06 Eylül 2019 10:34

ABD Genelkurmay Başkanı: SDG’nin koalisyonun desteğine ihtiyacı var

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Türkiye’nin SDG denetimindeki bölgeye olası operasyonunu değerlendirdi.

Joseph Dunford. Fotoğraf: ABD Genelkurmay Başkanlığı

Paylaş

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, ABD'nin Suriye'nin kuzeyini tutmak için 50 bin ila 60 bin yerel güç eğitmesi gerektiğini ve şu anda bunun yarısı kadarını eğittiklerini söyledi.

Orgeneral Dunford, başta Suriye olmak üzere ABD dış politikası konusunda Dış İlişkiler Konseyinde düzenlenen panelde soruları yanıtladı.

IŞİD’in geriletildiğini belirten Dunford, örgütün halen Irak ve Suriye'de önemli varlığı bulunduğunu söyledi.

Dunford, IŞİD’in halen gerilla taktiği ile saldırılar gerçekleştirebildiğini anımsatarak, Suriye'deki mülteci sorununa ve SDG’nin elindeki IŞİD tutuklularının da kaygı verici olduğuna dikkati çekti.

SDG’nin denetimindeki bölgeye ilişkin de konuşan Dunford, “Suriye Demokratik Güçleri'nin, geride kalan IŞİD kalıntıları ile mücadele etmek için koalisyonun desteğine ihtiyacı vardır. Aynı şekilde IŞİD’den temizlenen alanlarda güvenlik sağlamak da aynı şekilde önemlidir. Dolayısıyla daha yapılacak çok iş var ve bu alanı tutmak için 50 ila 60 bin yerel gücün eğitilmesi gerektiğini tahmin ediyoruz ve muhtemelen henüz bunun yüzde 50'sini gerçekleştirebildik” dedi.

‘TÜRKİYE'NİN KAYGILARI VAR’

Türkiye'nin SDG kontrolündeki alana dönük olası operasyonuna değinen Dunford, “Türkiye'nin Suriye sınırı konusunda meşru kaygıları var. Genelkurmay Başkanı olduğum süre içerisinde en az 12 kez Türkiye'ye gittim. IŞİD ile mücadele kampanyamızı icra etmek ve Türkiye'nin kaygılarıyla ilgilenmek üzere mutabakata vardığımız çerçeve haftalarımızı aldı. Türk Genelkurmayı ile operasyonları koordine etmek için 10 gün önce bir merkez kurduk. Bu cuma günü Genelkurmay Başkanı (Orgeneral Yaşar Güler) ile konuşacağım. Onunla her gün iletişim halindeyiz. Türkiye'nin kaygılarını halledebileceğimizi düşünüyorum” dedi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Karlov suikastı davasında tahliye talepleri reddedildi

SONRAKİ HABER

Fatih'te elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...