06 Eylül 2019 12:05

Norveç’te belediye ve il yerel yönetimleri seçimi 9 Eylül’de yapılacak

Norveç'te 19 partinin yarıştığı belediye ve il yerel yönetimleri seçimi, 9 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Mahmut Algünerhan
Oslo

Norveç’te belediye ve il yerel yönetimleri için 9 Eylül’de seçim yapılacak.

Toplam 4 milyon 197 bin seçmenin olduğu ülkede 12 Ağustos’ta başlayan erken oy kullanma tarihinden 5 Eylül’e kadar 665 bin seçmenin oy kullandığı belirtiliyor. Erken oy kullanma süresi 6 Eylül’de sona eriyor.

Mecliste temsilcileri bulunan 9 partinin yanı sıra küçük partilerle beraber toplam 19 parti seçime giriyor. Mecliste temsilcisi bulunan partilerden koalisyon hükümetinin partileri olan Höyre (H), Fremskrittspartiet (FrP), Venstre (V), Kristelig Folke Parti (KrF) bir blok; muhalefet partileri ise başta Sosyal Demokrat Parti olan Arbeidet Parti (AP) olmak üzere, Senter Partiet (SP), Sosialistisk Venstreparti (SV), Miljöpartiet De Grönne (MDG), RÖDT Parti (R) olmak üzere bir blok şeklinde seçime katılıyorlar.

Seçimlere birkaç gün kala partiler çalışmalarına devam ediyor. Bu seçimde de partiler okul, sağlık, yaşlılarla ilgili  icraatlar, kreşler ve vergiler gibi konular hakkında vaatler verse de, en çok konuşulan konu ülkede büyük şehirlerde artırılan paralı geçitler ve iklim değişimi oldu.

Hükümetin ortaklarından FrP, Mecliste paralı geçitlerin artması yönünde oy kullanmasına rağmen seçim çalışmasında buna karşı çıkar gibi görünerek araç kullanmada ekonomik sıkıntılar yaşayan insanlardan destek almaya çalıştı. Höyre ise bu konuda net bir tutum belirleyemedi.

Muhalefet partileri ise şehir merkezlerine girişlerde paralı geçitlerin artırılmasının, şahsi araç kullanımının azaltacağını ve bu şekilde hava kirliliğinin azalabileceğini söylüyor. Partiler, şahsi araçlar yerine toplu taşıma araçlarının artırılması yönünde çalışmalar yaptılar.

Yapılan kamuoyu araştırmaları, hükümetin ortaklarından H ve FrP nin oy kaybedeceğini, muhalefet partilerinden MDG, SP, SV ve R’nin ise oyunu artırabileceğini  gösteriyor.

Seçmen yaşının 18 olduğu Norveç’te, belediye ve il yerel yönetimleri seçimlerinde, ülkede üç yıl ikamet eden herkes oy kullanabilirken Meclis seçimlerinde sadece vatandaşlar oy kullanabiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy Plak Günleri yarın Moda'da başlıyor

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta okul alışverişi yapan veli: Ucuz çanta bulmak için onlarca pazar gezdim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...