07 Eylül 2019 19:20

Adana'da okul alışverişi yapan veliler: En ucuzunu bulabilmek için uğraşıyoruz

Okulların açılacak olması ile alışveriş telaşına düşen veliler fiyatlardan şikayetçi fakat kıyafet, kalem, defter, çanta gibi zaruri ihtiyaçları almak zorunda.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da İnönü Parkı’nın karşısı sağlı sollu kırtasiyeleriyle Adana merkezde okul alışverişinin de en yoğun olduğu sokaklardan biri. Okulların açılmasına günler kala sokak oldukça yoğun. Konuştuğumuz hemen herkes fiyatların yüksek olmasından şikayetçi olsa da çocuğu için gerekli olan kalem, defter, çanta gibi zaruri ihtiyaçları almak zorunda. Kırtasiyeciler ise bir öğrencinin masrafının 200 ila 400 lira arsında değiştiğini söylüyor. Okul alışverişi sırasında konuştuğumuz velilerden Nuri Çalban, “1760 lira emekli maaşı ile elektrik, suyu mu ödeyelim, kırtasiye alışverişi mi yapalım?​” diye soruyor. Emekli Ali Özaslan ise “En ucuzunu bulabilmek için dolaşıyoruz” dedi.  

ZARURİ İHTİYAÇ 165 TL

1760 lira emekli maaşıyla hem evin geçimini sağlamaya hem de 3 çocuğunu okutmaya çalıştığını anlatan Nuri Çalban, “3 çocuk okuyor, biri üniversitede. Evim kira, 3 çocuk okula gidiyor. Bu şartlarda bu çocukların defter, kitap parasını karşıla bakalım nasıl karşılayacaksın?​” diye soruyor. Sadece defter, kitap, çanta, kalem ve kalem ucu gibi ihtiyaçlara kasada 165 lira ödediğini belirten Çalban “Küçük çocuğun zaruri ihtiyaçlarını aldım. Şimdi bir de okul liste verecek. Devlet kitap veriyor ama ekstradan kitap da isteniyor. Bunları parayla karşılaşıyoruz. Niye bunu halka yüklüyorlar ki? Kitaplar işe yaramıyorsa vermesinler” dedi.

‘ALDIĞIM ZAMLA ÜRÜNLER ARASINDA UÇURUM VAR’

2 torunuyla birlikte okul alışverişine çıkan Emekli Ali Özarslan da bir öğrencinin kırtasiye, forma masrafının 400 lira olduğunu söylüyor. Maaşlarına yüzde 4 zam aldıklarını hatırlatan Özarslan, “Aldığımız zamla ürünlere gelen zamlar arasında uçurum var. Neyi nasıl yetiştireceğiz, en ucuzunu nasıl bulacağız diye uğraşıyoruz. Okul forması 150 lira. Daha bunun kışlığı var, ayakkabısı var, spor ayakkabısı var, eşofmanı var, servisi var. Okul açılacak yarın öğretmen ‘Yayın seti getir’ diyecek. Kaynak kitap, kötüsü 50 lira” dedi.  

‘İKİ ÇOCUK İÇİN 1000 LİRA HARCADIM’

İki çocuğuyla alışverişe çıkan Reyhan Çamel ise sadece iki çocuğun kırtasiye masrafı için 1000 lira harcadıklarını belirterek kırtasiye masraflarının kendilerini zorladığını ifade etti. Harcamaların kırtasiye ile de bitmediğini anlatan Çamel, “Her ne kadar ‘Devlet okullarında kayıt parası alınmıyor’ deseler de okula aidat da ödüyoruz. Velileri zorluyorlar. Herkes verince sen de vermek zorunda kalıyorsun. Dönem başı 125 lira, yılda iki çocuk için 500 lira ödüyoruz” diye konuştu.  

MALZEMELER DOLARA ENDEKSLİ

Kırtasiye dükkanı işleten Emrah Çelik de kırtasiye malzemelerinin neredeyse tamamının fiyatları doların belirlediğini belirterek bir öğrencinin alışverişinin 400 lira gibi bir rakamla başladığını söyledi. Kırtasiyeci Cevdet Kabasakal ise ilkokul öğrencisinin kırtasiye tutarının en az 150-200 lira olduğunu anlatarak ucuz kırtasiye malzemelerindeki kanserojen tehlikeye dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

“Anadolu’dan İzlenimler” Taksim Sanat’ta

SONRAKİ HABER

Tekstil işçileri yüzde 8+4 zamma tepkili: Bu zam bizim hiçbir derdimize çare olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...