07 Eylül 2019 11:34

Adana’da emekçiler ulaşım zamlarına tepki gösterdi

Adana’da emek ve demokrasi güçleri ulaşıma yapılan zammı protesto etti: Okullar açılmadan hemen önce uygulanan bu zamlar, kıt kanaat geçinmeye çalışan, Adana halkına yapılan bir zulümdür.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana’da emek ve demokrasi güçleri ulaşıma yapılan zammı protesto etti. Emek Partisi, HDP, KESK, İHD’nin ESP, Dersimliler Derneği, katıldığı basın açıklamasını okuyan Haber Sen Şube Başkanı Ahmet Aydoğan, merkezi hükümet tarafından hayatın her alanına yapılan zamlara ulaşım zammının da eklendiğini belirterek “Zamların; krizin yükünü işçinin, emekçinin sırtına yıkılmasının yeni bir adımıdır. Zaten ulaşımın en pahalı olduğu kentlerden biri olan Adana’da okullar açılmadan hemen önce uygulanan bu zamlar, kıt kanaat geçinmeye çalışan, borç ile borç döndüren Adana halkına yapılan bir zulümdür” dedi. Açıklamada CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ya verilen cezanın siyasi olduğu vurgulanarak karara da tepki gösterildi. 

“ENGELLENMEZSE KRİZİN YÜKÜ YOKSUL HALKIN SIRTINA YÜKLENMEYE DEVAM EDİLECEK”

Önümüzdeki günlerde de zamların sürekli gündemde olacağını ifade eden Aydoğan, “Halkın sırtındaki vergi yükü artacak. Eğer bu engellenmezse, önümüzdeki günlerde ve aylarda krizin yükü yoksul halka yıkılmaya devam edilecek” diye konutu. Giderek derinleşen ekonomik krizle birlikte sadece son iki ayda çaya, şekere iki defa yüzde 15, Motorinin litresine 17 kuruş, benzine ise 16 kuruş,elektriğe yüzde 15 zam yapıldığını dile getiren Aydoğan, “Sonra doğal gaza iki defa üst üste zam geldi. Derken ev kiralarına zam yapıldı. Bugün elektrik ve doğal gaza, akaryakıta zam demek; iğneden ipliğe her şeyin ülkede zamlanması demek. Merkezi zamlardan sonra Adana’da ulaşım zamlandı. Özellikle, düşük ücretlerle hayatını idame ettirmeye çalışan emekliler ve her gün okula ya da kursa giden öğrenciler zamdan olumsuz etkilenecek” dedi. 

“İŞÇİ YOLA AYDA 210 LİRA HARCAYACAK”

İşe giderken servise ulaşmak için bile bir vasıta değiştiren bir emekçinin yol parasının 210 liraya yükseldiini ifade eden Aydoğan, “Her gün okula ya da kursa giden çocuğu varsa 630 lira ulaşıma ödeyecek. Yeni eğitim-öğretim döneminin başlayacağı bu günlerde okul masrafları velilerin belini büküyor. Memur, emekli, işçi maaşlarına yapılan çok yetersiz zamların aksine okul masrafları her yıl katlanarak artıyor. Şimdi bunun üzerine birde ulaşım zammı eklenmiş oldu” dedi. 

“TÜİK’İN ENFASLYONU ALDATICI”

Önümüzdeki günlerde adına “kriz vergisi” denen bir “ek vergi” çıkarılması için hükümet tarafından çalışmalar yapıldığını hatırlatan Aydoğan, “Merkez Bankası’nın da adına ‘kefen parası’ denilen  30 milyar lira ‘Yedek Akçe’sinin Hazine’ye aktarılması için hazırlık yapılıyor. Alım gücü düşerken, kamu işçilerinin ve kamu emekçilerinin TİS’lerinde olduğu gibi ücretlerdeki artış olabildiğince düşük tutulacak, işsizlik ve iş cinayetleri artarak sürecek. Tarımın yıkımı ve çevre-doğa tahribatı devam edecek” diye konuştu. Hükümetin enflasyonu göstererek ücretlere zamlar yaptığını dile getiren Aydoğan, “’İşçimizi, memurumuzu, emeklimizi enflasyona ezdirtmiyoruz’ diyor. Ancak burada büyük bir oyun var. Çünkü TÜİK’in enflasyonu ile emekçinin enflasyonu arasında iki kat fark var” diye konuştu.

“İŞÇİNİN KEMER SIKMAYA DERMANI KALMADI”

Birçok iş kolunda patronların krizin yükünü işçilere yıkmak için elinden geleni yaptığını dile getiren Aydoğan, “İşçiler ve emekçilerin çalışma ve geçim koşulları açısından bakınca ise artık kemer sıkmaya derman kalmadı. Halkın tek seçeneği ise ‘Krizin faturasını krizi çıkaranlar ödesin!’ talebi etrafında mücadele etmekten geçiyor” dedi. Hükümet verginin tabana yayılması adı altında şirketlerden alınan vergi azaltılarak halkın sırtına yıkmak istediğini ifade eden Aydığan,  “Milyonlarca EYT mağdurunun haklı talepleri de görmezden geliniyor.  Bizler adan emek ve demokrasi güçleri olarak başta AKP hükümetinin yaptığı bütün zamları geri çekmesini istiyoruz. Yerel yönetimlere bağlı ulaşım, su gibi hizmetler belediye tarafından kar amacı güdülmeden karşılanmasını talep ediyoruz” dedi. 

Adana’da ücret zamları tüm yurttaşlar için kartsız binişlerde 3 lira olan ücret 3,5 liraya yükseldi. Kentkart ile özel halk otobüsleri 2,55 liradan 2,80’e dolmuşlarda 2,55’ten 2,95’e yükseldi. Kentkartlı binişlerde öğrenci için özel halk otobüs ücreti 1,4 liradan 1,7 liraya, dolmuşlarda 1,75’ten 1,9 liraya yükseltildi. Belediye otobüslerine ve Metroya zam yapılmadı. Vatandaşlar belediye ve metro için eski tarifeden ödemeye devam edecek. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Fırat'ın doğusunu birkaç haftaya öyle ya da böyle çözeceğiz

SONRAKİ HABER

Rize'de heyelanda ev çöktü: 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...