08 Eylül 2019 01:33
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2019 18:07

TSK ve ABD, Fırat'ın doğusunda ilk müşterek kara devriyesini tamamladı

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye ve ABD askerlerinin ilk ortak kara devriyesi gerçekleştirildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Milli Savunma Bakanlığı, "Güvenli Bölge" tesisi faaliyetleri kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD personelinin ilk müşterek kara devriyesine başladığını açıkladı. Bakanlık ilk müşterek kara devriyesine Akçakale güneyinde, Suriye tarafında başlanıldığını ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında, Suriye'nin kuzeyinde Güvenli Bölge’nin tesisinin takvime uygun ilerlenmesi maksadıyla, havadan ve karadan ortak devriyelere gelecek günlerde de devam edileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 5-7 Ağustos'ta ABD heyetiyle varılan mutabakat çerçevesinde, Güvenli Bölge’nin tesisine, belirlenen takvim çerçevesinde planlandığı gibi devam edildiği kaydedilerek, “Suriye’nin kuzeyinde Fırat’ın doğusunda Güvenli Bölge tesisine yönelik olarak Birleşik Müşterek Harekat Merkezi Şanlıurfa Akçakale’de 12 Ağustos 2019 tarihinde faaliyete geçmiş, 14 Ağustos 2019’da İHA keşif uçuşları başlamıştır. 21 Ağustos tarihinden itibaren Güvenli Bölge Birinci Aşama faaliyetlerine geçilerek  24 ve 29 Ağustos ile 5 Eylül tarihlerinde müşterek hava keşif faaliyeti icra edilmiştir” denildi.

"ORTAK DEVRİYELERE DEVAM EDİLECEK"

Planlanan takvime uygun olarak bugünkü ilk müşterek kara devriyesinin, saat 09.17'de Akçakale'nin güneyinde, Suriye tarafında başlayıp, planlandığı gibi 12.51'de sona erdiği belirtilerek, şöyle denildi:

“Güvenli Bölge’nin tesisine yönelik faaliyetlerin dikkat ve hassasiyetle denetlenmesi, arazideki uygulamaların yerinde görülmesi ve takvime uygun ilerlenmesi maksadıyla havadan ve karadan ortak devriyelere önümüzdeki günlerde devam edilecektir. Suriye’nin kuzeyi Fırat’ın doğusunda teröristlere ait barınak, sığınak ve tahkimatın imha edilmesi, ellerindeki ağır silahların toplanması, teröristlerin bölgeden çekilmesi ve sonrasında Suriyeli kardeşlerimizin evlerine dönmesi için gerekli koşulların oluşturulmasını sağlamak  maksadıyla ortak faaliyetler planlandığı şekilde gecikmeye meydan vermeden sürmektedir.”

ABD'DEN AÇIKLAMA

Fırat'ın doğusunda ilk müşterek kara devriyesine başlanması ardından IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Myles Caggins yaptığı açıklamada, “Müttefiklerimiz, YPG unsurlarının gönüllü olarak terk ettiği yerlerdeki YPG mevzilerinin ve bölgelerinin ortadan kaldırılmasına birinci elden tanıklık etmiştir" dedi.

Kuzey Doğu Suriye’de ‘güvenli bölge’ oluşturma konusunda TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı unsurlar, Fırat'ın doğusunda ilk müşterek kara devriyesine başladı. ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Myles Caggins yazılı açıklama yaptı.

Caggins, Türkiye ile ABD'nin icra ettiği ortak devriye göreviyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Amerikan ve Türk askerleri, Suriye'nin kuzeydoğusundaki güvenlik mekanizması içinde ortak devriye görevi icra etmiştir. Müttefiklerimiz, YPG unsurlarının gönüllü olarak terk ettiği yerlerdeki YPG mevzilerinin ve bölgelerinin ortadan kaldırılmasına birinci elden tanıklık etmiştir" ifadelerini kullandı.

"Bugünkü devriye görevi, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerine cevap verme amacımıza olan bağlılığımızı göstermektedir" diyen Caggins, ayrıca, bu süreçte Koalisyon'un ve SDG'nin 'IŞİD'in tamamen ortadan kaldırılmasına odaklanmaya' devam edeceğini kaydetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni eğitim öğretim yılı başladı

SONRAKİ HABER

Çocukların yüksek gerilimle tehlikeli dansı, direğe salıncak kurdular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...