07 Eylül 2019 05:16

Fasulye üreticisi isyanda: Fasulye tarlada 5 lira, rafta 15 lira

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de fasulye üreticilerini ziyaret etti. Bir üretici, "Çiftçilik iyice zorlaştı. Zorunlu ekiyoruz ama nereye kadar?" diyerek dert yandı.

Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

Fasulye üretiminde 3'üncü sırada olan Niğde'de hasat devam ederken, Karatlı Kasabası ile Dikilitaş, Aşlama, İçmeli köylerini ziyaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fasulye üreticilerinin isyanını tarlada dinledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de Fasulye üreticilerini tarlada ziyaret etti. Bir fasulye üreticisi, Gürer’e, "Geçen yılki fiyat beş lira idi. Girdi fiyatları iki kat arttı. Bu yıl tüccar bizden kilosu 5.70 TL den ürün alıyor, köyden şehre varıyorum, fasulyenin kilosu 12 lira ile 15 lira arasında satılıyor. Ürünümün rafta üç katı fiyatla satıldığını görünce içim yanıyor. Devlet bana destek vermesin, ürünümü değerine satacak yolu göstersin. Yıllarca patates ektim zarar ettim. Geçen yıl patates tüccara geçti, fiyat patladı. Bu kez fasulye ekelim dedik maliyetimizi bile karşılayamadık. Atadan babadan kalma toprağımız var. Bildiğimiz tek iş çiftçilik. Aklımız erdi ereli toprağı ekeriz. Her geçen yıl bir önceki yılı arıyoruz. Girdi fiyatı sürekli artıyor. Ürettiğimiz elimizde kalıyor. İthal ürün sopası  ile de  piyasa düşük tutuluyor. Bu iş aracıya yarıyor. Aracı da olmasa ortada kalacağız. Yetkililer tarlaya gelmeden, gelip halimizi görmeden her şey güllük gülistanlık gibi açıklamalar yapıyorlar. Gerçekten üretici çiftçi olarak borç batağındayız. Banka borcumuz var. Ürün hasadı bekliyoruz. Tüccarın verdiği ile maliyeti kurtarmaya çalışıyoruz. Depolama şansı sınırlı, o arada borçlular kapıya dayanıyor. Mecbur bir an önce ürünü satıyoruz. Elimizde biraz kalsa, icra kapıda. Çiftçilik iyice zorlaştı. Zorunlu ekiyoruz ama nereye kadar?" diyerek dert yandı.

Gürer ise, hükümetin tarım politikalarının yanlış yolda olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Üretici kazanç elde etmeden ürün satarken, tüketici pahalı fiyatla ürüne ulaşmaktadır. Üreticiden alınan ürünün, perakende satış fiyatının üç kat artması da düşünülmesi gereken bir durumdur. AKP iktidarları, çiftçi için kara gün dostu kurum ve kuruluşları eritti. Çiftçiyi tüccara mahkum etti. Devlet, üreticinin ürününü hakkettiği değerden satabilmesi için uygun ortam yaratmalıdır."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EYT'liler hakları için yarın Tandoğan Meydanı'nda

SONRAKİ HABER

CHP Istanbul Provincial Chair Canan Kaftancıoğlu imprisoned for 9 years, 8 months and 20 days

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...