06 Eylül 2019 19:24

Esenyurt'ta okul alışverişi yapan veli: Ucuz çanta bulmak için onlarca pazar gezdim

Esenyurt’ta okul alışverişinde konuştuğumuz bir öğrenci velisinin “Ucuz çanta bulmak için onlarca pazar gezdim” sözleri insanların çocuklarını okutmak için verdiği mücadeleyi de gözler önüne seriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrenci ve velilerin okul alışverişi telaşı sürüyor. Ekonomik krizle birlikte artan kırtasiye masrafları adeta bel büküyor. Esenyurt’ta okul alışverişinde konuştuğumuz bir öğrenci velisinin “Ucuz çanta bulmak için onlarca pazar gezdim” sözleri insanların çocuklarını okutmak için verdiği mücadeleyi de gözler önüne seriyor. Veliler, MEB’in ‘Zorunlu kayıt parası alınmıyor’ açıklamalarına rağmen devlet okullarında bağış adı altında  A4 kağıtları, yazıcı kartuşları ve temizlik ürünleri istendiğine de dikkat çekti.    

KAYIT İÇİN: 100 TL+ 2 ADET A4 KAĞIDI

3 çocuk annesi Muazzez yaşadığı ekonomik sıkıntıyı şöyle anlatıyor “Üç çocuk okutuyorum eşim şoförlük yapıyor. Evim kira olmamasına rağmen zorlanıyorum. İki öğrencinin ihtiyaçları 800 lira tuttu. Henüz çanta ve okuldan istenilen listeyi de alamadık. Kaç gündür ucuz çanta bulmak için onlarca pazar gezdim. Kaliteli ürün alamıyoruz nerede ucuz varsa oradan alışveriş yapıyoruz.” Geçen sene 2 lira olan kalemin bu sene 4 lira olduğunu, ilkokula yeni başlayan çocuğu için 100 lira kayıt parası, iki top A4 kağıdı verdiğini anlatan Muazzez “Çocuğun kıyafetini iki beden büyük aldım ki seneye kıyafete para vermeyelim. Artık öyle bir hale geldik ki çocukların okuması için kitap isteyecekler, alamayacağız diye korkup çekiniyoruz” dedi.

"ASGARİ ÜCRETLİ NASIL OKUTACAK?"

A’dan Z’ye her şeye zam geldiğine dikkat çeken velilerden Hasret ise “Bu koşullarda asgari ücretli nasıl çocuk okutacak?​” diye sorarak “Etrafımızda öyle aileler var ki çocukları okula ayakkabısı olmadığı için terlikle gidiyor. Önceden okullarda öğrencilere süt veriyorlardı şimdi o da velinin sırtına yüklendi” diye konuştu.

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te belediye ve il yerel yönetimleri seçimi 9 Eylül’de yapılacak

SONRAKİ HABER

Ali Deniz Uzatmaz anısına kurulacak kütüphane için Aydın Çubukçu’dan mesaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa