuruşların da dahil olduğu trap’in yükselişini gördük. Ancak bizim gördüğümüz toplumun sorunlarına sırtını dönmüş bir tarzdı. Eleştirilerin temeli de buraya dayanıyordu.

"BUGÜN RAP'İN ANA AKIM OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Aslında bu şarkıda bir araya gelen tüm sanatçılar kendi politik eserlerini de üretiyordu. Ancak göz önünde değillerdi. Aslında biz Türkiye’de rap’in ana akım olduğuna şahitlik ediyoruz. Rap şöyle olur, böyle olur gibi bir tartışma yürütemeyeceğimizi düşünüyorum.

Vitrinde görünen lüks yaşamın övüldüğü parçalardı. Vitrindekilerin toplumsal sorunlara dayananların gerisine düşeceğini söylüyorduk eskiden de. Bugün günlük hayatta yaşadığımız sorunlar dile getiriliyor. 20 farklı ressamın bir araya gelerek ortaya çıkardığı bir tablo gibi.

'SUSAMAM' TOPLUMA SIRTINI DÖNEN TARZA BİR İSYAN OLARAK YORUMLANABİLİR

Rap başlarda yer altındaydı. Ancak bugün ana akımın kendisi haline gelmeye başladı. Bugün  rap’e de “maruz kalmaya” başladık. Ancak bu kötü bir şey değil. Rap poptan farklı olarak her gencin küçük aletlerle yapabildiği, kolay ulaşılabilir bir şeydi. Zamanla rap de ana akım haline geldi ve daha fazla duymamızı, daha görünür oldu. Bugün sokağa çıkınca mağazada da çalıyor, dizi de de çalıyor, internette de karşınıza çıkıyor.

‘Susamam’da yol gösterme var aslında. 20 sanatçının ayrı kariyerlerinde böylesi mesajlar vardı. Ancak bir araya gelip örgütlenmenin önemli olduğunu gösterdi. 1 ay önce Şanışer kendi albümünde aynı mesajları veriyordu; ancak bir araya gelerek kendi konularından bahsetti. Ancak bu sefer bir araya gelmenin gücünü gösterdiler. Bu klip, topluma sırtını dönen tarza bir isyan olarak görülebilir. Bu klip, kabaca memleket tablosu çizmektir. Televizyondaki haberlerde gördüğümüzden farklı bir şey söylemektir. Saraya giden sanattan farklı bir şeydir; bu isyan olarak yorumlanabilir.

"TÜRKÇE RAP DAHA ÖNCELERİ DE POLİTİKTİ, BİZ FARK ETMİYORDUK"

‘Susamam’ ve ‘Olay’ parçası gündem oldu ama Türkçe rap uzun zamandır politik aslında. “Bu tarz Gezi döneminde de olsaydı” gibi yorumlarla karşılaşıyoruz. Ancak açıp baksalar Şanışer’in Gezi’ye özel şarkısını da dinleyebilecekler. Daha öncesinde Saian’ların vs politik rapleri de var. Sadece bugüne kadar onlar kulağımıza çarpmadı. Bu parça bizim için de farkındalık yaratmış oldu.

Şanışer ve etrafında toplanan ekibin ortaya koyduğu bu üretimin cesaretli bir iş olduğunu düşünüyorum. Cesaretin bulaşıcı olduğuna da şahit oluyoruz. Hazırlanan videoyu paylaşıp içini döken insanları da görüyoruz artık.

"AKP SARAYDA EL ÖPEN BİR KUŞAK İSTİYOR, RAP EL ÖPMEYENLERİN MÜZİĞİ OLDU"

AKP cenahı böylesi sanatçıları kendi saflarına yaklaştıramadığı için, herkesi ‘terörist’ ilan etmelerinden de biliyoruz, çok paylaşılan bu işi yaftalamaya başladıklarını görüyoruz. Çünkü AKP saraya gelip el öpen bir kuşak istiyorlar. Ancak rap el öpmeyen kuşağın müziği haline geldi. Bu yüzde ‘Susamam’ için Türkçe rap’in manifestosu, ‘İstiklal Marşı’ gibi yorumlar da yapıldı. Ben de bu yorumların yabana atılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Bu parçayı bir araya getirenler her konuda aynı düşünmüyor. Miraç’ın tepkisine gelecek olursak parçanın adı ‘Susamam.’ Belki de ülkede hiç ‘susmayan’ bir kesime ‘dinlemeyin’ diyor, kişisel kaygılarından ötürü. Haksız bir tepki. Biz bir sanat eseri ortaya çıkarınca ‘Şu dinlesin, bu dinlemesin’ diyemeyiz. Böyle bir filtre yok.

"SUSAMAM YALNIZCA AYDINLATMA FAALİYETİ OLMASI AÇISINDAN BİLE ÖNEMLİ"

20 sanatçının bu parçayla yaptığına aydınlatma faaliyeti diyebiliriz bence. Toplumun gerçekliklerini gün ışığına çıkarıyorlar. Tartışılmayanları, tartışılır hale getiriyorlar. ‘MC’ler sadece aydınlatmasın, yol da göstersin’ demek ne kadar doğru bir düşünce bilmiyorum. Bence bu yaptıkları bile çok önemli.

"EVET ARTIK BAŞLAYALIM, BİR ARAYA GELELİM"

Şarkının girişinde 'Biz müziğin değiştirici gücüne inanıyoruz, artık başlayalım mı?' deniliyor. Evet artık başlayalım. Böyle şeyleri tartışmaya başlayalım ve aynı sorunları yaşadığımız insanlarla bir araya gelelim. Önemli olan örgütlenerek mücadele etmektir." (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

EYT'liler Ankara'da düzenledikleri mitingde Meclise seslendi

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı bu kez "tutuklu gazeteci yok" diyemedi, "sayamadık" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...