Antepli veliler: İşçinin aldığı maaş 2 bin lira, okul masrafı 1500 lira

Antep’te öğrenci velileriyle görüştük. Henüz kırtasiye alışverişine dahi başlamayan veliler, artan fiyatlara tepkili. İşçinin aldığı maaş 2 bin lira, okul masrafı 1500 lira.

06 Eylül 2019 19:37
Paylaş

Umut YEĞİN
Deniz KAR
Antep

 Okulların açılmasına sayılı günler kala, Antep’te Gaziler Caddesi’nde öğrenci velilerine okul masraflarını ve bütçelerine nasıl yansıdığını sorduk. Henüz kırtasiye alışverişine dahi başlamayan veliler, artan fiyatlara tepkili. Veliler, başka masraflardan kısmak zorunda olduklarını söylüyorlar. Aylığının neredeyse tamamını okul masraflarına ayıran da var, okul üniformasını ucuza getirmek için evde kendisi diken de. Veliler, “İşçinin aldığı maaş 2 bin lira, okul masrafı 1500 lira” diyor. 

"400 LİRA SADECE OKUL KIYAFETLERİNE GİTTİ"

Caddede bulunan, okul üniforması satan bir mağaza önünde ilkokula başlayan çocuğu ile birlikte karşılaştığımız Öğrenci Velisi Zeynep, mağazadaki fiyatlardan yakınarak “Bütçemiz yetmiyor tabii ki. Her şeye zam geliyor, geçim sıkıntısı çekiyoruz. Asgari ücretin çok düşük olması bizi zorluyor” diyor. Sadece bu mağazada yaptığı alışverişi anlatan veli “400 lira sadece okul kıyafetlerine gitti, kırtasiye masrafları hariç. Yani 1000 lirayı falan gözden çıkaracağız” diye konuşuyoruz.

"EĞİTİMİN ÜCRETSİZ OLDUĞU SÖYLENİYOR AMA DEĞİL"

Asgari ücretle çalışan ve çocuk okutanların bu fiyatlar karşısında zorlandıklarına dikkat çeken Zeynep, “2 çocuğum var, şu an çalışmıyorum, işsizim. Eğitimin ücretsiz olduğu söyleniyor ama değil. Kayıt yaptırırken illa ki bir ücret ödüyoruz, bağış adı altında çok fazla ücret istiyorlar. Bu da karşılarındaki kişiye göre değişiyor. 1000 lira, 500 lira” ifadelerini kullanıyor. Kırtasiye malzemelerine de çok fazla zam geldiğine değinen Zeynep “Normal bir çanta bile 100 liranın altında değil. Biraz daha kaliteli bir çanta almaya kalksam, 200, 300 lirayı buluyor” diyerek sözlerini tamamlıyor. Bir yurtta asgari ücretle çalışan başka bir öğrenci velisi ise “Daha yeni başladık alışverişe, iki parça kıyafet aldık 100 lira tuttu. 5 çocuğum var, daha diğerlerine de alacağız. 1000 liraya yakın masrafımız olacak. Üstüne bir de kira ödüyoruz, tek çalışan da benim, işimiz zor” diyor.

OKUL KIYAFETLERİNİ EVDE DİKEREK UCUZA GETİRİYOR

Mağazadan çıkan Esra adında bir öğrenci velisi ise fiyatların geçen yıla oranla daha fazla olduğuna dikkat çekerek “Ben genelde kıyafetleri diktirerek, hatta evde kendim dikerek daha ucuza getirme taraftarıyım. Ama yine de her şeye iki, üç kat zam geldiği için şu an durum kötü” diye konuşuyor. Üç çocuğunun olduğunu belirten Esra, “Birini bu yıl özele gönderiyoruz. Ciddi miktarda kitap ve kıyafet masrafı oluyor. Sadece kitap masrafları bile 1000-1500 lirayı buluyor. Kıyafetleri de ortalama 1000 lirayı buluyordur” diye konuşuyor. “Eskiden çocuklarına 4-5 farklı kıyafet alan insanlar bu yıl bir kıyafetle bir seneyi tamamlamaya çalışıyor” diyen Esra, “Ben de geçen yıl 5 farklı pantolon alabilecek durumdayken bu yıl 2 tane alabildim. Fakat elektriğe, suya, deterjana da zam geldi. Kıyafetlerin yıkanması sonucu çıkan masrafı bile hesaplıyoruz. Yani kısmak zorunda kalıyoruz” diyerek ekonominin kötüye gittiğine vurgu yapıyor.

ÇANTA, GÖMLEK VE PANTOLON: 300 LİRA

Bir fırında asgari ücretle işçi olarak çalışan Ali adında bir öğrenci velisi ise “Fiyatları hiç sorma” diyerek başlıyor söze. Okul kıyafetlerinin çok pahalı olduğunu belirten Ali, “Sadece bugün 300 lira gitti. Çanta, bir tane pantolon, bir de gömlek aldık” diyor. 3 çocuğu olduğunu söyleyen Ali, “Okul açılana kadar 1500 lira masrafım olur diye hesap ediyorum. Geçen yıl da 3 çocuğuma okul alışverişi yapmıştım, bu sene fiyatlar biraz daha pahalı. Her şey uçtu, her şeye zam geldi. Artık bu hükümetin giderleri mi çoğaldı, başka bir şey mi var bilmiyoruz yani. İşçinin aldığı maaş 2 bin lira, okul masrafı 1500 lira. Yani bir düşünün bakalım” ifadelerini kullanıyor.

"ADALET BUNUN NERESİNDE?"

Temel tüketim maddelerini dahi alamaz hale geldiklerine değinen Ali, “Kıt kanaat geçiniyoruz. Et yiyemiyoruz yahu, eti unuttuk artık. Bırak senede bir yemeyi, hiç yiyemez hale geldik artık. Tavuk desen o da uçtu, onu da yiyemiyoruz artık. Buna bir çözüm bulsunlar. Etrafınıza bir bakın, hiç yüzü gülen insan görüyor musunuz. Yok” diyor. Bu sırada bir başka yurttaş araya girerek, “Kendi maaşına yüzde 26 zam yaptı. Yetmiyor mu? Ee yeter. İşçi, emekli umurunda mı? Müslüman bir cumhurbaşkanına yakışır mı bu? Adalet diyorsan, adalet bunun neresinde? Ben 2002 yılında beri Ak Parti’liydim, ona oy veriyordum. Bu dönem vermedim, bundan sonra da hiç vermem” diyor.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İZELMAN işçilerinden ağaçlandırma kampanyası

SONRAKİ HABER

Mem û Zîn 5 yıl aradan sonra yeniden sahneleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa